Dit is het kindgebonden budget in 2021

Kinderen brengen een hoop kosten met zich mee. Niet alleen alle dagelijkse dingen, maar ook sportlessen, een nieuwe winterjas, schoolreisjes: de kosten lopen snel flink op. Om je daarin een beetje tegemoet te komen, kun je in Nederland een kindgebonden budget ontvangen naast de kinderbijslag. In 2021 gaat de inkomensgrens en de maximale hoogte van het kindgebonden budget omhoog. Let op: Dit artikel gaat over 2021, in dit artikel vind je alles over het kindgebonden budget in 2023.
Gepubliceerd
9 december 2020
Laatst geüpdatet
13 april 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 9 december 2020
- Laatst geüpdate: 13 april 2023
- Leestijd: 2 minuten

Kinderen brengen een hoop kosten met zich mee. Niet alleen alle dagelijkse dingen, maar ook sportlessen, een nieuwe winterjas, schoolreisjes: de kosten lopen snel flink op. Om je daarin een beetje tegemoet te komen, kun je in Nederland een kindgebonden budget ontvangen naast de kinderbijslag. In 2021 gaat de inkomensgrens en de maximale hoogte van het kindgebonden budget omhoog.

Let op: Dit artikel gaat over 2021, in dit artikel vind je alles over het kindgebonden budget in 2023.

kindgebonden budget 2021-1

Voor wie is het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is een toeslag voor gezinnen met kinderen tot 18 jaar. Dit budget is - in tegenstelling tot de kinderbijslag - inkomensafhankelijk. Wanneer je hier recht op hebt, ontvang je hier in de regel bericht over van de Belastingdienst. Heb jij geen bericht ontvangen en kom je wel in aanmerking? Dan kun je het ook zelf aanvragen.

Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget moet je in ieder geval voldoen aan deze voorwaarden:

  • Je hebt één of meer kinderen jonger dan 18 jaar;
  • Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB);
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent legaal in Nederland;
  • Je (gezamenlijke) inkomen en je vermogen is niet te hoog.

De hoogte van je kindgebonden budget is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal kinderen, je inkomen en of je een alleenstaande ouder bent of niet.

Kindgebonden budget in 2021

In 2021 gaat het kindgebonden budget omhoog. Vooral grote gezinnen profiteren. Het maximale bedrag gaat namelijk vanaf het derde kind in 2021 flink omhoog.

Tabel 1. Maximale kindgebonden budget voor kinderen jonger dan 12 jaar in 2020 en 2021

Aantal kinderen Maximale toeslag 2020 Maximale toeslag 2021
1 € 1.185  € 1.204 
2 € 2.190  € 2.226 
3 € 2.487  € 3.145 
Verhoging per kind bij 4 of meer kinderen 

€ 2.487 + € 297 per kind vanaf het vierde kind 

€ 3.145 + € 919 per kind vanaf het vierde kind 

Zijn je kinderen ouder dan twaalf jaar? Dan wordt de maximale toeslag extra verhoogd.

Ben je alleenstaande ouder? Dan ontvang je een extra toeslag: de alleenstaande ouderkop. In 2021 is de maximale extra toeslag voor alleenstaande ouders € 3.240 per jaar.

Toetsingsinkomen en vermogen

De hoogte van je kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomen en je vermogen. Ook hoeveel kinderen je hebt speelt een rol. Kom je boven deze bedragen uit, dan heb je geen recht op kindgebonden budget. Blijf je onder de inkomensgrens, dan ontvang je een bedrag dat afhankelijk is van de hoogte van je inkomen. Zit je dicht tegen de maximale grens aan, dan ontvang je dus een stuk minder kindgebonden budget dan wanneer je ver onder de grens zit. 

Tabel 2. Maximale toetsingsinkomen ouders 2021, met twee kinderen.

Situatie Maximaal inkomen
Zonder toeslagpartner  € 70.000 
Met toeslagpartner  € 99.000 

Tabel 3. Maximaal vermogen ouders 2021

Situatie Maximaal vermogen
Zonder toeslagpartner  € 118.479 
Met toeslagpartner  € 149.819 

Hoeveel kindgebonden budget ontvang ik?

De hoogte van het kindgebonden budget is van veel factoren afhankelijk zoals hoogte van je inkomen, je gezinssituatie en het aantal kinderen. Om je persoonlijke situatie uit te rekenen, kun je via de Belastingdienst een proefberekening maken.

Kinderbijslag

Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget, moet je ook kinderbijslag ontvangen. Er zijn uitzonderingen. Is je kind bijvoorbeeld 16 of 17 jaar oud, ontvang je geen kinderslag en geen studiefinanciering, maar onderhoud je het kind nog wel in belangrijke mate? Dan heb je misschien toch recht op kindgebonden budget. Kijk voor alle specifieke situaties en voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Extra sparen voor je kinderen? Open extra spaarrekeningen

Met Knab Plus open je tot wel 5 betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Geef elke spaarrekening een eigen naam, bijvoorbeeld de naam van je kind. Zo bouw je gemakkelijk een spaarpotje op en heb je overzicht in je financiën. Wel zo overzichtelijk!
Geschreven door:

Karin Broeksma

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën