Wat is bereidstellingsprovisie en hoe werkt het?

Je hebt een hypotheekofferte ontvangen met daarin het aanbod van de hypotheekaanbieder. Dit aanbod is maar beperkt geldig, dus de offerte verloopt op den duur. Heb je meer tijd nodig, bijvoorbeeld om de benodigde documenten voor de hypotheekaanvraag rond te krijgen? Dan kun je de offerte verlengen, maar bestaat de kans dat je bereidstellingsprovisie moet betalen.  
Gepubliceerd
21 augustus 2020
Laatst geüpdatet
21 augustus 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 augustus 2020
- Laatst geüpdate: 21 augustus 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt een hypotheekofferte ontvangen met daarin het aanbod van de hypotheekaanbieder. Dit aanbod is maar beperkt geldig, dus de offerte verloopt op den duur. Heb je meer tijd nodig, bijvoorbeeld om de benodigde documenten voor de hypotheekaanvraag rond te krijgen? Dan kun je de offerte verlengen, maar bestaat de kans dat je bereidstellingsprovisie moet betalen.  

Wat is bereidstellingsprovisie

Wat is bereidstellingsprovisie? 

De bereidstellingsprovisie is een bedrag dat je bij de meeste hypotheekaanbieders betaalt om de geldigheid van je hypotheekofferte te verlengen. Je bepaalt hierbij zelf voor hoe lang je de offerte verlengt. Door te verlengen blijven de voorwaarden in de offerte geldig. 

In de meeste gevallen betaal je alleen bereidstellingsprovisie als de hypotheekrente na het afgeven van de offerte, gestegen is. In dat geval is het nadelig voor de hypotheekaanbieder om de rente voor jou vast te houden. Dat kost geld. Vandaar dat je een bedrag betaalt, om dit te compenseren.

Wat staat er in de hypotheekofferte? 

Je betaalt dus de bereidstellingsprovisie om je hypotheekofferte te verlengen. Deze offerte bestaat uit verschillende onderdelen rondom je hypotheekaanvraag. Denk hierbij aan:

Waarom heeft de hypotheekofferte een geldigheidsduur? 

De hypotheekofferte heeft een geldigheidsduur en dus ook een einddatum. In de meeste gevallen blijft de offerte drie maanden geldig, maar dit kan uiteraard per aanbieder verschillen. 

Deze geldigheidsduur is de periode waarin de aangeboden voorwaarden en hypotheekrente geldig zijn. Verloopt de offerte, dan vervalt ook de aangeboden hypotheekrente. Op die manier hoeft de aanbieder niet voor een langere periode die specifieke hypotheekrente vast te houden voor jou. 

Wat kost de bereidstellingsprovisie? 

Voor de bereidstellingsprovisie rekenen de meeste hypotheekaanbieders 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per maand. In sommige gevallen berekent de aanbieder het per dag. Dus verleng je met 15 dagen? Dan betaal je ook voor die 15 dagen en niet direct voor de hele maand. 

Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar mits je de hypotheek afsluit om het huis te te kopen, te verbouwen of te onderhouden. Wat de precieze kosten van een hypotheekaanbieder zijn, kun je het beste even bij de aanbieder zelf navragen. 

Voorbeeld

Je wilt een hypotheek van € 300.000 afsluiten en de hypotheekofferte is drie maanden geldig. De bereidstellingsprovisie voor het verlengen van de offerte kost je per maand 0,25% van € 300.000 (0,0025 x 300.000) = € 750. 

Wil je de offerte voor bijvoorbeeld twee maanden verlengen? Dan betaal je in totaal 2 x € 750 = € 1.500 aan bereidstellingsprovisie. 

Laat je goed adviseren

Zo’n bereidstellingsprovisie is niet niks, dus het is verstandig om je zaakjes snel op orde te hebben. Zo kun je de offerte binnen de looptijd ondertekenen en retour sturen. Hierbij is het handig als je een goede hypotheekadviseur hebt die je tijdens het proces ondersteunt. Nog op zoek naar een onafhankelijke, deskundige hypotheekadviseur? Maak een gratis en vrijblijvende oriëntatieafspraak bij onze onafhankelijke, deskundige partner Finzie. Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Maak een afspraak

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek