Hypotheek voor ouderen makkelijker met Nationale Hypotheek Garantie

  • Gepubliceerd: 20 april 2018
  • Laatst geüpdate: 11 juni 2019
  • 3 minuten

Als je het ons vraagt, ben je zo oud als je je voelt. Helaas denken lang niet alle hypotheekverstrekkers daar hetzelfde over. Het was tot voor kort namelijk knap lastig voor ouderen om een hypotheek af te sluiten. Gelukkig komt daar nu verandering in. De Nationale Hypotheek Garantie maakt het namelijk makkelijker om een hypotheek voor ouderen af te sluiten.

hypotheek-voor-ouderen-afsluiten

Hypotheek voor ouderen: versoepelde regels

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de mogelijkheden verruimd voor ouderen om een hypotheek af- of over te sluiten. Bij senioren die tien jaar of minder tot hun AOW hebben, wordt vanaf nu namelijk gekeken naar de werkelijke maandlasten. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het nu al vaststaande inkomen na het pensioen. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen door overleg tussen de overheid en hypotheekverstrekkers.

Voorheen was een hypotheek voor ouder een stuk lastiger om rond te krijgen. Dit komt vooral omdat geldverstrekkers na je 56 strenger gaan kijken naar je inkomen, aangezien mensen na deze leeftijd over het algemeen minder gaan verdienen en minder gaan werken. Bovendien heb je na 30 jaar ook geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Nationale Hypotheek Garantie: wat is dat eigenlijk?

De Nationale Hypotheek Garantie kun je zien als een soort extra zekerheid wanneer je een hypotheek afsluit. Zowel voor jou als voor de geldverstrekker. Jij weet zeker dat je een hypotheek afsluit die past bij je inkomen. Daarnaast vormt NHG een vangnet voor als jij je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld door een scheiding of door werkloosheid. In deze gevallen is NHG ook voor geldverstrekkers een vangnet. Lees meer over de voor- en nadelen van NHG.

Let op de NHG-grens

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG mag de verkoopprijs van de nieuwe woning niet hoger liggen dan € 290.000. Dit is namelijk de kostengrens die het NHG heeft vastgesteld voor 2019. Wil jij graag energiebesparende middelen meefinancieren, dan stijgt de NHG-grens naar maximaal € 307.400. Je moet deze extra ruimte dan wel volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen.

Meer opties voor een hypotheek voor ouderen

Het mooie van de versoepelde regelgeving is dat ouderen nu meer mogelijkheden krijgen op de huizenmarkt. Het was namelijk vrij lastig voor ouderen vrij lastig om te verhuizen en om hun bestaande hypotheek over te sluiten. Er komt nu meer ruimte om flexibeler te kijken naar individuele situaties waardoor een hypotheek voor ouderen sneller mogelijk zal zijn.

Aflossingsvrije hypotheek opnieuw financieren
Veel ouderen hebben in het verleden en een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Het nadeel daarvan is dat je tijdens de looptijd niet verplicht bent om af te lossen. Je kunt dan na 30 jaar een flinke restschuld hebben. Een goede optie is om dan je hypotheek opnieuw te financieren. Met de versoepelde regels van het NHG gaat dit nu een stuk makkelijker. 

Makkelijker verhuizen
Voor veel ouderen is het aantrekkelijk om op latere leeftijd te verhuizen naar een kleinere woning. De kinderen zijn immers het huis uit en wanneer je minder gaat werken, past een kleinere woning vaak beter bij je inkomsten. Ook hier geldt weer dat de kleinere woning niet meer mag kosten dan € 290.000. Daarnaast moeten je nieuwe maandlasten lager zijn dan bij je vorige woning en moet je de rente voor minimaal 20 jaar vastzetten.

Alle voordelen van NHG op een rij?

Wil jij meer weten over de voordelen van NHG? En ben je benieuwd aan welke eisen je precies moet voldoen? Download nu ons gratis e-book Nationale Hypotheek Garantie.Arthur Buijs
Arthur werkt bij Knab. Knab helpt jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Alles over Nationale Hypotheek Garantie  Bekijk het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek