Starterslening 2017: de nieuwe regels

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 2 mei 2019
  • 3 minuten

Heb jij je droomhuis gevonden, maar is je maximale hypotheek net te laag om hem te kunnen betalen? Misschien is de Starterslening dan wat voor jou. Die lening zelf bestaat al jaren, maar in 2017 verandert er één en ander. Benieuwd wat? Lees het hier.

Dit artikel gaat over de regels van 2017. Klik door voor de huidige regels van de Starterslening.

zzp-verzekeringen-vergelijken-1-1

Starterslening, wat is het?

Een Starterslening is een extra lening die je afsluit naast je hypotheek, zodat jij het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van het huis dat je op het oog hebt kunt overbruggen. De Starterslening wordt verstrekt door gemeentes en woningcorporaties. Maar let op: niet iedere gemeente geeft Startersleningen en de voorwaarden verschillen ook per gemeente van elkaar. Check dus goed of je er wel voor in aanmerking komt. 

Ga jij voor een Starterslening? Dan betaal je in het begin wel extra. Je betaalt namelijk afsluitkosten - op dit moment € 750 - en je betaalt de borgstelling voor Nationale Hypotheek Garantie. Ook voor je Starterslening. Sowieso moet je een hypotheek afsluiten met NHG om in aanmerking te komen voor een Starterslening.

Na 3 jaar aflossen

De eerste 3 jaar hoef je geen rente te betalen en niet af te lossen op de Starterslening. Na 3 jaar begin je automatisch met aflossen en het betalen van rente. Als het goed is, sta je op het moment van aanvragen aan het begin van je carrière en is je loon na die 3 jaar voldoende gestegen.

Starterslening 2017

Per 1 januari 2017 verandert er één en ander omtrent de Starterslening. Je hypotheek sluit je nog steeds af bij de geldverstrekker en daarnaast vraag je een Starterslening aan via de website van het SVn. De starterslening heeft een nieuw onderdeel gekregen: de combinatielening. Deze extra lening is in het leven geroepen, omdat je sinds 2013 per se maandelijks een deel van je hypotheek moet aflossen als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek. De Starterslening was hier een uitzondering op, maar die uitzondering stopt in 2017. Je zult dus moeten aflossen om te profiteren van fiscaal voordeel.

Combinatielening

Naast je hypotheek, moet ook de Starterslening afgelost worden om hem af te kunnen trekken van de belasting. Dat hoef je de eerste drie jaar nog niet zelf te doen, dat gebeurt uit die combinatielening. Na drie jaar ga je pas betalen. Hypotheekrenteaftrek heb je dan voor je hypotheek en de Starterslening, maar niet voor de combinatielening. Die laatste valt namelijk in box 3 en kun je dus niet aftrekken van de belasting. Hierdoor betaal je uiteindelijk onderaan de streep net iets meer. Een klein fiscaal nadeel dus. Gelukkig zul je daar in de praktijk niet zoveel van merken.

Nieuwe voorwaarden

Omdat de doorlooptijd van zo’n lening gemiddeld 3 maanden is, kon je slechts tot 30 september 2016 een Starterslening aanvragen onder de oude voorwaarden. Je krijgt vanaf nu dus te maken met de nieuwe voorwaarden.

Het is dus niet zomaar iets, zo’n Starterslening. Wil je een iets uitgebreidere uitleg en meer weten over hoe het nou precies zit met die regels en voorwaarden? Download dat het gratis e-book StartersleningXandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Hoe werkt een huis kopen met de Starterslening?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek