Renteherziening: waarom je niet blind het aanbod van je bank accepteert

Yes, je rentevaste periode loopt binnenkort af! Je kunt dan boetevrij switchen naar een andere hypotheekverstrekker. Sta jij al klaar om te speuren naar de beste aanbieding of wil je eerst rustig de nieuwe offerte van je huidige aanbieder afwachten? De renteherziening van je hypotheek kan een grote invloed hebben op je maandelijkse lasten. Ga daarom ruim van tevoren te kijken of je jouw hypotheek goedkoop kunt oversluiten.
Gepubliceerd
23 februari 2018
Laatst geupdate
9 augustus 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 februari 2018
- Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
- Leestijd: 2 minuten

Yes, je rentevaste periode loopt binnenkort af! Je kunt dan boetevrij switchen naar een andere hypotheekverstrekker. Sta jij al klaar om te speuren naar de beste aanbieding of wil je eerst rustig de nieuwe offerte van je huidige aanbieder afwachten? De renteherziening van je hypotheek kan een grote invloed hebben op je maandelijkse lasten. Ga daarom ruim van tevoren te kijken of je jouw hypotheek goedkoop kunt oversluiten.

Renteherziening: koppel sluit rentetarief af

Renteherziening: accepteren of niet?

De bank waar je jouw hypotheek hebt afgesloten moet je 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode een aanbod doen voor een nieuwe periode. Je hebt dan nog voldoende tijd om rond te kijken naar een eventueel beter alternatief. Of het voor jou beter is om over te stappen of niet, hangt af van de rente die je nu betaalt en de rente die je aangeboden krijgt. Wel zijn er een aantal zaken die sowieso belangrijk zijn om mee te nemen in je overweging.

Waarom overstappen?

Volgens een onderzoek van Vereniging Eigen Huis accepteert 90% van huiseigenaren het nieuwe rentevoorstel van hun bank. En daarvan overweegt 60% überhaupt niet om over te stappen. Dat is zonde, want door over te stappen kun je vaak flink wat geld besparen. Zelfs met een klein renteverschil van 0,25% kun je op een hypotheek van € 250.000 maandelijks € 50 besparen.

Er zijn een aantal goede redenen om niet akkoord te gaan met de renteherziening van je huidige hypotheekverstrekker. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste.

Een lagere hypotheekrente

Op dit moment ligt de hypotheekrente vrij laag. Als je nu de renteherziening van je bank accepteert is de kans groot dat de aangeboden rente lager ligt dan je huidige tarief. Dat betekent echter niet dat het rentetarief niet nog lager kan. Vooral nieuwe hypotheekaanbieders bieden scherpe tarieven. Grote banken kunnen niet altijd concurreren met deze nieuwe partijen.

Hoezo niet? Deze hypotheekaanbieders hanteren scherpere rentetarieven doordat ze veelal online werken, lagere overheadkosten hebben en marktaandeel willen winnen. Daarnaast hebben banken te maken met strengere kapitaaleisen waardoor het moeilijker wordt om concurrerende hypotheken aan te bieden. Accepteer dus niet direct het eerste aanbod van je bank; het kan vaak veel goedkoper!

Aan het eind van de rentevaste periode is overstappen gratis

Als je wilt overstappen voor het einde van de rentevaste periode betaal je hier boeterente voor. Als de hypotheekrente bij een andere aanbieder lager is dan je huidige rente, kan je uiteindelijk alsnog besparen. Maar wanneer je tegen het eind van de huidige renteperiode een renteherziening ontvangt, is overstappen gewoon gratis. Je hoeft dan dus geen ingewikkelde berekeningen te maken.

Let op: wanneer je overstapt van geldverstrekker betaal je wel advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten.

Je situatie kan veranderd zijn

Overstappen naar een andere hypotheekaanbieder kan ook interessant zijn als je situatie is veranderd ten opzichte van de laatste renteverlenging of wanneer je de hypotheek afsloot. Heb je bijvoorbeeld veel afgelost, of is je woning in de tussentijd in waarde gestegen? In deze gevallen zul je mogelijk in een lagere risicoklassen vallen, waardoor de de rente omlaag kan.

Je rente voor langere tijd vastzetten?

Wanneer je overstapt, heb je ook de mogelijkheid om de rentevaste periode te wijzigen. Dit kan overigens ook wanneer je bank je een renteherziening aanbiedt. Op dit moment kun je bijvoorbeeld je rente vastzetten voor een langere tijd. Dat komt omdat de rente op dit moment historisch laag ligt. Je betaalt dan een iets hogere rente, maar je blijft dan wel profiteren mochten de rentes straks weer gaan stijgen.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een kortere periode. Dit is bijvoorbeeld interessant als je echt op zoek bent naar de laagste hypotheekrente, of als je jouw rentetarief liever niet vastlegt voor een lange periode.

Overstappen of niet?

Wil je zeker weten of overstappen voor jou gunstig is? Doe onze gratis rentevergelijking en zie meteen of je kunt besparen!Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek