Koopkracht 2018: ga jij erop vooruit?

  • 3 minuten
  • 19 maart 2018

Sinds het regeerakkoord van afgelopen oktober, hebben we het steeds over de maatregelen die daaruit zijn voortgekomen. Zo hoor je momenteel bijvoorbeeld veel over het versneld afbouwen van hypotheekrenteaftrek en de aanpassing van het eigenwoningforfait.

Maar deze nieuwe maatregelen hebben nog niet zoveel invloed op onze koopkracht van het komende jaar. En nu het nieuwe jaar eraan komt, is het juist interessant om te weten hoe het daarmee staat. Ga jij er financieel op vooruit of niet? Ik vertel het je in deze video.

 
 
 
 
 
0:01
 
 
 
0:01
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0:00
 

Thanks for reporting a problem. We'll attach technical data about this session to help us figure out the issue. Which of these best describes the problem?

Any other details or context?

Cancel
message
 
 
 
 
 
 
 
Ben je niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Geen probleem, alle informatie en de tekst op het bord vind je hieronder.

Wat voor inzicht geeft koopkracht nou?

Koopkracht geeft aan hoeveel geld iemand kan besteden aan goederen en diensten. Dit is natuurlijk afhankelijk van je inkomen, maar ook van belastingen en waardevermindering van geld. Koopkrachtcijfers zijn vooral bedoeld om de effecten van kabinetsbeleid in kaart te brengen. Bij een schets van de koopkracht in 2018 wordt er dus geen rekening gehouden met veranderingen in jouw persoonlijke situatie.

Koopkracht 2018: ga jij erop vooruit?

Koopkracht 2018 per huishouden

Dus hoe staat het vanaf 1 januari met onze koopkracht? Dit wisselt per type huishouden.

  • Laten we eerst eens even kijken naar de werkende mensen. In 2018 gaat 87% van hen erop vooruit.
  • Het kabinet trekt daarnaast 425 miljoen euro uit voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Door deze extra maatregelen gaan zij er in koopkracht niet op achteruit, aldus de rijksoverheid.
  • De zorgtoeslag en het kindgebonden budget gaan omhoog om (grotere) gezinnen met lagere inkomens tegemoet te komen. Werkenden met een lager inkomen hebben hier ook voordeel van.
  • Ouderen krijgen een hogere ouderenkorting. Grote uitgaven, zoals de stijgende zorgpremie en het eigen risico zijn in de koopkrachtberekeningen meegenomen.

Hoeveel gaan we erop vooruit?

Ondanks de flinke economische groei, gaat niemand er enorm op vooruit volgend jaar. Gemiddeld stijgt je koopkracht namelijk met 0,6%. De grootste stijger is de alleenstaande ouder met minimumloon. Die krijgt er 0,8% bij.

Wie gaan erop achteruit?

Helaas gaan er ook mensen op achteruit in het aankomende jaar. Denk bijvoorbeeld aan de groep mensen met een Wajong-uitkering, die wel deels zouden kunnen werken. Hun uitkering gaat omlaag van 75 naar 70% van het minimumloon en dit heeft een negatief effect op hun koopkracht. Ook is er een groep gepensioneerden die meer dan 2% aan koopkracht erop achteruitgaan. Dit komt doordat hun aanvullende pensioen niet geïndexeerd wordt.

Hoe zit het met jouw eigen koopkracht?

Koopkrachtcijfers gaan over standaardhuishoudens. Jouw persoonlijke koopkracht kan hier dus van afwijken. Via Knab kun je voor jouw persoonlijke situatie koopkracht berekenen. We hebben hier namelijk een handige koopkracht tool voor gemaakt. Bereken het snel.

Mocht je trouwens meer geld willen besparen in het nieuwe jaar, bekijk dan ook direct de overstapservice van Knab. Hiermee kun je al snel € 120 besparen!

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.


Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Manager Financiële Planning bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.


Stijgt jouw koopkracht in 2019?  Bereken snel

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën