Mastercard aanvragen: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij het kiezen van een creditcard zul je ongetwijfeld ook de Mastercard in overweging nemen. Het is immers één van de bekendste creditcards ter wereld. Maar wat zijn de voor- en nadelen van Mastercard?
Gepubliceerd
28 februari 2020
Laatst geüpdatet
28 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 februari 2020
- Laatst geüpdate: 28 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Bij het kiezen van een creditcard zul je ongetwijfeld ook de Mastercard in overweging nemen. Het is immers één van de bekendste creditcards ter wereld. Maar wat zijn de voor- en nadelen van Mastercard?

Mastercard aanvragen, deze man heeft 'm al

Wat is Mastercard?

Mastercard is een betalingsnetwerk dat het mogelijk maakt voor consumenten, winkeliers en banken om overal ter wereld hun geldzaken met elkaar te regelen. Overal waar je het Mastercard-logo ziet, worden creditcards die aangesloten zijn bij Mastercard geaccepteerd. Je kan er zowel mee betalen als geld mee opnemen, hoewel voor dat laatste wel een tarief geldt. Daarnaast controleert Mastercard de veiligheid van het betalingsverkeer en probeert zo fraude te voorkomen.

Creditcards van Mastercard

Mastercard is zelf niet de directe uitgever van de creditcard. De card wordt namelijk verstrekt via banken en andere kredietverstrekkers. Zij maken dus gebruik van het betalingsnetwerk van Mastercard. Er is daardoor niet één type Mastercard.

Welke Mastercard moet je kiezen?

De uitgevers van de creditcard bepalen zelf wat de kaart kost, wat de bestedingslimiet is, hoe hoog de rente is en wat de kosten zijn van eventuele verzekeringen. Vergelijk daarom de diverse aanbieders van Mastercards goed met elkaar want hoewel ze allemaal het Mastercard-logo hebben, zijn er veel verschillen.

De voor- en nadelen van Mastercard

Omdat de meeste voor- en nadelen van creditcards met name bij de uitgever van de kaart zelf liggen, is het moeilijk te zeggen wat er nu precies prettig is aan Mastercard. Toch zijn er een aantal voor- en nadelen waar je rekening mee kunt houden.

De voordelen

1. Vrijwel overal geaccepteerd

Bijna overal waar je ter wereld komt, kun je betalen met Mastercard. Datzelfde geldt overigens voor Visa. In Europa zul je sowieso met beide creditcards goed uit de voeten kunnen. Wel zo handig, want betalen met een creditcard is vooral handig als je in het buitenland bent. Zo kun je altijd onbezorgd op vakantie met je Mastercard.

2. Vaak lagere prijs

Hoewel de prijs van een Mastercard niet door de creditcardmaatschappij bepaald wordt, zijn de creditcards van Mastercard in de regel iets goedkoper dan andere creditcardmaatschappijen. Dit betekent overigens niet dat er geen goedkopere kaarten van andere merken bestaan. Wel is de keuze in goedkope creditcards bij Mastercard iets ruimer.

3. Aankopen 180 dagen verzekerd

Bij de meeste creditcards zit een aankoopverzekering tot wel 180 dagen. Dat is ook bij Mastercard het geval. Met deze verzekering zijn je aankopen verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld iets online hebt besteld en het beschadigd wordt bezorgd.

4. Mogelijkheid voor gespreid betalen

Mastercard biedt in sommige gevallen de mogelijkheid om terug te betalen in termijnen. Let op: hier betaal je wel rente over. Deze optie is niet voor alle typen Mastercards beschikbaar, dus controleer dit bij de bank of kredietmaatschappij waar je de creditcard wilt aanvragen.

De nadelen

Creditcards kunnen ook nadelen hebben, dus ook de creditcards van Mastercard. Vaak gelden deze nadelen algemeen voor creditcards en niet specifiek voor Mastercard.

1. Mastercard buiten Europa

Mastercard wordt vrijwel overal ter wereld geaccepteerd, maar Visa nog net iets vaker. In het verleden had Visa nog een flinke voorsprong op Mastercard in de wereld, maar dit verschil wordt steeds kleiner. Alleen in sommige ontwikkelingslanden kan Visa nog iets vaker geaccepteerd worden. Check dit dus goed voordat je op reis gaat.

2. Creditcardfraude

Met een creditcard is betalen heel gemakkelijk, zowel online als bij de toonbank, maar het is ook fraudegevoeliger dan een betaalpas. Gelukkig is dit de laatste jaren een stuk veiliger geworden nu creditcards ook chips en een pincode hebben gekregen.

3. Lenen is duur

Betalen in termijnen is een voordeel van een creditcard, maar als je de rekening niet binnen een maand voldoet betaal je rente. En die rente is voor bijna alle creditcards hoog en vaak nog minder voordelig dan een persoonlijke lening. Bedenk dus vooraf goed waarvoor en wanneer je de card wil gebruiken.

Wereldwijd betalen met de Knab Creditcard van Mastercard

Ben jij klant bij Knab? Dan kun je een Mastercard aanvragen: de Knab Creditcard. Dit is helemaal kosteloos! Bovendien zijn al je aankopen 180 dagen verzekerd en kun je een bestedingslimiet kiezen van tussen € 1.000 en € 5.000. Erg voordelig dus.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een creditcard bij je betaalpakket, zonder extra kosten  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën