Waarde huis opvragen: hoe doe je dat?

Zoeken, zoeken en nog eens heel goed zoeken. Dat heb je het afgelopen maanden elke dag op Funda gedaan. En met succes: je hebt je droomwoning gespot. Nadat je je ogen de kost hebt gegeven tijdens een bezichtiging, besluit je een openingsbod te doen. Daarvoor wil je onder andere weten wat de woning waard is. Maar hoe doe je dat?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
24 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 24 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Zoeken, zoeken en nog eens heel goed zoeken. Dat heb je het afgelopen maanden elke dag op Funda gedaan. En met succes: je hebt je droomwoning gespot. Nadat je je ogen de kost hebt gegeven tijdens een bezichtiging, besluit je een openingsbod te doen. Daarvoor wil je onder andere weten wat de woning waard is. Maar hoe doe je dat?

Waarde huis opvragen

Waarde huis opvragen: waarom is dat nodig?

Als je een huis op het oog hebt en een bod wilt uitbrengen, is het slim om eerst de waarde van de woning te achterhalen. Jouw maximale hypotheek wordt namelijk op basis hiervan bepaald. Het zit zo: sinds 2018 mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Als de overeengekomen koopprijs hoger is dan de waarde van de woning, kun je het verschil dus niet meefinancieren en zul je hiervoor eigen geld in moeten leggen. Kijk maar eens naar onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld
Jouw droomwoning staat te koop voor € 300.000. Er is veel animo voor het huis, dus bied je hoger dan de vraagprijs, namelijk € 310.000. De waarde van de woning bedraagt echter € 275.000. Omdat je tegenwoordig maar 100% van de woningwaarde mag lenen, is jouw maximale hypotheek € 275.000. Dat betekent dus dat je € 35.000 aan eigen geld in moet leggen, exclusief de bijkomende kosten á 6% van de koopsom. Niet echt een bedrag dat je zo uit je achterzak haalt.

Zo achterhaal je de woningwaarde

Gelukkig kun je achterhalen wat een woning echt waard is door een taxatie uit te laten voeren. Vind je het een te grote stap om de woning te laten taxeren voor € 425 voordat je überhaupt een bod uitgebracht hebt? Dan kun je altijd nog de WOZ-waarde van de woning opvragen. Dit is een ruwe schatting en zeker niet vergelijkbaar met een taxatie, maar kan je wel een indicatie geven van de woningwaarde. Hoe dat precies werkt? Wij hebben het per instantie uitgeschreven.

WOZ-waardeloket
Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van woningen, panden en stukken grond vast. Dit gebeurt aan de hand van een taxatie van één woning in een buurt of straat, dat representatief is voor het type woning dat daar staat. Bij het WOZ-waardeloket kun je deze WOZ-waarden gratis online opvragen. Dat is heel gemakkelijk, maar er zit wel een maximum verbonden aan het aantal woningen dat je binnen een bepaalde periode kunt opvragen. 

Calcasa
Op dit moment kun je nog niet de WOZ-waardes van alle woningen in het WOZ-waardeloket vinden. Een andere mogelijkheid om de indicatie van de woningwaarde op te vragen, is via Calcasa. Je vult online de gegevens van de woning in en ontvangt vrijwel direct een compleet waarderapport. Dit is uitgebreider dan alleen de WOZ-waarde, want je ontvangt ook de modelwaarde en de meest recente verkoopprijs van de woning.

Eerste hulp bij je openingsbod

Zo, nu weet je zeker dat je het bedrag dat je wilt bieden op basis van de woningwaarde ook écht kunt betalen. Handig, maar met het doen van een openingsbod zijn er nog meer factoren waar je op moet letten. Wil jij weten wat? Download dan onze gratis Checklist 'Openingsbod'. Je leest gelijk ook over de ontbindende voorwaarden en hoe je een deadline van je bod bepaalt.Arlette Cernëus
Arlette werkt sinds september 2016 bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek