Betrouwbare webshop? Let op deze signalen

  • Gepubliceerd: 6 november 2018
  • Laatst geüpdate: 20 november 2018
  • 3 minuten

Online winkelen doen we bijna allemaal. Of het nou een nachtelijke impulsaankoop is of een weloverwogen uitgave, we zijn online vaak goedkoper uit omdat we prijzen kunnen vergelijken. Maar komt die droomdeal bij een betrouwbare webshop vandaan? Of is er misschien oplichting in het spel?

Betrouwbare webshop-215634-edited

Betrouwbare webshop: de kenmerken

Of een webshop betrouwbaar is of niet, kun je nooit helemaal 100% vaststellen. De webshops die we al lang allemaal kennen zoals bol.com, Wehkamp en Zalando vertrouwen we inmiddels wel. Maar wanneer je iets bij een webshop koopt die je nog niet kent, dan is het goed om op een aantal zaken te letten voordat je een bestelling plaatst. 

Wel of geen keurmerk?

Check of de webshop een keurmerk heeft. Webshops met een keurmerk zoals Thuiswinkel Waarborg, Webwinkel Keur en Qshops Keurmerk zijn betrouwbare webshops die zich houden aan de voorwaarden van het keurmerk. Vaak hebben deze betrekking op een gedragscode, retourbeleid, veilige betaalmethoden en de mogelijkheid om je klacht neer te leggen bij de geschillencommissie van het keurmerk. Bij buitenlandse webshops zijn deze keurmerken niet beschikbaar. Wel bestaan er Europese keurmerken, zoals Ecommerce Europe Trustmark. Je kunt ook checken of er in het land waar je koopt keurmerken bestaan die een indicatie kunnen geven over de betrouwbaarheid.

Is het keurmerk echt?

Vaak staat het logo van het keurmerk vermeld op de website van de online webwinkel, maar let op! Als je het niet vertrouwt, klik dan niet op het keurmerk. Het is natuurlijk vrij makkelijk om zonder toestemming een logo op je website te plaatsen en je weet niet welke link erachter zit. Ga eerst naar de website van het keurmerk en check of de webshop in hun ledenlijst voorkomt, klik dus niet zomaar op een link.

Lees reviews

Wanneer een webshop niet betrouwbaar blijkt te zijn, zijn er meestal al gedupeerden die jou proberen te behoeden om bij die webshop te kopen. Zoek daarom online naar reviews van klanten over de webshop. Zijn er ongebruikelijk veel klachten? Koop dan niet bij deze webshop. Kijk ook op verschillende websites, het bedrijf kan immers zelf ook reviews plaatsen.

Check de retourvoorwaarden

We gaan er tegenwoordig automatisch van uit dat we sowieso onze online aankopen weer kunnen retourneren. Dat klopt ook deels, want bij aankopen op afstand heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dit geldt alleen voor aankopen binnen de EU. Daarbuiten gelden vaak de voorwaarden en regels die het land waar je koopt hanteert. Check de retourvoorwaarden dus goed voor je een bestelling plaatst.

Controleer de betaalmethoden

Heb je enkel de optie om vooraf te betalen? Dan heb je mogelijk te maken met een valse webshop. Wettelijk gezien moeten webshops minimaal 1 (gedeeltelijke) optie om achteraf te betalen aanbieden, zoals een digitale acceptgiro. Een creditcard valt hier soms ook onder, als de afschrijving verlaat plaatsvindt. Er kan wel al een reservering op de kaart worden geplaatst door de webshop.

Controleer ook of de webshop veilige betaalmethoden aanbiedt zoals iDEAL. Probeer ook indien mogelijk met een creditcard te betalen, omdat al je aankopen verzekerd zijn tegen diefstal, vermissing en beschadiging. Daarnaast wordt de schade bij creditcardfraude bijna altijd vergoed  

Te mooi om waar te zijn?

Dan is het dat meestal ook. Kom je een goede deal tegen voor € 100 terwijl het bij andere webshops rond de € 1.000 kost? Dan mag je aannemen dat dit geen realistische prijs is voor het product. Als consument heb je zelf ook een verantwoordelijkheid om ongeloofwaardige prijzen vooraf te controleren, ook volgens de politie.

Toch opgelicht?

Mocht je ondanks al deze controles toch worden opgelicht door een valse webshop, doe dan aangifte bij het landelijk meldpunt internetoplichting. Als je betaald hebt met creditcard of PayPal, neem dan contact op met het bedrijf om te kijken of het mogelijk is de betaling terug te laten storten.  

Veilig betalen met Knab Visa Card

Er is nooit een garantie dat een webshop betrouwbaar is. Maar met de Knab Visa Card zijn bijna al je aankopen 90 dagen verzekerd tegen vermissing, diefstal en beschadiging. Je kunt de creditcard gratis aanvragen bij je Knab Plus bankpakket! Karin Broeksma
Karin werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Een creditcard bij je betaalpakket, zonder extra kosten  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën