Woonlasten verlagen: 6 tips

  • 2 minuten
  • 15 april 2019

Onze woonlasten verlagen, dat willen we natuurlijk allemaal. Hoe minder je betaalt, hoe meer geld je immers overhoudt voor leuke dingen. Maar waar kun je op besparen als je hypotheek al lang en breed geregeld is? Ontdek het met deze 6 tips. 

Woonlasten verlagen: dit stel maakt zich geen zorgen

Woonlasten verlagen doe je zo

Niet alleen tijdens het regelen van je hypotheek is het belangrijk om te checken waar je het goedkoopste uit bent. Ook als je al lang en breed gesetteld bent in je nieuwe huis, is het verstandig om regelmatig een blik te werpen op je maandlasten. Met deze 6 tips is dat een eitje.

1. Aftrekposten belastingaangifte

De eerste tip gaat over aftrekposten voor de Belastingdienst. Beginnend met een aantal die maar voor weinig mensen gelden, maar wel belangrijk zijn om te weten. Zoals erfpachtcanon of opstalrecht. Voor elke woningeigenaar geldt dat je de hypotheekrente kunt aftrekken. Dat werkt als volgt: in je belastingaangifte staan een belastbaar inkomen. Hierbij wordt de waarde van je eigen woning opgeteld, het eigen woningforfait. De hypotheekrente die je betaalt wordt afgetrokken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt. Als je vorig jaar huis hebt gekocht, mag een groot deel van de eenmalig gemaakte kosten aftrekken. De kosten voor het hypotheekadvies, de taxatie en NHG bijvoorbeeld.

2. WOZ-waarde

Tip nummer 2 is bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Ieder jaar beoordeelt de gemeente waarin jij woont de waarde van koopwoningen. Jij krijgt deze in het begin van het jaar in de brievenbus. Een hogere WOZ-waarde betekent meer gemeentebelastingen en heffingen betalen. Vermoed je dat die van jou te hoog is ingeschat? Dan kan kun je bezwaar te maken en proberen hem omlaag te krijgen.

3. Energiezuinig wonen

Ook besparen op je energierekening betekent lagere maandlasten. Dit kun je doen door iets korter te douchen of de verwarming een tandje lager te zetten. Maar als je echt wilt besparen op de lange termijn, kan het slim zijn om je woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen en een HR++ ketel of nog groter: vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Het is een investering, maar op lange termijn kan dit flink wat geld opleveren.

4. Oversluiten

Heb je al wat langer een hypotheek en betaal je een veel hogere rente dan de rentes op dit moment? Dan kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Je hebt dan wel te maken met kosten. Je betaalt vaak een boeterente als je rente nog een periode vastzat. Maar je krijgt ook te maken met nieuwe advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en een taxatie. Check dus goed bij je adviseur of dit wel verstandig is.

5. Vakantieverhuur

Ga jij een lang weekend weg, of misschien een week of zelfs een maand? Dan kan het lonen om je huis te verhuren, het staat dan toch leeg. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Check van te voren goed bij je geldverstrekker, gemeente - en de VvE als je een appartement koopt - of die toestemming geeft. Check ook nog even of je wel goed verzekerd bent, je wilt achteraf immers niet in de problemen komen.

6. Verzekeringen

Als het goed is heb je in je woning een opstal- en inboedelverzekering. En misschien ook nog wel andere verzekeringen, zoals een WA-verzekering. Je betaalt daarnaast energie, water en gas. Allemaal kosten waar je op kunt besparen. Zeker als je om de paar jaar die kosten onder de loep neemt en kijkt waar je goedkoper uit bent. Het zal je niet direct honderden euro’s opleveren, maar alle beetjes helpen.

Wil jij nog meer tips over besparen op je woonlasten door gebruik te maken van aftrekposten bij je belastingaangifte? Download dan snel gratis de checklist Belastingaangifte eigen huisJade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Zo doe je belastingaangifte als woningeigenaar  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek