Starterswoning kopen? Deze 5 stappen helpen je op weg

Een oververhitte huizenmarkt, een opdrogend aanbod, een verkopersmarkt. Dit is slechts een handjevol ontmoedigende termen die je om de oren vliegen als je ook maar heel voorzichtig overweegt om je eerste huis te kopen. Verhalen van vrienden en kennissen maken je ook niet direct enthousiast. Moet je dan écht duizenden euro’s overbieden voor een leuke woning, of is er hoop? Het is een lastige markt, dat is zeker, maar met de juiste aanpak is een mooie starterswoning kopen zeker mogelijk.
Gepubliceerd
14 februari 2018
Laatst geupdate
7 juni 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 februari 2018
- Laatst geüpdate: 7 juni 2019
- Leestijd: 4 minuten

Een oververhitte huizenmarkt, een opdrogend aanbod, een verkopersmarkt. Dit is slechts een handjevol ontmoedigende termen die je om de oren vliegen als je ook maar heel voorzichtig overweegt om je eerste huis te kopen. Verhalen van vrienden en kennissen maken je ook niet direct enthousiast. Moet je dan écht duizenden euro’s overbieden voor een leuke woning, of is er hoop? Het is een lastige markt, dat is zeker, maar met de juiste aanpak is een mooie starterswoning kopen zeker mogelijk.

Mensen die een starterswoning kopen 
Stap 1: Starterswoning kopen? Zet je wensen op een rij

Wat voor woning heb je eigenlijk op het oog? Het lijkt een no-brainer: een fijn appartement met 2 slaapkamers, of een eengezinswoning in een rustige omgeving. Maar als je wat verder gaat kijken, ontdek je misschien dat je nog helemaal niet zo zeker weet wat je wilt.

Wil je bijvoorbeeld per se een balkon of een tuin? Hoe belangrijk vind je een nieuwe keuken of badkamer? En wat is voor jou het minimaal aantal m2 om comfortabel te kunnen wonen? Als je een goed beeld hebt van je wensen, kun je gerichter zoeken. Daarnaast helpt het ook om je minimale eisen, oftewel je ‘ondergrens’ vast te stellen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het financiële plaatje. Ga je een starterswoning kopen, bepaal dan heel duidelijk wat je maximaal wilt en vooral kunt besteden. Laat je uiteraard goed informeren door een hypotheekadviseur. Het helpt ook enorm om een passend financieel plan op te stellen. Voor jezelf, maar vooral ook als verantwoording naar de verkoper toe.

Stap 2: Leer zelf de markt goed kennen

Als je weet wat je wilt, kun je naar hartenlust op Funda gaan zitten. Op een gegeven moment heb je alle woningen wel twee of drie keer gezien, maar zo leer je wel snel de markt kennen. Je krijgt zo bijvoorbeeld een goed beeld van de waarde van bepaalde huizen. Na een tijdje zie je ook wat voor huizen snel verkocht worden en welke niet. Dat is goed om te weten tijdens de onderhandelingen.

Beperk je zoektocht naar een starterswoning niet alleen tot een specifieke plaats of buurt. Meestal heb je wel een voorkeur, maar als je met een open vizier gaat zoeken, kun je onverwachts mooie en toch prima betaalbare woningen tegenkomen. Zo kun je bijvoorbeeld in de provincie een dubbel zo grote woning kopen als in de stad.

Stap 3: Een aankoopmakelaar inschakelen, ja of nee?

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen is een persoonlijke keuze. Je bent nergens toe verplicht, maar het kan wel heel handig zijn. Wanneer mensen een starterswoning kopen, hebben ze meestal geen of weinig ervaring met het aankoopproces. Een aankoopmakelaar kan in dit geval met zijn of haar expertise een hoop zorgen wegnemen. Ze kennen de markt als geen ander, weten precies waar je op moet letten bij een bezichtiging, en zijn doorgewinterde onderhandelaars.

Heb je al wat ervaring, of wil je graag bepaalde dingen zelf op je nemen om kosten te besparen? Je kunt van tevoren afspreken welke zaken je door een aankoopmakelaar laat regelen en wat je zelf doet.

Stap 4: Een bod uitbrengen: keep your cool

Als je een aankoopmakelaar de bieding laat doen, hoef je je geen zorgen te maken. Ga je zelf een bod uitbrengen, hou dan je hoofd koel. Ga bij je openingsbod niet direct te hoog zitten en wees voorzichtig bij overbieden. Het biedproces is tot op zekere hoogte een spelletje, waarin je niet te snel moet toegeven. Bied dan ook niet meer dan je je kan veroorloven, ook niet als je ervan overtuigd bent dat dit je droomhuis is. Er komen altijd wel weer nieuwe kansen!

Stap 5: Valt het tegen? Overweeg een klushuis!

Lukt het niet om de starterswoning te kopen die je graag wilt? Word je links en rechts overboden? Je kunt altijd overwegen om een woning te kopen waar nog veel aan moet worden opgeknapt. Dit soort woningen zijn meestal een stuk goedkoper dan onlangs verbouwde- of nieuwe woningen. Daarnaast heb je veel vrijheid om zelf keuzes te maken op gebied van layout en inrichting.

Ben je geen geboren klusser? Vaak heb je in je omgeving handige mensen die bereid zijn om te helpen, of je in ieder geval te adviseren. Je leert natuurlijk ook veel door het gewoon te doen. Maar wees wel realistisch. Ga geen grote verbouwing zelf uitvoeren als het ophangen van een fotolijst je al klusstress bezorgt. Het laten doen door een professional is dan een beter idee.

Download ons gratis e-book 

Wil je binnenkort je eerste huis kopen? In ons gratis e-book starterswoning kopen vind je veel handige tips! Hierin leer je:

  • de beste manier om je eerste woning te vinden;
  • hoe je slim biedt en onderhandelt;
  • tips om de financiering rond te krijgen.


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek