Het belang van de veiligheid van online apparaten

Alleen al in Barcelona waren op een willekeurige dag onlangs 22.000 slecht beveiligde webcams en camera-babyfoons online. Dat was de uitkomst van een snel onderzoek door beveiligingsbedrijf Avast tijdens de expositie Mobile World Congress in Barcelona.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Alleen al in Barcelona waren op een willekeurige dag onlangs 22.000 slecht beveiligde webcams en camera-babyfoons online. Dat was de uitkomst van een snel onderzoek door beveiligingsbedrijf Avast tijdens de expositie Mobile World Congress in Barcelona.

veiligheid online apparaten-041054-edited

hoe staat het met de veiligheid van online apparaten?

Het onderzoek van Avast laat zien dat dat er nu al ongelooflijk veel zijn, en dat er wat de veiligheid betreft nog een wereld te winnen valt. Het onderzoek kwam pal nadat een pop en een teddybeer ongunstig in het nieuws waren gekomen omdat ze konden worden overgenomen door personen met slechte bedoelingen.

ONBEWUSTE CONSUMENTEN

Zulke beveiligingsproblemen zijn belangrijk voor kopers van deze producten omdat de kopers zelf de pineut kunnen zijn. Er wordt meegekeken met hun camera's, vreemdelingen spreken via de ingebouwde luidspreker hun kinderen toe of luisteren de huiskamer af door de ingebouwde microfoon.

Maar het is ook van belang voor wie deze spullen niet aanschaft omdat dezelfde booswichten vanuit de gehackte producten aanvallen kunnen uitvoeren op alles en iedereen. Ze zouden bijvoorbeeld de website van een winkel onbereikbaar kunnen maken en zo aankopen verhinderen.

BEWUSTWORING POLITIEK

Dat is intussen niet alleen doorgedrongen tot beveiligingsbedrijven als Avast, maar ook tot de politiek. Geen van de grotere partijen had er in de recente campagne iets over in zijn verkiezingsprogramma staan maar Kamerlid Verhoeven van D66 heeft een initiatiefnota aangekondigd. Hij wil fabrikanten aansprakelijk maken voor veiligheidsproblemen en hij wil producten verbieden die aantoonbaar onveilig zijn.

Ook zou er een keurmerk moeten komen. Een dienst van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken pleit voor concrete maatregelen: de koper moet worden gedwongen het standaard wachtwoord bij ingebruikname te veranderen, er moeten regelmatig beveiligingsupdates worden uitgebracht en dataverkeer moet versleuteld plaatsvinden.

BEWUSTMAKENDE CONSUMENTENBOND

Ook de Consumentenbond heeft de veiligheid van online apparaten nu hoog op het verlanglijstje staan. In het aprilnummer van de Digitaalgids staat een onderzoek van webcamera's. Veiligheid is een van de beoordeelde factoren. De Consumentenbond stelt tevreden vast dat alle camera's hun data versleuteld versturen, dus onbevoegden kunnen er niet bij.

Twee camera's hebben een wachtwoord dat niet veranderd kan worden. Deze eindigen onderaan in de test want dat kan echt niet meer. Het besef dat de apparaten die je op internet aansluit veiliger moeten, is er nu bij leidende organisaties. Nu moeten consumenten nog stemmen met hun portemonnee: veilige producten kopen en deze ook veilig gebruiken. Het is in hun eigen belang én het algemeen belang.

Bankieren bij Knab

Bij Knab staat jouw geld in ieder geval veilig. Mocht je daar meer vragen over hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze service krijgt gemiddeld een 8,9! Ze kunnen je bijvoorbeeld ook meer vertellen over een bankrekening openenHerbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën