Tellius Hypotheken: dé verstrekker voor jou?

  • 4 minuten
  • 4 oktober 2017

Na spannende onderhandelingen is het dan eindelijk zover: je bod op die droomwoning is geaccepteerd. Yes! Nu is het tijd om de financiering te regelen. Maar bij welke geldverstrekker sluit je de beste hypotheek voor jou af? Met onze reeks artikelen over onze aanbieders helpen we je graag bij deze keuze. We verdiepen ons deze keer in Tellius Hypotheken. Wie is deze partij? En wat is hun aanbod?

Update: per 1 november 2016 is Tellius gestopt met het verstrekken van hypotheken aan nieuwe klanten. Lees er meer over aan het einde van dit artikel.

Tellius hypotheken

Tellius Hypotheken: wat voor aanbieder is het?

Tellius is al meer dan vijftig jaar actief op de Nederlandse hypothekenmarkt. Ze vinden het belangrijk dat hun klanten een hypotheek afsluiten die goed past bij hun wensen en situatie. Hierbij staat goed advies centraal. Om dit doel te behalen werken ze samen met adviseurs die niet alleen naar het aanbod van Tellius kijken, maar ook een hypotheek bij andere partijen kunnen aanvragen. Wil je zelf je hypotheek afsluiten zonder advies? Dit is helaas niet mogelijk bij Tellius.

Hypotheekrente en voorwaarden

Bij Tellius kun je alleen kiezen voor een vaste hypotheekrente. Ben je door de huidige lage hypotheekrentes op zoek naar een lening met een variabele hypotheekrente? Dan moet je bij een andere aanbieder aankloppen.

Tellius biedt verschillende rentevaste periodes. Benieuwd naar de actuele rentetarieven? Bekijk hier de hypotheekrente én voorwaarden. Je kunt ze meteen vergelijken met onze andere aanbieders.

Hypotheekvormen

Tellius biedt meerdere hypotheekvormen. Zo kun je kiezen voor een lineaire of annuïtaire hypotheek. Hierbij los je maandelijks af en heb je recht op hypotheekrenteafrek. Je kunt ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, waarbij je tijdens de looptijd niets aflost. De enige maandlasten die je dan hebt bestaan uit rente. Pas aan het einde van de looptijd los je de hypotheekschuld af. Sluit je voor het eerst een hypotheek af of heb je na 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Je kunt bij Tellius verschillende hypotheekvormen combineren. Let er wel op dat je maximaal 50% van de lening aflossingsvrij mag afsluiten.

De Toekomstvast Hypotheek

Ben jij op zoek naar een hypotheek met een lange rentevasteperiode? Dan zit je bij Tellius goed. Zij bieden namelijk de Toekomstvast Hypotheek. Het doel achter dit product is om leningen te verstrekken met een rentevaste periode van minstens vijftien jaar. Zo weet jij als klant waar je aan toe bent.

Heb je al een hypotheek bij Tellius? Als je rentevaste periode afloopt óf als je je hypotheek verhoogt, is de rentevaste periode altijd minimaal vijf jaar.

Hypotheekofferte

Vraagt jouw hypotheekadviseur een hypotheek voor je aan bij Tellius? Dan heb je drie weken de tijd om het renteaanbod te accepteren. Ga je akkoord met het renteaanbod? Dan moet je allerlei documenten aanleveren. Als alle gegevens binnen zijn, checkt de geldverstrekker deze en krijg je uiteindelijk een bindende hypotheekofferte. Deze moet je binnen twee weken ondertekenen. De hypotheekofferte is zes maanden geldig. Deze zes maanden gaan in op de datum van het renteaanbod. Binnen deze periode moet de overdracht bij de notaris dus plaatsvinden.

Offerte annuleren
Hoe zit het bij Tellius met het annuleren van de hypotheekofferte? Als je annuleert nadat je de bindende hypotheekofferte hebt getekend, moet je een boete betalen. Deze bedraagt 0,5% van het totale bedrag dat je wilde lenen.

Rente
Bij Tellius geldt de rente zoals deze in de hypotheekofferte staat, de offerterente dus. Wat houdt dat precies in? Als de rente in de tussentijd veranderd is, wordt dit verschil in dit geval niet meegenomen.

Extra aflossen

Stel dat je tijdens de looptijd van je hypotheek een groot spaarpotje hebt. Dan wil je misschien wel extra aflossen. Bij Tellius mag je 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij extra aflossen op je hypotheek.

Verhuizen

Wat nou als je na een paar jaar wilt verhuizen? Als je je huis verkoopt, kun je boetevrij je hele hypotheek aflossen, mits de verkoopprijs natuurlijk voldoende is. Je kunt je hypotheek meenemen tot zes maanden na verkoop van je oude woning. Dit houdt in dat dezelfde hypotheekrente en voorwaarden voor je nieuwe lening gelden, maar wel alleen voor het bedrag van je oude hypotheek. Is je nieuwe woning duurder? Dan moet je voor het extra bedrag een nieuwe hypotheek afsluiten.

Overbruggingskrediet

Wil je een hypotheek afsluiten bij Tellius voor een volgende woning? Dan kan het gebeuren dat je huidige huis nog niet verkocht is en je dus het geld nog niet binnen hebt. In zo’n geval kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Heb je al een koper gevonden? Dan mag je een krediet afsluiten voor maximaal het verschil tussen de verkoopopbrengst min de eventuele restschuld. Is je woning nog niet verkocht? Dan geldt een maximaal krediet van 80% van de getaxeerde marktwaarde min de totale restschuld.

Overlijdensrisicoverzekering

Hoe zit het met de overlijdensrisicoverzekering? Bij Tellius is deze verplicht voor het deel van de hypotheek boven 80% van de marktwaarde.

Bouwdepot

Heb je (ver)bouwplannen? Dan kun je bij Tellius een bouwdepot afsluiten. Een bouwdepot is een aparte rekening waarop een deel van je hypotheek komt te staan. Hieruit betaal je de kosten van de (ver)bouw. Er moet minstens € 1.000 in het bouwdepot komen.

Tijdelijk geen nieuwe klanten

Tellius verstrekt dus vanaf 1 november 2016 voorlopig geen leningen aan nieuwe klanten. Wellicht dat dit in de toekomst wel weer mogelijk is. Maar wat betekent dit eigenlijk voor bestaande klanten van Tellius? In dit geval loopt je hypotheek gewoon onder dezelfde voorwaarden door. Wil jij verhuizen of de lening verhogen of verlengen? Dit blijft mogelijk. 

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste hypotheek? Geen nood. Onze hypotheekadviseurs bespreken graag jouw wensen en mogelijkheden tijdens een belafspraak.

Wil jij onze aanbieders nog even rustig met elkaar vergelijken? Bekijk en vergelijk de actuele hypotheekrente en voorwaarden met onze Hypotheekvergelijker.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek