Hoe zit het met de wegenbelasting in 2020?

Wegenbelasting, of zoals de officiële benaming luidt: motorrijtuigenbelasting. Hoe je het ook noemt, bijna iedereen met een auto of motor krijgt ermee te maken. Maar wat is het precies, waarom bestaat het en - misschien wel het belangrijkst - hoeveel wegenbelasting betaal je in 2020?
Gepubliceerd
5 augustus 2020
Laatst geüpdatet
2 september 2022
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 4 augustus 2020
- Laatst geüpdate: 2 september 2022
- Leestijd: 5 minuten

Wegenbelasting, of zoals de officiële benaming luidt: motorrijtuigenbelasting. Hoe je het ook noemt, bijna iedereen met een auto of motor krijgt ermee te maken. Maar wat is het precies, waarom bestaat het en - misschien wel het belangrijkst - hoeveel wegenbelasting betaal je in 2020?

Hoeveel wegenbelasting betalen ze in 2020?

Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting is de belasting die je in Nederland betaalt als je een auto of ander motorvoertuig op je naam hebt staan. De overheid gebruikt de belasting om de wegen in Nederland goed te onderhouden.

Motorrijtuigenbelasting (mrb)

Wegenbelasting is de benaming die weggebruikers in de loop der jaren zelf voor de belasting hebben bedacht. Officieel is het motorrijtuigenbelasting. Dit is ook gelijk de term die de Belastingdienst gebruikt in haar communicatie.

Ook houderschapsbelasting is een term die je voorbij kan horen komen wanneer het gaat om de belasting die je voor jouw auto betaalt. Dit wordt vooral gebruikt door verzekeringsmaatschappijen en assurantiekantoren.

Hoe hoog is de wegenbelasting in 2020?

De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig. Hoeveel je betaalt, hangt af van het leeggewicht van het rijtuig, het soort brandstof waarop de het rijdt, de CO2-uitstoot die deze veroorzaakt en de provincie waarin je woont.

Het leeggewicht
Het leeggewicht is het gewicht zonder passagiers of bagage. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan vind je het leeggewicht onder ‘massa ledig voertuig’ op het kentekenbewijs deel 1. Op je kentekencard staat dit niet meer vermeld. Je meet het leeggewicht dan door 100 kilogram van de ‘Massa rijklaar’ af te trekken.

Helemaal geen kentekenbewijs bij de hand? Check het leeggewicht van je vervoermiddel online met de Kentekencheck van Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Type brandstof
Het type brandstof bepaalt voor een groot deel hoeveel wegenbelasting je betaalt. Rijd je diesel? Dan betaal je bijvoorbeeld meer dan iemand met een benzinemotor. Bij (half-)elektrische auto’s krijg je een lager tarief of zelfs vrijstelling. Het kabinet wil dit belastingvoordeel voor milieuvriendelijke auto’s verlengen tot en met 2024.

CO2-uitstoot
Als jouw motorrijtuig weinig tot geen CO2-uitstoot heeft, matst de overheid je een beetje. Zo zijn voertuigen die volledig elektrisch en geen CO2 uitstoten in 2020 vrijgesteld van wegenbelasting. Naar verwachting kun je hier tot en met 2024 van profiteren; in 2025 wordt de belasting voor elektrische auto’s en motoren verhoogd naar 25% en in 2026 betaal je het volledige tarief.

Ligt de uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer, zoals bij semi-elektrische auto’s? Dan betaal je het halftarief. Dit betekent dat je simpelweg de helft van de reguliere wegenbelasting betaalt. Voor alle voertuigen die meer CO2 uitstoten per kilometer geldt het volledige tarief.

Provincie
De wegenbelasting verschilt per provincie. Dit komt door de provinciale ‘opcenten’: een heffing die een provincie mag rekenen bovenop de belasting. Provincies stellen zelf elk jaar het tarief vast, maar uiteraard zijn hier wel marges voor. Het maximale opcententarief ligt in 2020 op 115,0%.

In 2020 zijn de provinciale opcenten in een aantal provincies hoger dan in 2019. Drenthe is met een opcententarief van 92% de duurste provincie voor autobezitters. Noord-Holland heeft het laagste opcententarief (67,9%) en is daarmee de goedkoopste provincie.

Bereken zelf de wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting hangt dus af van heel wat factoren, maar hoeveel belasting betaal jij in 2020 voor je auto of motor? Dat hoef je gelukkig niet zelf uit te rekenen; de Belastingdienst heeft hier namelijk een handig hulpmiddel voor.

Vrijstelling wegenbelasting 2020

In principe betaal je wegenbelasting als je een voertuig op je naam hebt staan, maar er gelden wel een paar uitzonderingen.

- Je krijgt vrijstelling van wegenbelasting als je een oldtimer hebt van 40 jaar of ouder. De peildatum hiervoor is 1 januari van het lopende jaar. Heb je een klassieker tussen de 26 en 40 jaar oud en rijdt deze niet op benzine? Dan betaal je lagere wegenbelasting.

- Ook voor volledig elektrische voertuigen en voertuigen met een waterstofverbrandingsmotor betaal je in Nederland geen belasting. Voor plug-in hybrides geldt een halftarief.

- Heb je een vervoermiddel met ‘grijs kenteken’, zoals een auto met gehandicaptenregeling of een bestelbus? Dan betaal minder of helemaal geen wegenbelasting.

Lees in ons andere artikel welke fiscale voordelen een grijs kenteken auto nog meer heeft voor zzp’ers en ondernemers.

Speciale voertuigen zonder motorrijtuigenbelasting

Daarnaast zijn er nog een aantal - zeg maar gerust bijzondere - voertuigen die geen wegenbelasting betalen. Denk hierbij aan:

- Brandweer- en politiewagens, (dieren)ambulances
- Lijkwagens
- Kolkenzuigers, vuilnis- en straatveegwagens
- Wagens die gebruikt worden voor onderhoud en aanleg van wegen
- Auto’s en motoren die geschorst zijn

Autobelastingen

Wanneer je aan autobelasting denkt, denk je waarschijnlijk aan wegenbelasting. Maar dat is niet de enige belasting die je betaalt wanneer je een auto rijdt. Je kunt namelijk ook te maken krijgen met bijtelling, BPM en brandstofaccijns. Daarnaast moet je een autoverzekering afsluiten en krijg je jaarlijks een APK-keuring. Ook daar betaal je indirect belasting over.

Kun je besparen op wegenbelasting?

De wegenbelasting gaat in zodra jouw nieuwe auto of motor op je naam staat. Vanaf dan betaal je elke maand of per drie maanden een vast bedrag. Dit bedrag verandert niet. Besparen kan dus alleen op het moment dat je de auto of de motor gaat kopen.

Factoren waarop je zelf invloed kunt uitoefenen zijn de brandstof die je rijdt en het gewicht van het voertuig. Voor een zo’n laag mogelijke wegenbelasting kun je dus het best gaan voor een lichte auto of motor op benzine. Liever minder wegenbelasting betalen? Overweeg dan een voertuig met minder dan 50 gram CO2-uitstoot per kilometer, zoals een plug-in hybride.

Bekijk ook onze zeven bespaartips waarmee je de maandelijkse kosten van je auto kunt verlagen.

Auto gekocht? Verzeker ‘m!

Naast de wegenbelasting keren de kosten voor je autoverzekering elke maand weer terug. Daarom wil je natuurlijk niet te veel betalen! Bij onze partner Deck sluit je je autoverzekering af in combinatie met je woonverzekeringen. Zo verzeker je alleen wat je nodig hebt en bespaar je op de premie. Bereken nu hoeveel je maandelijks gaat betalen!


Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verzeker alleen de grote pech en bespaar op je premie  Bekijk onze partner Deck

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën