Een nieuwe auto kopen: waar moet je aan denken?

Je hebt besloten: je gaat een nieuwe auto kopen. Het vinden van een auto die je interesse opwekt zal niet heel moeilijk zijn: overal zijn dealers en de verschillende tweedehands websites staan er vol mee. Een auto is echter een grote aankoop en om het officieel te maken, komt er redelijk wat bij kijken. We hebben daarom voor jou op een rijtje gezet waar je in ieder geval aan moet denken bij het kopen van een auto. Dat maakt het misschien net even wat makkelijker.
Gepubliceerd
15 januari 2018
Laatst geüpdatet
18 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 januari 2018
- Laatst geüpdate: 18 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt besloten: je gaat een nieuwe auto kopen. Het vinden van een auto die je interesse opwekt zal niet heel moeilijk zijn: overal zijn dealers en de verschillende tweedehands websites staan er vol mee. Een auto is echter een grote aankoop en om het officieel te maken, komt er redelijk wat bij kijken. We hebben daarom voor jou op een rijtje gezet waar je in ieder geval aan moet denken bij het kopen van een auto. Dat maakt het misschien net even wat makkelijker.

nieuwe-auto-kopen.jpg

Een nieuwe auto kopen: zoek uit wat het kost

Vraag je jezelf af of je wel een nieuwe auto kunt betalen? Onthoud dan dat het bij een auto niet enkel gaat om de aanschafprijs. Als je een auto op het oog hebt, kun je het beste uitzoeken wat de gemiddelde verbruikskosten zijn. Verbruikt de auto veel, dan zal hij een stuk duurder zijn dan een auto die heel zuinig rijdt.

Daarnaast verschilt per auto de hoogte van de wegenbelasting en zijn bepaalde auto’s duurder in het onderhoud. Bereken voor jezelf of je de bijkomende kosten van een auto kunt betalen, voordat je verliefd wordt op een auto en deze vervolgens niet kunt onderhouden. 

Wist je dat je de autokosten per maand ook kunt verlagen? In dit artikel geven we je 7 bespaartips.

Sluit een passende verzekering af

Zonder een autoverzekering mag je niet de weg niet op. Je kunt daarom, voordat je de auto gaat kopen, alvast kijken wat voor een verzekering geschikt voor je is. Zo heb je meteen de tijd om voor jezelf te bepalen wat voor verzekering bij jou en bij je auto past. Wat voor soort dekking je wilt bijvoorbeeld, en of je aanvullende verzekeringen nodig hebt.

Bij onze partner Deck sluit je jouw autoverzekering af, samen met je woonverzekeringen en je aansprakelijkheidsverzekering. Handig, maar ook erg voordelig. Bereken je premie en ontdek zelf of en hoeveel je hierop kan besparen door over te stappen naar Deck. 

Zet het kenteken op je naam 

Om de auto op jouw naam te zetten, moet je het kenteken naar jou laten overschrijven. Je kunt dit doen bij het postkantoor. Je krijgt hier de tenaamstellingscode en kentekencard óf het tenaamstellingsbewijs en overschrijfbewijs voor van de eigenaar. Vergeet daarnaast niet om je legitimatiebewijs en je pinpas mee te nemen. Je krijgt vervolgens het vrijwaringsbewijs, wat voor de koper is en waarop staat dat de auto niet meer van hem is.

Als je een gloednieuwe auto hebt gekocht, schrijft de dealer zelf het kenteken over op je naam. Deze houdt ook zelf het vrijwaringsbewijs. Je krijgt het kentekenbewijs met jouw naam erop na enkele dagen thuis in de brievenbus. 

Bewaar de belangrijke documenten (maar niet bij elkaar) 

Bij het overschrijven van het kenteken heb je van de medewerker een tenaamstellingsverslag gekregen. Hierop staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze code heb je nodig als je de auto wilt verkopen, inruilen, schorsen, uitvoeren of slopen. Het tweede deel van de code staat op je kentekenbewijs.

Het is belangrijk dat je het kentekenbewijs en het verslag niet bij elkaar bewaart, en zeker niet samen in de auto. Mocht je auto namelijk gestolen worden, kan de dief met de gehele code jouw auto heel makkelijk op een andere naam zetten en verkopen. Dat wil je natuurlijk niet.

Vraag het APK rapport op

Je wilt natuurlijk veilig in je auto kunnen rijden. Daarom bestaat in Nederland de Algemene Periodieke Keuring (APK). Bij een nieuwe auto moet je de eerste keuring na 3 jaar (bij een dieselauto) of na 4 jaar (bij een benzineauto) laten plaatsvinden. Bij deze keuring wordt gecontroleerd of je auto nog veilig is om in te rijden. Als de controleur iets treft dat gerepareerd moet worden, kan dit vaak direct.

Koop je een tweedehands auto? Dan is hij als het goed al een paar keer gekeurd. Vraag in dat geval het APK rapport op bij de verkoper, zodat je bewijs hebt van de keuring en je weet wat er in het verleden gedaan is met de auto.

In het rapport staat wanneer de laatste keuring is geweest en wanneer een nieuwe keuring nodig is. Houd je hier goed aan, want het is strafbaar om in een ongekeurde auto rond te rijden. Daarnaast vergoedt je autoverzekeraar de schade vaak niet als de APK verlopen is.

Betaal de bijbehorende belasting 

Als je onderdeel wordt van het Nederlandse wegverkeer, moet je wegenbelasting betalen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Je betaalt maandelijks een bedrag en de hoogte hiervan hangt af van de auto en de provincie. Een zware auto die op diesel rijdt, is bijvoorbeeld duurder dan een licht benzine autootje. Je hoeft zelf niets te doen om belasting te gaan betalen. Zodra jij het kenteken op je naam zet, krijgt de Belastingdienst hier een seintje over. Vervolgens sturen ze je een brief met daarin verdere informatie. 

Alles gereed? 

Autoverzekering afgesloten, auto overgeschreven, APK rapport opgevraagd en rijbewijs op zak? Helemaal top, je kunt de weg op! Veel plezier met de auto en denk om je snelheid, anders ben je de auto misschien weer kwijt :). Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wil je meer weten over verzekeringen? Kijk dan in onze Bieb!  Ga naar de Bieb

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën