Merius hypotheken: de hypotheek waar jij blij van blijft?
Gepubliceerd
22 januari 2018
Laatst geüpdatet
2 oktober 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 januari 2018
- Laatst geüpdate: 2 oktober 2019
- Leestijd: 4 minuten
Een hypotheek afsluiten is iets anders dan een halfje wit, een nieuwe winterjas of een tweedehands wasmachine aanschaffen. Het is een van de grootste uitgaven die je in je leven doet. Om je te helpen bij deze belangrijke beslissing, zetten we de voorwaarden en rentes van verschillende geldverstrekkers op een rij. In dit artikel vertellen we je meer over Merius Hypotheken
Merius Hypotheken: een nieuwkomer op de markt
Merius is onderdeel van de CMIS Group. De geldverstrekker is een nieuwkomer op de Nederlandse hypotheekmarkt: ze bieden pas sinds een paar jaar hypotheken aan. Het geld dat ze aan jou lenen komt van binnen- en buitenlandse institutionele beleggers, verzekeraars en pensioenfondsen. De ‘funding’ komt daarmee overeen met andere jonge partijen, zoals Venn Hypotheken en Attens Hypotheken
‘De hypotheek waar je blij van blijft’
Het doel van Merius is om jou blij te maken door je gemakkelijk en zo snel mogelijk aan een hypotheek voor je woning te helpen. Gemak, service en snelheid staan centraal. Daarom bieden ze jou - naar eigen zeggen - goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente. Dat belooft veel goeds, maar is het wel echt zo?
Hypotheekrente van Merius
Laten we beginnen met de hypotheekrente. Jonge geldverstrekkers kunnen vaak een relatief lage hypotheekrente bieden omdat ze niet zoals traditionele banken hoeven te voldoen aan de kapitaaleisen. Dat geldt ook voor Merius. Vooral bij 10 en 20 jaar vast is hun hypotheekrente relatief laag.
Minder risico? Minder rente!
De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van de verhouding tussen de lening en de waarde van de woning. Deze verhouding bepaalt namelijk in welke risicoklasse je valt. Merius werkt met vier risicoklasses. Daarbij geldt: hoe lager de risicoklasse, hoe lager de rente.
Komt jouw lening in een lagere risicoklasse, bijvoorbeeld doordat je extra hebt afgelost? En heb je een nieuwe rentevaste periode? Dan past Merius jouw rente automatisch aan. Best een groot voordeel, want dat is lang niet bij alle geldverstrekkers zo. Check dit artikel over risico-opslag maar eens.
De laagste rente van dat moment
Als je een hypotheek van Merius afsluit of verlengt, geldt er een dagrente. Daarbij wordt gekeken naar de rente in je offerte en de rente op de dag dat je passeert bij de notaris. Je krijgt de laagste van die twee. Gunstig! Er zijn maar weinig geldverstrekkers die deze optie aanbieden.
Geldigheid van de rente
Zodra jouw hypotheek is goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte. Dit is het bindende aanbod van de geldverstrekker. Bij Merius is deze 4 maanden geldig. Heb je langer nodig om te beslissen of je hiermee akkoord gaat? Dat kan! Je kunt de offerte verlengen tot 6 maanden bij bestaande bouw of 8 maanden bij nieuwbouw. Daarvoor betaal je wel een boete van 0,25% per maand over de koopsom.
Extra aflossen? Geen probleem
Wil je extra aflossen op je hypotheek? Bij Merius kun je jaarlijks maximaal 25% van je oorspronkelijke hypotheekschuld boetevrij aflossen. Dat is meer dan bij de meeste andere geldverstrekkers. Voorwaarde is wel dat je aflost met eigen middelen. Spaargeld of een schenking bijvoorbeeld. Doe je dat niet, dan kun je ''slechts'' 15% extra boetevrij aflossen.
Toekomstvaste hypotheek
Wil jij tijdens de rentevaste periode van je hypotheek verhuizen? Dan kun je met de verhuisregeling de rente meenemen naar een nieuwe woning. Tenminste, als de periode tussen de levering van de oude en nieuwe woning niet langer is dan 6 maanden.
Overbruggingskrediet
Het kan voorkomen dat jij jouw nieuwe woning gedeeltelijk wilt financieren met de overwaarde die je overhoudt na de verkoop van je huidige woning. Maar dat je die overwaarde nog niet binnen hebt. Bij Merius heb je de mogelijkheid om dan een overbruggingslening af te sluiten. Deze is tijdelijk geldig en stopt uiterlijk na 24 maanden.
Heb jij je oude woning nog niet verkocht? Bij sommige geldverstrekkers is het in dit geval ook mogelijk om een overbruggingskrediet af te sluiten. Merius biedt dit niet aan.
Je nieuwe stulpje verbouwen?
Is de badkamer zwaar verouderd en kun je niet wachten tot hem te vernieuwen? Of wil je jouw slaapkamer verfraaien met een dakkapel? Dan kun je bij Merius kiezen voor een bouwdepot. Deze is 12 maanden geldig bij bestaande bouw en 18 maanden bij nieuwbouw. Over het geld in het depot betaal je 1% minder rente dan op je hypotheek. Lekker voordelig!
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.