Samen eigenaar blijven van jullie koophuis na echtscheiding

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Jullie kiezen ervoor om, in ieder geval voorlopig, samen eigenaar te blijven van jullie koophuis na echtscheiding. In dit blog zetten we op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je dit overweegt.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 mei 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 mei 2019
- Leestijd: 4 minuten

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Jullie kiezen ervoor om, in ieder geval voorlopig, samen eigenaar te blijven van jullie koophuis na echtscheiding. In dit blog zetten we op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je dit overweegt.

Samen eigenaar blijven van jullie koopwoning

Samen eigenaar blijven van jullie koophuis na echtscheiding: het kan

Jullie gezamenlijke huis aanhouden, kan voor jou en/ of je ex-partner een hele prettige oplossing zijn. Soms kan degene die wil blijven de woonlasten eigenlijk niet alleen ophoesten. In dat geval is het heel schappelijk als de vertrekkende ex dat toch mogelijk wil maken. Het is natuurlijk wel zaak een aantal dingen heel goed met elkaar af te spreken. Wees je ervan bewust dat er ontzettend veel financiële en fiscale haken en ogen zitten aan het onverdeeld laten van jullie koophuis na echtscheiding. Deze hebben op beide ex-partners impact. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur als jullie overwegen samen eigenaar te blijven. 

Maak je wensen inzichtelijk

Bedenk goed voor jezelf of je het prettig vindt om financieel afhankelijk te blijven van je ex-partner. Wees je ervan bewust dat jullie een groot, kostbaar bezit delen waar jullie gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn en waar ook onderhoudskosten mee gemoeid zijn. Als jullie on speaking terms zijn hoeft dit geen probleem te zijn. Maar als je helemaal klaar bent met je ex en jij jullie relatie zo snel mogelijk definitief achter je wilt laten, is het lastig om in een huis te wonen dat van jullie samen is. Wellicht is het huis verkopen of je ex uitkopen in dat geval beter.

Maak afspraken over kosten

Zolang jullie nog gezamenlijke bezittingen hebben, maar niet meer elkaars levenspartners zijn is het zaak om goede afspraken te maken. Denk niet alleen aan de hypotheeklasten, maar spreek ook af wie de onderhoudskosten en de verzekeringen voor jullie woning betaalt. Woonlasten zoals gas, water en elektra, het internetabonnement en gemeentelijke belastingen en heffingen komen er natuurlijk nog bovenop. Hebben jullie samen een appartement? Dan moet ook de bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) worden doorbetaald.

Maak afspraken over de termijn

Spreek duidelijk af tot wanneer jullie deze constructie van gezamenlijk eigenaarschap willen handhaven. Dat kan bijvoorbeeld voor één jaar zijn. Of bijvoorbeeld totdat jij een beter betaalde baan gevonden hebt, waarna jij je ex daarna wél kunt uitkopen? Staat jullie huis onder water en willen jullie de gezamenlijke woning pas verkopen als jullie zeker zijn dat dat mogelijk is zonder dat jullie een restschuld overhouden? Dan kunnen jullie afspreken daarop te wachten. Spreek wel altijd af wanneer jullie weer evalueren en vervolgstappen bepalen. Dan weten jullie beiden waar jullie op kunnen rekenen.

Maak afspraken over vervolgstappen

Misschien hebben jullie op dit moment nog geen beeld van wanneer, en hoe jullie verder willen. Toch is het goed om vast te leggen wanneer jullie deze situatie gaan herzien en bespreken hoe jullie verder gaan. Maak kenbaar wat jouw verwachtingen zijn voor de periode ná jullie gezamenlijke eigenaarschap, zodat daar geen discussie over ontstaat.

Wees je bewust van de consequenties

Zoals ik al zei zitten er voor jou en je ex financiële en fiscale consequenties vast aan het onverdeeld laten van de echtelijke woning. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de complexiteit van deze situatie. Maar er is nog meer waar je rekening mee moet houden.

Gezamenlijke bezittingen

Wellicht ten overvloede: zolang jullie nog gezamenlijke bezittingen hebben, zoals een woning, moet jij dealen met je ex-partner. Vraag jezelf af of je het kunt en wilt opbrengen om met elkaar in gesprek te blijven over eventueel onderhoud, de kosten die daarbij horen en vervolgstappen met de gezamenlijke woning. Heb je daar geen trek in? Dan is deze constructie wellicht een prima tijdelijke oplossing, maar probeer dan wel te zoeken naar een oplossing voor de lange termijn waarin jullie niet meer samen eigenaar zijn.

Volgende woning kopen

Wil je toch een plekje voor jezelf en overweeg je een andere woning te kopen? Dan gaat dat net even iets anders dan bij je eerste huis. In dit gratis e-book 'Je volgende woning kopen' lees je:

  • tips voor het vinden van een nieuwe woning;
  • wat de opties zijn voor de hypotheek van je volgende woning;
  • wat te doen bij overwaarde en restschuld. 



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek