Bespaartips die je nog voor 2019 kan gebruiken

Met het einde van het jaar in zicht, is er ook bijna weer een einde aan een fiscaal jaar gekomen. Waarschijnlijk denk je rond maart 2019 pas aan je belastingaangifte. Toch is het goed om nog in 2018 naar je inkomsten en uitgaven te kijken. Met deze (fiscale) tips kun jij nog voor het einde van het jaar geld besparen. Lees ook de bespaartips voor begin 2020.
Gepubliceerd
13 december 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 december 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Met het einde van het jaar in zicht, is er ook bijna weer een einde aan een fiscaal jaar gekomen. Waarschijnlijk denk je rond maart 2019 pas aan je belastingaangifte. Toch is het goed om nog in 2018 naar je inkomsten en uitgaven te kijken. Met deze (fiscale) tips kun jij nog voor het einde van het jaar geld besparen.

Lees ook de bespaartips voor begin 2020.

Bespaartips

Hoe staat het met je hypotheek?

Heb je een eigen woning? Nu de hypotheekrente de afgelopen jaren flink is gedaald, is het goed om eens te kijken of jouw hypotheek nog steeds voordelig is. Misschien is het voordeliger om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Doe bijvoorbeeld een keer de Oversluitcheck om te kijken of en hoeveel jij op je hypotheek kunt besparen. 

Rentemiddelen

Je zou ook eens kunnen kijken naar rentemiddeling. Wanneer je een hypotheek met een vaste rente hebt, kun je voor het einde van die periode een nieuwe vaste rente afspreken met je geldverstrekker. Dit is een gemiddelde van je huidige vaste rente en de actuele hypotheekrente. Zo profiteer je alsnog van de huidige lage hypotheekrente. Let op: hier is meestal een boete aan verbonden dus bereken goed of het ook echt voordeliger is om rentemiddeling aan te vragen. Meer weten? Lees hier alles over rentemiddeling

Belasting middelen

Heb je de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten gehad? Je bent er bijvoorbeeld een jaar tussenuit geweest, of je had eerst een baantje naast je studie en bent inmiddels afgestudeerd en fulltime aan het werk. Dan kan het lonen om je belasting te middelen.

Belasting middelen houdt in dat je over een periode van drie aaneengesloten jaren het gemiddelde jaarlijkse inkomen als uitgangspunt neemt voor de belasting. Als hieruit blijkt dat je in sommige jaren meer belasting dan het gemiddelde hebt betaald, dan heb je wellicht recht op belastingteruggave.

Je kunt dit bedrag terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je een schriftelijk verzoek indienen. Let op: er geldt een drempelbedrag van € 545. Je krijgt dus alleen alles boven dit bedrag terug van de Belastingdienst. Wil jij weten of je recht hebt op Belastingteruggave? Doe dan de middelingscheck. Je vindt daar ook een modelbrief om een verzoek voor teruggave in te dienen. 

Verlaag je vermogen

Ben je binnenkort van plan een grote uitgave te doen? Wacht dan niet tot het nieuwe jaar als je hiermee in 2018 je vermogen kunt verlagen. Over vermogens boven € 30.000 (€ 60.000 voor fiscaal partners) betaal je namelijk vermogensrendementsheffing in box 3. In de volksmond ook vaak vermogensbelasting genoemd. 

Natuurlijk moet je geen grote uitgaven doen enkel en alleen om je vermogen te verlagen. Onnodige uitgaven zijn nog steeds duurder. Maar als je bepaalde uitgaven al in de planning had staan, dan kan het lonen deze voor het einde van het jaar te doen, zodat je minder of geen vermogensrendementsheffing over 2018 hoeft te betalen.

Er zijn ook andere manieren om je vermogen voor het einde van 2018 te verlagen. Vraag bijvoorbeeld een voorlopige aanslag aan als je verwacht dat je belasting moet bijbetalen. Betaal de aanslag nog voor 1 januari 2019 en verlaag je vermogen voor 2018. Zo betaal je over je definitieve aanslag minder belasting.

27 eindejaarstips om nog meer geld te besparen

Staat er nog geen tip voor jouw situatie bij? Of zoek je nog meer tips om geld te besparen? We hebben nog 27 tips voor je op een rij gezet om nog voor het einde van het jaar flink te besparen.


Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën