Meerwerk nieuwbouw: hoe en wanneer regel je het met de aannemer?

Je hebt een parel van een nieuwbouwwoning toegewezen gekregen. In gedachten heb je alle kamers al helemaal ingericht en zie je precies voor je hoe alles eruit komt te zien. Als je het standaard bouwplan onder ogen krijgt, blijkt deze echter niet helemaal aan die wensen te voldoen. Gelukkig heb je de mogelijkheid om meerwerk te laten uitvoeren. Maar hoe regel je meerwerk nieuwbouw eigenlijk? En wanneer zit je eraan vast?
Gepubliceerd
5 januari 2018
Laatst geupdate
19 januari 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 5 januari 2018
- Laatst geüpdate: 19 januari 2018
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt een parel van een nieuwbouwwoning toegewezen gekregen. In gedachten heb je alle kamers al helemaal ingericht en zie je precies voor je hoe alles eruit komt te zien. Als je het standaard bouwplan onder ogen krijgt, blijkt deze echter niet helemaal aan die wensen te voldoen. Gelukkig heb je de mogelijkheid om meerwerk te laten uitvoeren. Maar hoe regel je meerwerk nieuwbouw eigenlijk? En wanneer zit je eraan vast?

Wanneer regel je meerwerk nieuwbouw?

Wat is meerwerk nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning wordt in principe opgeleverd met alleen standaard voorzieningen. Besluit jij dat je hiernaast extra werkzaamheden wilt laten uitvoeren, omdat je bijvoorbeeld een luxere keuken of vloerverwarming wilt? Dan valt dat buiten het standaard bouwplan en is er sprake van meerwerk.

Keuze uit standaard opties

Als je meerwerk wilt laten uitvoeren, kun je vaak kiezen uit een een aantal standaard opties. Deze staan beschreven op de meerwerklijst. Hierop kun je gemakkelijk aangeven wat je precies wilt uitvoeren om de woning naar je zin te maken. Meestal staat daarop ook direct wat de deadline is voor het doorgeven van het meerwerk. Handig!

Buiten de meerwerklijst om

Wil jij meerwerk aanvragen dat niet op de lijst staat? Dan is het belangrijk dat dit goed wordt vastgelegd in de koop-/aanneemovereenkomst. Zorg er daarom voor dat je de aannemer op tijd en schriftelijk laat weten wat je precies extra wilt laten uitvoeren. Dit kun je doen aan de hand van een meerwerkspecificatie, een zelfgemaakt document waarop je duidelijk en volledig omschrijft wat het meerwerk precies inhoudt.

Weigeren van de werkzaamheden

Kies jij voor meerwerk dat niet beschreven staat op de lijst, dan kan het voorkomen dat de aannemer het meerwerk weigert. Omdat jullie het bijvoorbeeld niet eens worden over de prijs, het meerwerk in strijd is met het bouwplan of omdat het niet voldoet aan de technische eisen van het bouwbesluit.

Dat hoeft echter niet te betekenen dat je je plannen uit je hoofd moet zetten. Je kunt er namelijk voor kiezen om de werkzaamheden na de oplevering te laten uitvoeren door een ander bouwbedrijf. Let er ook in dit geval op dat je alle afspraken schriftelijk vastlegt, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Praat mee!
Heb jij nog meer tips en ervaringen rondom meerwerk bij een nieuwbouwwoning? Laat het ons en de andere leden weten in ons topic op de community!

Het juiste moment om meerwerk aan te geven

Dat je meerwerk doorgeeft voordat de bouw start, is logisch. Verstandig is om de meerwerklijst op te vragen voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent. Zo heb je nog de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs

Zodra de aannemer en jij het met elkaar eens zijn en de afspraken rondom meerwerk zwart-op-wit staan, kun je akkoord geven op de offerte. Pas dan wordt het meerwerk écht onderdeel van het bouwplan. Je kunt nu met een gerust hart je handtekening zetten onder de koop-/aanneemovereenkomst.

Mondeling en schriftelijke overeenkomst rechtsgeldig

Met het tekenen van de offerte en de koop-/aanneemovereenkomst geef je de aannemer de opdracht om de werkzaamheden uit te voeren. Je kunt dan in principe niet meer onder het meerwerk uit. Maar let op: een mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig. Heb jij een mondelinge afspraak gemaakt en wil je daar later toch van afzien? Dan kan de aannemer 25% van de kosten in rekening brengen. De aannemer moet in dat geval wel kunnen bewijzen dat je de opdracht hebt gegeven.

Betalen voor meerwerk

Dit betekent niet dat je de aannemer altijd geld bent verschuldigd als jullie een overeenkomst hebben. Als hij of zij bijvoorbeeld niet op tijd heeft aangegeven dat er geld in rekening wordt gebracht voor de extra werkzaamheden, hoef jij niet voor de kosten op te draaien. Een klein beetje logisch nadenken is hierbij wel vereist. Als je zelf had kunnen bedenken dat de verandering kosten met zich mee zou brengen, moet je alsnog betalen. Het is natuurlijk best logisch dat het geld kost als jij een gloednieuwe badkamer wilt.

Meer over meerwerk nieuwbouw

Goed, je weet nu precies wanneer je meerwerk moet gaan regelen en wanneer je eraan vast zit. Wil jij nog meer verdiepen in meerwerk? Blader dan dit gratis e-book ‘Nieuwbouw kopen’ eens door. Daarin lees je:

- tips om op kosten voor meerwerk te besparen;
- wanneer je meerwerk kunt meefinancieren in je hypotheek;
- wat je kunt doen als het meerwerk niet goed is uitgevoerd.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek