Open Huizen Dag: 5 tips voor een succesvolle bezichtiging

Zaterdag 28 maart tussen 11.00 en 15.00 is het NVM Open Huizen Dag 2020. Een ideale gelegenheid om op één dag een flink aantal koopwoningen te bezichtigen. En het mooie is: je hoeft geen vrij te vragen van je werk én je hoeft geen afspraak te maken. Maar hoe zorg je nou dat jij straks goed voorbereid op pad gaat? In dit artikel krijg je 5 handige tips om slim te bezichtigen tijdens én na Open Huizen Dag.
Gepubliceerd
30 maart 2018
Laatst geüpdatet
31 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 maart 2018
- Laatst geüpdate: 31 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Zaterdag 28 maart tussen 11.00 en 15.00 is het NVM Open Huizen Dag 2020. Een ideale gelegenheid om op één dag een flink aantal koopwoningen te bezichtigen. En het mooie is: je hoeft geen vrij te vragen van je werk én je hoeft geen afspraak te maken. Maar hoe zorg je nou dat jij straks goed voorbereid op pad gaat? In dit artikel krijg je 5 handige tips om slim te bezichtigen tijdens én na Open Huizen Dag.

Aflossingsvrije hypotheek

1. Bereid je goed voor op Open Huizen Dag 

Natuurlijk kun je Open Huizen Dag gebruiken om gewoon lekker rond te kijken in andermans huizen en zelfgemaakte appeltaart te proeven. Maar als je gericht op zoek bent naar een koopwoning, is het slim om alvast je wensen op papier te zetten.

Waar voldoet je ideale woning aan?

Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een grote tuin, of is een balkon voldoende? Ook is het belangrijk om je af te vragen hoe lang je eigenlijk in het huis wilt gaan wonen. Als je wat langer blijft, kun je overwegen om zelf te gaan klussen of zelfs verbouwen. Bij een langer verblijf gaan ook de omgeving en de faciliteiten zwaarder meewegen. 

Ga rustig je lijstje af

Als je deze zaken op een rijtje hebt, kun jij veel kieskeuriger en effectiever bezichtigen. Je kunt dan namelijk gewoon je lijstje afgaan. Natuurlijk hoeft een woning niet aan al je eisen te voldoen, maar het geeft je wel houvast. Je zult ook minder snel verleid worden door een huis dat praktisch gezien eigenlijk niet zo goed bij je past. Lees meer tips over fouten voorkomen tijdens een bezichtiging.

2. Maak foto’s en aantekeningen

Dit is een belangrijke tip; zeker als je van plan bent meerdere huizen te gaan bezichtigen. Schrijf op wat je eerste ervaring is, wat je aantrekt aan de woning en wat niet, of je zelf al gebreken ziet, etcetera. Op deze manier kun je later makkelijker vergelijken. Maak ook gewoon foto’s met je smartphone. De meeste eigenaren zullen dit geen probleem vinden. Als je samen gaat, doe dit dan allebei: er zullen jullie verschillende dingen opvallen.

3. Stel de juiste vragen

Het mooie aan Open Huizen Dag is dat de eigenaar van de woning gewoon thuis is. Je hebt dus niet te maken met een makelaar die gladde praatjes verkoopt, maar met de mensen die echt in het huis wonen. Door met de eigenaar te praten kun je een heel goed beeld krijgen van de woning.

Prik door het verkooppraatje heen

Natuurlijk zullen sommige eigenaren een ‘verkooppraatje’ houden. Maar door de juiste vragen te stellen, kun je vaak meer te weten komen. Vraag bijvoorbeeld hoe lang het huis al te koop staat. Dit kan je veel vertellen over hoe populair de woning is en of de eigenaar eventueel bereid zal zijn om een lager bod te accepteren.

Reden voor verkoop

Vraag waarom de eigenaar de woning wilt verkopen. Een gedwongen verkoop door een scheiding of een baan aan de andere kant van het land is natuurlijk wel andere koek dan een burenruzie of zelfs een gebrekkige woning. Gebruik die kans om dingen te vragen want het kan echt in je voordeel werken. Lees hier meer slimme vragen voor tijdens de bezichtiging.

4. Bezichtig ook de buurt

Een deel van je woongenot wordt bepaald door de omgeving waarin je woont. Kijk daarom verder dan de woning alleen; je bezichtigt namelijk ook de buurt. Wat betekent dat concreet?

Loop of fiets een rondje door de buurt en kijk of er genoeg voorzieningen aanwezig zijn. Zijn er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar? Check bijvoorbeeld ook de afstand naar een winkelcentrum, scholen en gezondheidszorg. Ook belangrijk of als je kinderen hebt of wilt: zijn er speelveldjes in de buurt en hoe druk en veilig zijn de verkeerswegen?

5. Ga na Open Huizen Dag nog een keer kijken

Zie jij straks op Open Huizen Dag een mooie woning die je wel ziet zitten? Breng niet overhaast een bod uit; na een geslaagde eerste date ga je ook niet meteen samen servies uitzoeken. Maak gerust een afspraak om nog een keertje te gaan kijken.

Waarom een tweede bezichtiging?

Het voordeel van een tweede bezichtiging is dat je de woning nog rustig kunt doorlopen. Het kan tijdens een Open Huis druk zijn, waardoor je misschien niet helemaal op je gemak kan rondkijken. Er zullen je tijdens een tweede bezoek ongetwijfeld nieuwe dingen opvallen die je eerst over het hoofd zag. Lees meer tips voor een succesvolle tweede bezichtiging.

Overweeg direct een bod te doen

Ben je nou echt je ultieme droomhuis tegengekomen en weet je eigenlijk al zeker dat je een bod wilt gaan uitbrengen? Het kan handig zijn om dan gelijk tijdens het Open Huis of tijdens een gezamenlijke bezichtiging een acceptabel bod te doen. Dit kan eventuele concurrentie afschrikken om ook te bieden. Let op: ga niet als een dolle stier lopen bieden. Reken eerst uit of je het huis überhaupt wel kan betalen en breng natuurlijk alleen een bod uit als je heel serieus geïnteresseerd bent.

Wil jij bezichtigen als een pro?

Met deze tips ben je hopelijk al een eind op weg. Download ook onze checklist voor Open Huizen Dag met slimme tips over bezichtigen. Print hem uit zodat jij straks niks over het hoofd ziet. Handig om mee te nemen!Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek