Open Huizen Dag 2019: zo bezichtig je meerdere huizen op één dag

Op zaterdag 30 maart is het weer zover: de NVM Open Huizen Dag 2019. Een ideale dag als je op zoek bent naar een huis. Op deze dag bezichtig je waarschijnlijk meerdere woningen. Dat vergt wel iets meer werk dan bij het bezichtigen van slechts één huis. Wij geven je daarom 8 tips om alles uit je dag te halen.
Gepubliceerd
20 maart 2019
Laatst geüpdatet
26 maart 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2019
- Laatst geüpdate: 26 maart 2019
- Leestijd: 2 minuten

Op zaterdag 30 maart is het weer zover: de NVM Open Huizen Dag 2019. Een ideale dag als je op zoek bent naar een huis. Op deze dag bezichtig je waarschijnlijk meerdere woningen. Dat vergt wel iets meer werk dan bij het bezichtigen van slechts één huis. Wij geven je daarom 8 tips om alles uit je dag te halen.

Open Huizen Dag 2019-1

Wat kun je doen tijdens de Open Huizen Dag 2019?

Tijdens de Open Huizen Dag kun je huizen bezichtigen die te koop staan. Geheel vrijblijvend en buiten de eventuele makelaars om. Uiteraard moeten ze hiervoor wel aangemeld zijn. Toch een heel andere ervaring dan rondklikken op Funda, terwijl je een veel beter beeld krijgt van een woning.

Een ander voordeel van Open Huizen Dag is dat de bewoner van het huis zelf aanwezig is, dus je kan direct gerichte vragen stellen. In elke woonplaats doen meestal meerdere huizen mee, dus zo krijg je meteen de kans om meerdere huizen in één dag te bezoeken.

1. Zet je woonwensen op een rij

Bedenk van tevoren eerst waar een woning minimaal aan moet voldoen. Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een nieuw huis of juist een jaren 30 woning? Moet er een schuur bij of een garage? Zo’n lijstje maakt het makkelijker om huizen te selecteren die je wilt bezichtigen. Dan loop je ook direct minder risico op het maken van fouten tijdens de bezichtiging.

Tip: denk om de fundering

In februari 2019 kwam in het nieuws naar voren dat door de lange, droge zomer in 2018 zeker 1 miljoen huizen funderingsproblemen hebben. Dit probleem komt voor in zo’n 83 gemeenten, dus check of de huizen die jouw interesse hebben niet in één van deze gemeenten staan. Anders is een keuring van de fundering zeker nodig.  

2. Bepaal van tevoren je route

De Open Huizen Dag 2019 duurt vier uur, van 11:00 tot 15:00 uur. Genoeg tijd om zo’n vier á vijf woningen te bezoeken, maar het is dan wel slim om een strakke planning te maken. Check van tevoren via Funda welke huizen meedoen en stippel alvast een route uit. Dat scheelt je weer onnodig heen en weer rijden en je hebt meer tijd per woning.

3. Maak aantekeningen als je er bent

Om de verschillende huizen uit elkaar te houden, is het slim om aantekeningen en foto’s te maken bij de verschillende huizen. Schrijf bijvoorbeeld op wat je eerste gedachte was bij binnenkomst, wat je leuk vindt aan het huis of wat absoluut afknappers zijn. Zo kun je na afloop de voor- en nadelen van elk huis naast elkaar leggen.

Foto’s helpen ook hierbij. Want na vijf woonkamers, weet je waarschijnlijk niet meer zeker welke kamer nou bij welk huis hoorde. Vraag wel altijd even toestemming aan de eigenaar, dat is wel zo netjes.

4. Blijf kritisch, maar kraak niets af

De verkopers hebben hun huis klaargemaakt voor de Open Huizen Dag, dus het kan heel goed zijn dat je bij sommige huizen over de drempel stapt en direct heel enthousiast wordt. Je hebt echter niet voor niets een wensenlijstje gemaakt, dus houd deze er altijd bij om te checken of het huis écht aan je eisen voldoet. Blijf kritisch, want je wil niets over het hoofd zien.

Overigens betekent dit niet dat je het huis moet gaan lopen afkraken. Zeker niet waar de verkoper bij is. Dit is niet netjes en het helpt ook niet als je stiekem wel enthousiast bent en een bod wilt doen. Bij meerdere bieders, zal de verkoper jou in z’n hoofd hebben als die negatieveling, wat je niet echt de gunfactor oplevert.

5. Vergeet je onderzoeksplicht niet

Hoe vol het huis ook is en hoe druk de verkoper het ook heeft, stel altijd alle vragen. Als geïnteresseerde heb je onderzoeksplicht, wat betekent dat jij onderzoek dient te doen naar de staat van het huis. Daarnaast kan de verkoper je meer vertellen over het huis dan de eventuele makelaar. Waarom de woning te koop staat bijvoorbeeld, en of de verkopers hier met plezier hebben gewoond. Lees meer over slimme vragen om te stellen tijdens een bezichtiging.

6. Check of het huis te verduurzamen is

Nieuwbouwhuizen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd, met minstens een A-label. Dat scheelt ook direct in de portemonnee qua maandelijkse lasten. Valt je oog echter op een wat ouder huis? Dan kan het niet kwaad om te checken of het huis duurzamer gemaakt kan worden.

Is er bijvoorbeeld plek als je zonnepanelen wilt kopen? Is het beter te isoleren of kun je een energiezuinig verwarmingssysteem laten plaatsen? Als je dit zelf niet terugvindt, kun je het altijd vragen aan de verkoper. Misschien heeft die ook nog ideeën.

7. Bezichtig ook huizen die niet je eerste keus zijn

De bezichtigingen zijn gratis en vrijblijvend, dus het kan helemaal geen kwaad om ook een woning te bezoeken die misschien niet aan je eisenlijstje voldoet, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent. Want waarom ook niet? Misschien komt het niet overeen met wat je dacht te willen, maar blijkt het precies wat je nodig hebt.

8. Hang niet te lang rond in één huis

Als je een bezichtiging hebt ingepland via een makelaar, kun je het eigenlijk niet maken om snel af te haken als het huis niet bevalt. Bij Open Huizen Dag heb je deze vrijheid wel, dus verspil geen tijd aan een huis waarvan je direct weet dat het ‘m niet is. Ga dan door naar het volgende huis op je lijstje.

Dit geldt ook als het wel interessant was, maar je alles al hebt bekeken en je vragen allemaal beantwoord zijn. Nog even een kopje koffie met de verkoper kan prima, maar twee of drie refills zijn een beetje zonde van de tijd.

Zorg dat je tijdens Open Huizen Dag niets over het hoofd ziet

Aangezien je meerdere huizen wilt bezoeken, is het belangrijk dat je niets over het hoofd ziet bij elke bezichtiging. Neem daarom onze gratis checklist ‘bezichtigen’ mee. Hierin staat waar je sowieso op moet letten en welke vragen slim zijn om te stellen. Altijd handig om mee te nemen.Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek