Blijf baas over je eigen smartphone

Kort geleden hadden we het hier over een kwaadaardige app die bij installatie 'beheerdersrechten' vroeg en daardoor kon voorkomen dat hij ooit nog zou worden gedeïnstalleerd. De rechten, of 'machtigingen' van apps, wat zijn dat voor dingen en waar moet je bij installatie op letten om baas te blijven over je eigen toestel?
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Kort geleden hadden we het hier over een kwaadaardige app die bij installatie 'beheerdersrechten' vroeg en daardoor kon voorkomen dat hij ooit nog zou worden gedeïnstalleerd. De rechten, of 'machtigingen' van apps, wat zijn dat voor dingen en waar moet je bij installatie op letten om baas te blijven over je eigen toestel?

smartphonebeveiligen

Wat zijn machtigingen?

Voorbeelden van de 'machtigingen' (in het Engels 'permissions') waarmee je bij installatie akkoord moet gaan, zijn 'foto's en video's maken' en 'audio opnemen'. Ook het bekijken van je contacten en het uitlezen van je locatie zijn voorbeelden van rechten. Vrijwel iedere app zal gebruik willen maken van je internetverbinding. Ook dat is een van die machtigingen.

Denk bij wijze van voorbeeld aan een chat-app als WhatsApp. Als je wilt dat de naam van je contactpersoon verschijnt bij de chat met deze persoon, zal de app toegang moeten hebben tot jouw contactenlijst. Als je vanuit een chat een foto of video wilt maken, of als je een gesprek wilt voeren met je stem, moet de app de camera en/of de microfoon mogen gebruiken. Via de machtigingen vraagt de app hiervoor toestemming aan de gebruiker.

Welke machtigingen heeft een app écht nodig?

Een interessante vraag is of de app in kwestie de machtingen die hij vraagt echt nodig heeft. Een app die je smartphone verandert in een veredelde zaklantaarn, heeft in principe geen internetverbinding nodig. Ik installeerde eens een app die zou helpen mijn gitaar te stemmen. Die vroeg behalve gebruik van de internetverbinding ook toegang tot mijn contactenlijst en mijn locatie. Allemaal zaken die de app niet nodig heeft om zijn werk te doen. Dat hij die machtigingen toch vraagt, is een aanwijzing dat de data mogelijk voor een ander doel wordt gebruikt, bijvoorbeeld om door te verkopen aan adverteerders.

Als het om machtigingen gaat, wordt wel eens ten onrechte paniek gezaaid. Een app die de microfoon mag gebruiken, kan jou in principe afluisteren. 'Deze app kan zomaar de microfoon activeren!' Wat in zo’n geval wordt vergeten is dat de microfoon ook is om bepaalde functionaliteit in de app te gebruiken, bijvoorbeeld zodat jij een gesprek met iemand kunt voeren. Als 'de app' de microfoon niet kan aanzetten, kan jij niet vanuit de app een gesprek starten. Voorvechters van privacy vergeten dat wel eens.

Controleer de machtigingen die jouw apps hebben

Zowel op de iPhone als op recente Android-toestellen kun je tegenwoordig machtigingen bekijken en intrekken. Als dan opeens een feature niet meer werkt, die je toch belangrijk vindt, geef je de machtiging weer terug. Ook kan het gebeuren dat de app zelf zegt: als ik deze machtiging niet krijg, werk ik niet meer. Dat recht heeft de maker. Die kan, bij wijze van spreken, zeggen: als ik jouw contactenlijst en locatie niet krijg, mag jij mijn mooie app niet gebruiken. Dan is de keus aan jou.


Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën