Hypotheekrente stijging door onrust op de financiële markten

De coronacrisis brengt allerlei onzekerheden met zich mee en ook de huizenmarkt blijft niet ongemoeid. Nadat de hypotheekrentes jarenlang daalden, zorgt de huidige onrust op de financiële markt ervoor dat verschillende hypotheekaanbieders de hypotheekrente weer verhogen. Maar waarom gebeurt dit en wat houdt de hypotheekrente stijging in?
Gepubliceerd
9 april 2020
Laatst geüpdatet
15 april 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 7 april 2020
- Laatst geüpdate: 15 april 2022
- Leestijd: 2 minuten

De coronacrisis brengt allerlei onzekerheden met zich mee en ook de huizenmarkt blijft niet ongemoeid. Nadat de hypotheekrentes jarenlang daalden, zorgt de huidige onrust op de financiële markt ervoor dat verschillende hypotheekaanbieders de hypotheekrente weer verhogen. Maar waarom gebeurt dit en wat houdt de hypotheekrente stijging in?

Hypotheekrente-stijging

De actuele hypotheekrente

Hypotheekrente is eigenlijk de vergoeding die je betaalt voor het lenen van het bedrag waarmee je je huis koopt. Deze rente is onder andere afhankelijk van de rente op de kapitaalmarkt en het risico dat de bank loopt

De hypotheekrente staat al een paar jaar heel laag en aan het begin van dit jaar leek daar nog geen verandering in te komen. De coronacrisis heeft hier echter invloed op; verschillende verstrekkers voelen zich genoodzaakt om de hypotheekrentes voor ‘t eerst in tijden weer te verhogen. 

Een lichte hypotheekrente stijging is zichtbaar

Eind vorige maand pasten kleine hypotheekaanbieders hun rente aan, maar inmiddels voeren ook grote partijen - zoals ING, Rabobank, Aegon en Reaal - renteverhogingen door. Vooral de rente voor een rentevaste periode van tien jaar stijgt relatief snel. 

De verhogingen variëren van 0,03% tot 0,3%. Bij een verhoging van 0,3% betekent dit dus dat een rente die eerst 1,4% nu 1,7% is. De meeste rentepercentages schommelen op dit moment tussen de 1 en 2%, wat nog steeds heel laag is. 

Invloed van het coronavirus

De stijging van de hypotheekrente is te koppelen aan het coronavirus. Een van de redenen hiervoor is het hogere kredietrisico dat hypotheekaanbieders lopen, omdat huiseigenaren in tijden van een crisis mogelijk hun hypotheek niet meer kunnen betalen. 

Daarnaast zien beleggers die geld lenen aan bedrijven en de staat, hogere risico’s door de crisis. Zij vragen daarom een hogere rente voor het geld dat ze uitlenen. Ook banken die geld willen lenen, moeten hierdoor een hogere rente betalen. Dit rekenen ze vervolgens door naar jou met een hogere hypotheekrente. 

Hypotheekrente in 2020

Na weken van onrust, lijken de beurzen weer tot rust te komen en lijkt de kapitaalmarktrente weer te herstellen. Dat maakt de kans op een verdere stijging van de hypotheekrente kleiner. Of de hypotheekrente verder stijgt, hangt vooral af van hoelang het coronavirus nog rondwaart op de wereld en hoe de centrale banken daarop reageren. De staatsrente is bijvoorbeeld weer gedaald na maatregelen van onder andere de Europese Centrale Bank (EBC). 

Profiteren van de huidige hypotheekrente?

Wil jij weten of jij nog kan profiteren van de huidige lage rentestanden? Bereken dan direct met onze gratis rekentool of jij kan besparen door je hypotheek over te sluiten.

Denk je al serieus over het oversluiten van je hypotheek? Maak dan een gratis afspraak voor een oriëntatiegesprek bij onze partner Finzie. De deskundige, onafhankelijke coaches van Finzie kunnen direct voor je berekenen welke mogelijkheden je hebt.Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Kun jij geld besparen op je hypotheek?  Doe de oversluitcheck

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek