Besparen op energie doe je zo

Het is koud vandaag. Niet zo koud als een paar weken geleden, toen het sneeuwde. Maar wel van dat weer waarbij ik het liefst thuis op de bank blijf. Onder een dekentje. Met warme chocolademelk. En marshmallows erop. Want die helpen echt als het koud is. Ok, misschien niet. Maar van het idee krijg ik het al spontaan minder koud.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 22 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Het is koud vandaag. Niet zo koud als een paar weken geleden, toen het sneeuwde. Maar wel van dat weer waarbij ik het liefst thuis op de bank blijf. Onder een dekentje. Met warme chocolademelk. En marshmallows erop. Want die helpen echt als het koud is. Ok, misschien niet. Maar van het idee krijg ik het al spontaan minder koud.

Besparen op energie

EXTRA ENERGIE IN DEZE KOUDE DAGEN

In de winter verbruiken we veel energie met zijn allen. Zelf al bij het mopperen op koning Winter. En in huis ook om te zorgen dat we er binnen zo min mogelijk van merken dat de zon niet op ons schijnt. De stookkosten lopen vaak ongemerkt behoorlijk op. En als je je realiseert dat ze vaak meer dan de helft van je energierekening uitmaken, kun je je vast voorstellen dat je hier ook behoorlijk op kunt besparen.

GROTE BESPARINGEN MOGELIJK

Zelf draaiden wij een paar jaar geleden de energiekraan een stuk dichter thuis. De verwarming ging standaard een paar graden naar beneden. ’s Morgens ging hij later aan. En ’s avonds eerder uit. Onze energierekening daalde dat jaar met bijna twee tientjes per maand. Wat een verschil! Toen we de jaarafrekening terug kregen, konden we onze ogen niet geloven.

Kou, dat is armoe

Vaak roepen mensen dat ze geen zin hebben in die armoe, als ik vraag of ze al eens gedacht hebben aan het naar beneden draaien van de thermostaat. En dat snap ik ook wel. Zeker als het buiten koud is, wil je het in huis ook gewoon lekker behaaglijk hebben. Maar… dat kun je sneller bereiken dan je denkt.

Mensen zijn als kikkers

Ken je het (wat foute) verhaal van de kikker in warm water? Als je een kikker in een bak met warm water stopt, zal hij er meteen uitspringen. Als je echter een kikker in koud water stopt en er langzaam warm water bij doet, blijft hij zitten, zelfs als het te heet voor hem wordt. Zo werkt het met mensen ook. Als je vandaag van de een op andere dag je verwarming 3 graden naar beneden zet, heb je het koud in huis. De schok is veel te groot. Dan spring je eruit. Als je de thermostaat echter de komende maanden elke paar weken een halve graad naar beneden zet, wen je langzaam aan een koudere temperatuur in huis.

Alleen ’s avonds stoken kan ook

Daarnaast kun je ook variëren in temperatuur afhankelijk van het tijdstip van de dag. Overdag als je actief bent, hoeft het minder warm te zijn dan ’s avonds. Pas als je ’s avonds op de bank kruipt voor de tv, merk je het wel als het koud is in huis. Dan kan je de thermostaat best een graadje omhoog draaien. Als je alleen ’s avonds de temperatuur op je gebruikelijke stand zet, scheelt het ook al een hoop.

Slapen in de frisse lucht

Tot slot helpt het om alleen de ruimten te verwarmen waar je daadwerkelijk bent. Als je alleen de woonkamer (en badkamer, het moet wel leuk blijven) verwarmt, scheelt dat ook veel. Zeker als je slaapkamers boven zijn, is het niet nodig om ze te verwarmen. Warme lucht stijgt per slot van rekening. Na een paar uur beneden stoken, merk je boven niet meer dat je geen radiator aan had staan.

Zeker in huizen waar de thermostaat in de woonkamer zit, is het anders ook vaak juist heel warm in de slaapkamers. Die slaat namelijk pas uit als het in de (grotere) woonkamer warm genoeg is. De kleinere (en hoger gelegen) slaapkamers worden daarom vaak te lang verwarmd. Zonde van de energie. En van je portemonnee. En… van je slaap. Hoe warmer het is, hoe moeilijker je in slaap komt. En dat is natuurlijk ook armoe.

GAUW WEER ZON GRAAG!

Ondertussen kijk ik nog maar eens naar de troosteloze lucht buiten. Hopelijk is er morgen wel weer een mooi winterzonnetje te zien. En anders ga ik toch maar marshmallows halen. Die kunnen er wel vanaf, nu we zo op de stookkosten bespaard hebben.Sjoukje Bakker
Sjoukje geeft je huis-tuin-en-keukentips om geld te besparen. Zelf beheert ze meergeldminderstress.nl.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën