Auto ongeval: wat moet je doen?

Het kan je zomaar gebeuren: een auto ongeval. De kans dat je hier goed op voorbereid bent, is klein. Het is wél goed om te weten wat je in zo’n situatie moet doen en hoe je de verzekering regelt. Dat lees je hier.
Gepubliceerd
2 juli 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 juni 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Het kan je zomaar gebeuren: een auto ongeval. De kans dat je hier goed op voorbereid bent, is klein. Het is wél goed om te weten wat je in zo’n situatie moet doen en hoe je de verzekering regelt. Dat lees je hier.

Auto ongeval

Een auto ongeval, dat is schrikken

Een aanrijding is altijd schrikken, ongeacht of jij de schuldige bent. Om alles zo snel mogelijk af te handelen, moeten jij en de andere partij(en) bepaalde stappen nemen. Zorg dat iedereen veilig is bijvoorbeeld, maar ook de schade opnemen voor de verzekeraar. Handel alle stappen zo zorgvuldig mogelijk af, dan kan de verzekeraar jou het beste helpen.

1. Denk om de veiligheid

Breng eerst jezelf en, als het mogelijk is, de andere partijen in veiligheid zijn. Check of de politie gebeld moet worden (bij lichte blikschade is dat niet nodig) en zorg voor de eventuele gewonden.

Zorg ook dat alle voertuigen veilig geparkeerd staan, zodat ze niemand in gevaar brengen. In Nederland ben je verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben, dus zet deze duidelijk zichtbaar achter de auto’s. Moet je de auto verplaatsen, omdat deze het verkeer blokkeert? Maak dan eerst foto’s van de situatie en de schade (met je smartphone is dat  zo gebeurd)

Je mag de plaats van het ongeluk niet verlaten zonder je gegevens te delen met de andere betrokken partijen. Doe je dit wel, ben je in Nederland strafbaar.

2. Verzamel bewijs

Zodra iedereen veilig is, ga je bewijs verzamelen. Dit heb je vooral nodig voor je claim bij de verzekering. Zorg dat je:

 • contactgegevens van de getuigen verzameld (naam, adres, telefoonnummer en eventueel kenteken);
 • foto’s maakt van de schade, slipsporen, eventueel glas op de weg. Maak foto’s vanuit meerdere hoeken;
 • als de politie erbij is, het nummer van het proces verbaal of van de registratieset vraagt.

3. Vul het schadeformulier in

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk samen met de andere partij het Europees Schadeformulier invult. Je hoeft ter plaatse enkel de voorkant in te vullen. De achterkant kun je later thuis doen. Check goed of je alle velden hebt ingevuld en alle vinkjes hebt aangekruist. Ook als jullie het niet eens zijn over wie de schuldige is.

Let op: op het formulier schets je onder andere hoe het ongeval is gebeurd. Vind je het formulier niet goed ingevuld of ben je het niet eens met de situatieschets? Onderteken het formulier dan niet. Als je dat wel doet, staat namelijk vast dat de situatie op het formulier klopt. Je moet dan met behoorlijk wat bewijs komen om aan te tonen dat het toch niet zo was.

Schade melden via je mobiel

Heb je geen schadeformulier in je auto liggen? Dat is gelukkig geen probleem meer tegenwoordig. Het Verbond van Verzekeraars heeft een website gemaakt waar je online de schade kunt melden: Mobielschademelden.nl. Dit werkt bijna hetzelfde als het formulier en bijna alle verzekeraars zijn aangesloten bij dit initiatief.

Moet de politie erbij komen?

Na een aanrijding denk je misschien dat je direct de politie moet bellen. Dit hoeft niet altijd! Bij een aanrijding met enkel blikschade, kun je af met het invullen van het schadeformulier.

Bel alleen de politie als:

 • iemand gewond is;
 • een van de auto’s veel schade heeft;
 • de andere partij doorreed;
 • er een buitenlands voertuig bij is betrokken;
 • als jij en de andere partij direct een meningsverschil hebben over bijv. de schuld;
 • als je een overtreding of een misdrijf vermoedt, bijvoorbeeld drankgebruik of rijden zonder rijbewijs.

Laat het niet uit de hand lopen

Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat iedereen rustig blijft. Denk erom dat je:

 • rustig en beleefd blijft. Ga niet in discussie over wie de dader is;
 • ga niet in op voorstellen om de schade direct te regelen. Laat dit aan de verzekering over;
 • erken niet ter plekke de aansprakelijkheid. Dat kan vervelend uitpakken als jij niet de schuldige blijkt te zijn.

Als je niet weet wie de dader is

Misschien word je aangereden en rijdt de dader vervolgens door. Of kom je ‘s ochtends bij je auto en zit er een deuk in, die er gister nog niet zat. Je kunt dan niet de schade verhalen op de andere partij en moet daardoor zelf de reparatiekosten ophoesten. Gelukkig bestaat er alsnog een mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen: het Waarborgfonds Motorverkeer.

Bij het Waarborgfonds kun je aankloppen als de dader van het ongeluk onbekend is of geen autoverzekering heeft. Hier zitten wel wat voorwaarden aan. Zo moet je de schade bijvoorbeeld binnen 14 dagen melden, anders krijg je sowieso geen vergoeding.  

Goed verzekerd de weg op

Veilig de weg op begint bij de juiste verzekeringen. Heb jij ze al geregeld? Bij onze partner Deck sluit je jouw autoverzekering af in combinatie met je woonverzekeringen en eventueel je doorlopende reisverzekering. Zo ben je niet alleen in een keer goed verzekerd, maar bespaar je ook nog op de premie! Bereken je premie. 

 Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Precies weten hoe je er financieel voor staat? Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën