Koopovereenkomst ontbinden? Dit zijn jouw opties

Als je de koopovereenkomst hebt getekend, duurt het nog ongeveer 6 maanden tot de woning écht van jou is. Het is dus best mogelijk dat jij je in de tussentijd bedenkt. Omdat je het huis niet meer zo leuk vindt bijvoorbeeld, of omdat je de financiering niet rond krijgt. In dat geval moet je de koopovereenkomst ontbinden. Hoe pak je dat aan?
Gepubliceerd
28 september 2018
Laatst geüpdatet
23 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 september 2018
- Laatst geüpdate: 23 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Als je de koopovereenkomst hebt getekend, duurt het nog ongeveer 6 maanden tot de woning écht van jou is. Het is dus best mogelijk dat jij je in de tussentijd bedenkt. Omdat je het huis niet meer zo leuk vindt bijvoorbeeld, of omdat je de financiering niet rond krijgt. In dat geval moet je de koopovereenkomst ontbinden. Hoe pak je dat aan?

GettyImages-738776025 (1)-899206-edited

1. Koopovereenkomst ontbinden in de bedenktijd

Een koopovereenkomst, oftewel het voorlopig koopcontract, is bindend. Toch zit je niet direct aan de koop vast als je de overeenkomst tekent. Volgens de wet heb je namelijk drie dagen bedenktijd. Tijdens deze periode mag je afzien van de koop, zonder opgave van redenen. En misschien nog wel het belangrijkste: zonder financiële gevolgen.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De dag nadat beide partijen hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet gaat de wettelijke bedenktijd in. Minimaal twee van de drie dagen moeten werkdagen zijn. Heb je het getekende contract op vrijdag binnen, dan gaat de bedenktijd dus pas maandag in. En eindigt de bedenktijd in het weekend of op een feestdag? Dan wordt het verlengd tot de eerstvolgende dag.

Hoe doe je dat?

Als jij in de periode van jouw bedenktijd van de koop wilt afzien, stel je de verkoper hiervan op de hoogte. Het is slim om dit via e-mail of een aangetekende brief te doen. Dan staat het zwart-op-wit en heb je het bewijs in handen. Let wel op dat, als je van de koop afziet en binnen 6 maanden toch besluit de woning te kopen, je geen recht meer hebt op de bedenktijd.

2. De ontbindende voorwaarden raadplegen

Is de wettelijke bedenktijd verstreken? Dan zit je in principe aan de koopovereenkomst vast en ben je verplicht de woning te kopen, tenzij je ontbindende voorwaarden in het contract hebt opgenomen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste ontbindende voorwaarden in het contract opneemt en dit laat controleren door iemand met verstand van koopovereenkomsten, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

De belangrijkste ontbindende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’. Hiermee kun je onder de koop uit als het je niet lukt om jouw hypotheek rond te krijgen. In het verlengde hiervan heb je de voorwaarde ‘onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dit artikel hebben we de 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden op een rij gezet en leggen we uit wat ze precies inhouden.

Koopcontract ontbinden

Als je denkt dat de overeenkomst spontaan ongeldig wordt als er aan een van deze ontbindende voorwaarden is voldaan, heb je het mis. Je moet hier zelf wat voor doen. In de koopovereenkomst staat precies welke eisen er worden gesteld aan de ontbindende voorwaarden. Zo moeten zowel jij als de verkopende partij er alles aan gedaan hebben om de koop door te laten gaan.

De wijze van ontbinding

In de koopovereenkomst staat vastgelegd op welke wijze het contract ontbonden kan worden. Als jij het contract wilt ontbinden, moet je dit schriftelijk, via gangbare communicatiemiddelen, aan de verkopende partij laten weten. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is.

De ontbindende voorwaarden zijn overigens niet eindeloos geldig. Als de voorwaarden aflopen, kun je deze wel verlengen.

3. Koopovereenkomst ontbinden zonder voorwaarden

Heb jij geen ontbindende voorwaarden opgenomen in het koopcontract, maar wil je door omstandigheden wel onder de koop uit? Dan wordt het lastiger - of eigenlijk duurder - om de koopovereenkomst te ontbinden. De verkoper heeft dan namelijk recht op een waarborgsom van 10% van de koopsom. Koop je een huis van € 200.000, dan komt dat neer op maar liefst € 20.000.

Bankgarantie

Waarschijnlijk heb jij die 10% van de koopsom niet zomaar op jouw spaarrekening staan of in je spaarvarken zitten. Om hoge kosten te voorkomen, kan je een bankgarantie afsluiten bij de geldverstrekker. De waarborgsom wordt dan door de bank uitgekeerd in de vorm van een lening. Als koper moet je dit bedrag vervolgens annuïtair of lineair terugbetalen.

Verzekering op de bankgarantie

Voor extra zekerheid kun je de bankgarantie ook verzekeren. De kosten hiervan liggen tussen de € 25 en € 35 en worden opgeteld bij de garantiekosten. Zijn jouw ontbindende voorwaarden verlopen en kan je koop niet doorgaan vanwege overlijden, ernstige ziekten, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding? Dan dekt de verzekering het garantiebedrag tot € 35.000. De verzekering loopt maximaal 13 maanden.

Alle ins & outs van het voorlopig koopcontract

Wil jij onder de koop uit, dan heb je gelukkig nog wel wat opties. De één wat voordeliger dan de ander. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wil jij zeker weten dat de juiste zaken staan vastgelegd in het voorlopig koopcontract? Lees dan het e-book ‘tekenen voor je droomwoning’, dat je gratis kunt downloaden in onze Bieb. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek