Maximale hypotheek 2016: zo zit het nu voor tweeverdieners

  • 4 minuten
  • 2 januari 2019

Al een tijdje denken jij en je partner erover om een huis te kopen. Jullie betalen nu behoorlijk hoge huur... En het is toch wel een fijn idee om dat geld te investeren in een eigen woning. Maar oei, elk jaar daalt de maximale hypotheek weer. Toch? Nou, sinds 2016 kunnen sommige tweeverdieners juist meer lenen voor de aankoop van een woning. Hoe dat zit met de maximale hypotheek 2016, leggen we hier uit.

Op zoek naar de huidige regels? Lees erover in ons artikel over de maximale hypotheek in 2019.

Maximale hypotheek 2016

Maximale hypotheek 2016 voor tweeverdieners

Tot en met december 2015 wordt het inkomen van de minst verdienende partner voor een derde meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dus stel dat jij jaarlijks € 40.000 verdient en je partner € 30.000, dan telt €10.000 van het inkomen van je partner mee. Sinds 2016 is dat veranderd. Het inkomen van de minst verdienende partner mocht voor de helft meetellen.

In 2017 is dat nog verder versoepeld. Lees er meer over in het artikel 'Maximale hypotheek 2017: mogen we weer minder lenen?'.

Zoveel kan het schelen

Om je maximale hypotheek te berekenen, wordt de woonquote gebruikt. Dit is het deel van je inkomen dat je mag besteden aan de hypotheeklasten. Bij elk inkomen hoort een ander percentage. Daarnaast hangt de hoogte van je woonquote ook onder andere af van de hoogte van je hypotheekrente. Bij de keuze voor de woonquote telt het inkomen voor de minst verdienende partner sinds 1 januari 2016 voor de helft mee.

Voorbeeld 
Stel, jij verdient jaarlijks € 50.000 en je partner € 25.000. Jullie willen een hypotheek afsluiten tegen 3% hypotheekrente.

Maximale hypotheek in 2015:

  • Voor de woonquote geldt als inkomen: € 50.000 + € 8.333 (1/3 x € 25.000) = € 58.333.
  • Dat resulteert in een maximale hypotheek van € 348.372.


Maximale hypotheek in 2016:

  • Voor de woonquote geldt als inkomen: € 50.000 + € 12.500 (1/2 x € 25.000) = € 62.500.
  • Dat resulteert in een maximale hypotheek van € 355.784.

Het hangt alleen wel af van de hoogte van jullie inkomen of jij en je partner sinds 2016 meer kunnen lenen. Een hoop tweeverdieners komen ondanks de versoepeling alsnog uit op een lagere hypotheek. Laat het daarom berekenen door een hypotheekadviseur.

Vanwaar deze aanpassing?

De versoepeling van de ‘meetelnorm’ voor tweeverdieners heeft te maken met de afschaffing van de ‘aanrechtsubsidie’, een belastingvoordeel voor gezinnen waarin er één iemand de kostwinner is. Deze subsidie wordt sinds 2009 elk jaar verminderd totdat het in 2023 helemaal verdwenen is.

Meer geld over
Partners die samenwonen in een koophuis betalen nu al gemiddeld minder belasting dan kostwinnersgezinnen en singles. Met de volledige verdwijning van aanrechtsubsidie wordt dat verschil alleen maar groter. Een goede zaak voor werkende moeders (en vaders natuurlijk).

Toch minder kunnen lenen
Tweeverdieners houden dus meer geld over dan eenverdieners met hetzelfde gezamenlijke inkomen. Toch is het nu nog zo dat eenverdieners een hogere hypotheek kunnen krijgen dan gezinnen waarvan beide partners werken. Dat is eigenlijk een beetje krom.

Waarom kregen tweeverdieners een lagere hypotheek?

Stel dat de kostwinner iets overkomt, dan kan de ander nog werk zoeken om het inkomen aan te vullen. Er is dan minder risico op een terugval in inkomen. Bij tweeverdieners is dat anders, vooral als zij hun eerste huis kopen. Vaak kopen ze dit eerste huis als ze allebei fulltime werken, nog voor er kinderen zijn. De hypotheek wordt dan gebaseerd op twee fulltimebanen. Er zit geen rek meer in de verdiencapaciteit en dat is een risico. Daarom mogen hypotheekverstrekkers niet uitgaan van twee volledige inkomens.

Onderscheid is straks verleden tijd

Maar Nederlanders gaan niet meer met z’n allen minder werken zodra er kinderen komen. Het risico dat het gezamenlijke inkomen instort is dus een stuk lager dan vroeger. Of ze kopen pas een huis als ze al een kind hebben. Daarom adviseert Nibud nu om de meetelnorm voor tweeverdieners de komende jaren geleidelijk te verhogen, totdat in 2023 het inkomen van de minst verdienende partner volledig meetelt. De eerste stap wordt meteen per 1 januari 2016 gemaakt.

Ga in gesprek met een hypotheekadviseur

Denken jullie erover om een hypotheek af te sluiten? Bespreek dan jullie situatie met een hypotheekadviseur. Een kennismakingsgesprek met een van de adviseurs van Knab Hypotheken is gratis en je zit ergens aan vast. 

Wil je zelf vast berekenen wat jij maximaal kan lenen voor een woning? In onze Hypotheek Checker krijg je naast je maximale hypotheek ook direct inzicht in je maandlasten en bij welke geldverstrekker hij het best je hypotheek kan afsluiten. Kost helemaal niets, alleen 10 minuten van je tijd!


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Wat wordt de hypotheek voor je nieuwe huis?  Bereken gratis

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek