Verhuisregeling: hypotheek meenemen naar je nieuwe huis?

Je hebt een gunstige rente en de voorwaarden van je hypotheek passen nog steeds prima. Maar dat huis, daar ben je inmiddels wél uitgegroeid. Tijd voor een nieuwe woning dus, een duurdere woning. Je hebt dus een hogere hypotheek nodig, maar de huidige voorwaarden wil je niet kwijt. Hoe zit het met die verhuisregeling? Hypotheek meenemen, kan dat?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
11 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 11 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt een gunstige rente en de voorwaarden van je hypotheek passen nog steeds prima. Maar dat huis, daar ben je inmiddels wél uitgegroeid. Tijd voor een nieuwe woning dus, een duurdere woning. Je hebt dus een hogere hypotheek nodig, maar de huidige voorwaarden wil je niet kwijt. Hoe zit het met die verhuisregeling? Hypotheek meenemen, kan dat?

Verhuisregeling1

Verhuisregeling: hypotheek meenemen?

Er zijn meerdere scenario’s die de bovenstaande vraag beantwoorden. Het zou kunnen dat je al een hele lage rente hebt. Of misschien zijn de voorwaarden die bij jouw hypotheek horen wel perfect voor jouw situatie en geldt dat niet voor de actuele voorwaarden. Dan wil je die natuurlijk behouden en dus je hypotheek meenemen.

Maar als je een duurdere woning koopt dan je huidige huis en geen extra eigen geld inlegt, dan heb je een hogere hypotheek nodig. Logisch. Je kunt je huidige hypotheek dan meenemen naar je nieuwe woning - mits dit kan volgens de voorwaarden van jouw geldverstrekker natuurlijk. En dat kan lang niet altijd.

NHG meenemen bij verhuizing

Zo kwamen verschillende geldverstrekkers recentelijk in het nieuws dankzij de verhuisregeling voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mensen die een aantal jaar geleden een hypotheek afsloten met NHG en daarmee een lage rente, kunnen die nu niet meenemen als de koopsom hun nieuwe huis boven de kostengrens valt. Met de fors stijgende huizenprijzen van dit moment zit de kans dat dit gebeurt er dik in. Weg lage rente dus. 

Voorwaarden bij verhuizing

Naast het verliezen van de lage NHG-rente zijn er meer voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat je toch geen gebruik kunt maken van een verhuisregeling. Zo zijn er geldverstrekkers die minstens een maand voor de overdracht willen weten dat je gaat verhuizen, mocht je gebruik willen maken van de regeling.

Hypotheek verhogen

Goed, je hebt dus een hogere hypotheek nodig. Dit kun je je veroorloven, want je bent sinds het afsluiten van de vorige wat meer gaan verdienen. Dan kun je toch gewoon je huidige hypotheek verhogen? Helaas niet. Je kunt natuurlijk bij dezelfde geldverstrekker blijven en daar ook het aanvullende deel financieren, maar dat aanvullende deel moet dan wel voldoen aan de actuele wet- en regelgeving. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je het annuïtair of lineair aflost, zodat je recht blijft houden op hypotheekrenteaftrek. Houd er daarnaast rekening mee dat je opnieuw advies-, notaris- en taxatiekosten hebt.

Extra leningdeel bij een andere bank

Enne, kun je niet gewoon een nieuwe hypotheek afsluiten over dat deel dat je extra nodig hebt voor die duurdere woning? Nee, dat is helaas niet mogelijk. Het huis waarop de hypotheek rust is immers het onderpand. Verkoop je dat huis, dan is het onderpand weg. Geen enkele geldverstrekker zal dit accepteren, je hebt dus altijd een nieuwe hypotheek nodig.

Jouw mogelijkheden

Ben jij benieuwd naar wat precies jouw mogelijkheden zijn, nu je op zoek bent naar een nieuwe woning? Download dan ons gratis e-book 'Je volgende woning kopen'Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek