Hoe krijg je de laagste hypotheekrente?

Koop jij binnenkort een huis, via een hypotheek? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar de aanbieder met de laagste hypotheekrente. Je wilt de maandlasten van jouw toekomstige woning tenslotte zo laag mogelijk houden. Op dit moment staat de rente al laag, maar het kan altijd beter. Wij delen 4 manieren waardoor jij geen renteopslag hoeft te betalen of korting krijgt op de rente.
Gepubliceerd
5 november 2018
Laatst geupdate
9 mei 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 5 november 2018
- Laatst geüpdate: 9 mei 2019
- Leestijd: 4 minuten

Koop jij binnenkort een huis, via een hypotheek? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar de aanbieder met de laagste hypotheekrente. Je wilt de maandlasten van jouw toekomstige woning tenslotte zo laag mogelijk houden. Op dit moment staat de rente al laag, maar het kan altijd beter. Wij delen 4 manieren waardoor jij geen renteopslag hoeft te betalen of korting krijgt op de rente.

De laagste hypotheekrente krijg je zo

Hoe krijg ik de laagste hypotheekrente?

De laagste hypotheekrente vind je eenvoudig en snel door meerdere geldverstrekkers te vergelijken. Maar dit is slechts een indicatie. Hoe hoog jouw rente precies wordt, hangt onder meer af van jouw persoonlijke situatie. Ook spelen een aantal keuzes die je gaat maken een rol. Welke dat zijn en hoe je hier jouw invloed op uitoefent, lees je hieronder.

De hoogte van je hypotheek heeft invloed 

Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Maar je kunt ook minder dan de volle 100% lenen. In dat geval wordt de verhouding tussen jouw hypotheek en de woningwaarde kleiner, waardoor je een minder groot risico vormt. In ruil daarvoor biedt de bank jou een lagere hypotheekrente.

Let op: de rente daalt pas echt als je minder leent dan 90% van de waarde van de woning. Heb je flink gespaard en kun je minder dan 50% van de woningwaarde lenen om jouw nieuwe woning te financieren? Dan profiteer je helemaal van een lagere rente.

Risico-opslag
Ook tijdens de looptijd van jouw hypotheek kan het voorkomen dat het risico dat je vormt voor de bank kleiner wordt. Omdat je extra hebt afgelost bijvoorbeeld, of omdat het huis in waarde is gestegen. Er zijn geldverstrekkers die de rente op dat moment automatisch naar beneden aanpassen. Maar dat doen ze lang niet allemaal. Houd hier rekening mee als je een geldverstrekker kiest.

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het tarief

Van die lage hypotheekrente wil je natuurlijk zo lang mogelijk profiteren. Daarom kies je misschien voor een lange rentevaste periode, bijvoorbeeld van 10 of 20 jaar. Best logisch, maar dit heeft wel invloed op de hoogte van je rente. De vuistregel is namelijk: hoe langer je rente vastzet, hoe hoger het tarief.

Kijk je puur en alleen naar de rente, dan is een variabele rente vaak het voordeligst. De rente wordt dan namelijk iedere maand aangepast aan het actuele tarief. Nadeel: je hebt niet de zekerheid van stabiele maandlasten. Je profiteert meteen van een renteverlaging, maar houd ook rekening met een rentestijging. Bedenk voor jezelf dus goed of en hoelang je de rente wilt vastzetten en bespreek dit ook met hypotheekadviseur.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een lagere rente

Met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) loop je minder risico. NHG is namelijk een vangnet voor wanneer jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Maar dat is niet het enige voordeel. De NHG geeft de bank zekerheid dat jouw hypotheek wordt afbetaald, dus krijg je ook een lagere rente. En die korting kan oplopen tot wel 0,7% op het basistarief. Als je echter niet de volle 100% van de woningwaarde leent, krijg je ook al korting. Houd hier dus wel rekening mee. NHG kost namelijk ook geld om af te sluiten.

Wil jij een hypotheek afsluiten met NHG? Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat je huis in 2019 niet duurder mag zijn dan € 290.000. Koop je een huis waarin je energiebesparende maatregelen gaat treffen, dan is dat zelfs € 304.700. 

Duurzaam wonen

Wist je dat je jouw maandelijkse hypotheeklasten kunt verlagen met energiebesparende maatregelen? En dat is niet alleen vanwege het feit dat je minder energie verbruikt. Een aantal banken geeft namelijk rentekorting als je een duurzaam huis hebt.

Hoeveel dat precies is, verschilt per geldverstrekker. Ook gelden er per bank andere voorwaarden. Check dus altijd even bij jouw hypotheekadviseur of en hoeveel jij kunt besparen.

Een lage rente en goede voorwaarden

Onze laatste tip: zorg dat je op tijd advies inwint bij een hypotheekadviseur. De hypotheek met een laagste rente is namelijk niet per se het voordeligst. Met een hypotheekadviseur aan je zijde weet je zeker dat je de beste hypotheek afsluit voor jouw situatie. Zo bespaar je gedurende de gehele looptijd op je hypotheek. Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend inventarisatiegesprek.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek