Volgende huis kopen: waar moet je op letten?

Je woont al een tijdje in je huis en besluit dat het tijd is voor een nieuwe stap. Je gaat op zoek naar een nieuwe woning. Maar ook als je een volgend huis gaat kopen, komt er behoorlijk wat bij kijken. Je oude huis moet in de verkoop, je gaat natuurlijk op zoek naar een nieuwe woning en je moet weer een hypotheek regelen. 
Gepubliceerd
2 juli 2020
Laatst geüpdatet
17 augustus 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 30 juni 2020
- Laatst geüpdate: 17 augustus 2020
- Leestijd: 3 minuten

Je woont al een tijdje in je huis en besluit dat het tijd is voor een nieuwe stap. Je gaat op zoek naar een nieuwe woning. Maar ook als je een volgend huis gaat kopen, komt er behoorlijk wat bij kijken. Je oude huis moet in de verkoop, je gaat natuurlijk op zoek naar een nieuwe woning en je moet weer een hypotheek regelen. 

Volgende huis kopen

Waarom zou je een volgend huis kopen?

Er zijn allerlei redenen te bedenken om niet meer in je huidige huis te willen blijven. Misschien kocht je het als vrijgezel en wil je nu samen met je partner een huis kopen. Of verwacht je in de nabije toekomst een kleintje en zoek je iets groters. Het kan uiteraard ook andersom: je kinderen hebben het huis verlaten en je huis voelt nu wel heel groot en leeg.  

Stap 1. Zoek uit hoe je er financieel voor staat

Voordat je op zoek gaat naar je volgende woning, doe je er goed aan om eerst te bepalen wat je budget is. Bereken om te beginnen eerst je maximale hypotheek, zodat je weet wat je in ieder geval kan lenen. 

Zoek ook uit wat de status is van je lopende hypotheek. Hoeveel heb je al afbetaald? En heb je misschien overwaarde? Als je je huidige woning verkoopt, kun je de overwaarde gebruiken om een duurder, nieuw huis te kopen. Overweeg om dit te bespreken met een hypotheekadviseur, die kan je precies vertellen hoe je ervoor staat. 

Stap 2. Op zoek naar een passende woning

Je weet wat je budget is, dus je gaat daadwerkelijk op huizenjacht. Dit kun je zelf doen of je schakelt een aankoopmakelaar in. Zet in ieder geval voor jezelf op papier aan welke eisen het huis moet voldoen. Je hebt tenslotte zo je redenen om te verhuizen. Wil je bijvoorbeeld een grotere tuin, een minimum aantal slaapkamers of een garage bij het huis? 

Met het brede aanbod aan woningen, maak je het met een eisenlijstje overzichtelijker voor jezelf en voorkom je dat je huizen gaat bekijken die niet bij je passen. 

Stap 3. Je potentiële volgende huis bezichtigen

Het bezichtigen van je nieuwe woning steekt niet anders in elkaar dan het bezichtigen van je eerste huis. Kijk goed rond en bedenk of je jezelf in dit huis ziet wonen. Is de inrichting niet je smaak? Probeer daar doorheen te kijken, een lelijk behangetje vervang je tenslotte vrij makkelijk. 

Vergeet geen vragen te stellen, maar stel alleen vragen die voor jou echt belangrijk zijn. De opleverdatum en de reden van verkoop bijvoorbeeld.

Je kunt eventueel je aankoopmakelaar - als je die hebt ingehuurd - meenemen. Dan kun je jouw makelaar de technische en juridische vragen laten stellen aan de verkoper, terwijl je voor jezelf bepaalt of de woonkamer groot genoeg is en de lichtinval je aanstaat. 

Stap 4. Onderhandelen over de prijs

Hoe je je bod uitbrengt, hangt af van of de verkoper een inschrijving organiseert of niet. Bij een inschrijving breng je direct jouw uiterste bod uit. Wees hierbij realistisch en houd rekening met eventuele extra kosten die het opknappen van de woning met zich mee kan brengen. 

Geen inschrijving? Ga dan tactisch te werk. Bied in dit geval niet je maximum, maar houd ruimte om te onderhandelen. Neem hierbij ook je voorwaarden mee, zoals de datum waarop je uiterlijk het huis zou willen betrekken. Voorwaarden die je niet noemt, tellen eigenlijk niet mee.

Onderhandelen is best spannend, je wilt het natuurlijk wel goed doen. Makelaar Mohamed geeft je daarom een paar tips, zodat je goed voorbereid aan de onderhandelingen begint. 

Stap 5. Hypotheek afsluiten

Yes, de verkoper accepteert je bod! De verkoopmakelaar stelt een koopcontract op. Na het tekenen hiervan heb je nog drie dagen bedenktijd. Daarna is het contract bindend en kun je de hypotheek gaan regelen. Dit heeft wel iets meer voeten in de aarde dan bij je eerste hypotheek. 

Heb je jouw oude woning nog niet verkocht? Dan heb je misschien een overbruggingshypotheek nodig om je nieuwe woning te betalen. En kun je de huidige lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe hypotheek? Dit soort zaken bespreek je met je hypotheekadviseur. Vervolgens verzamel je alle benodigde documenten en dient de adviseur voor de aanvraag voor je in. 

Stap 6. Sleuteloverdracht

Nadat de hypotheekaanbieder jouw aanvraag goedkeurt, teken je de hypotheekofferte en hoef je alleen nog maar af te tellen totdat je naar de notaris mag voor de sleuteloverdracht. Bij de notaris tekenen zowel jij als de verkoper, de akte van levering. Je tekent hier ook de hypotheekakte. 

Hierna krijg je daadwerkelijk de sleutels van je huis en is de woning officieel van jou. Uiteraard herhaalt het proces bij de notaris zich zodra jouw oude woning ook verkocht is. 

Meer informatie over je volgende huis kopen

Wil je meer weten over wat erbij komt kijken als je een nieuw huis gaat kopen? Download dan het gratis e-book ‘Je volgende woning kopen’ van Knab. Hierin lees je onder andere: 

  • wat de opties zijn voor de hypotheek voor je volgende woning;
  • wat te doen als je overwaarde of een restschuld hebt;
  • wat te doen als je jouw oude huis nog niet hebt verkocht. 


Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek