Hypotheek oversluiten: bespaar op je maandlasten

  • Gepubliceerd: 25 augustus 2017
  • Laatst geüpdate: 25 juni 2019
  • 2 minuten

De laatste tijd baal je ervan dat jij vastzit aan een hoge hypotheekrente. Nu de rentestand zo historisch laag staat, wil je hier net als vele anderen van kunnen profiteren. Je kunt je hypotheek oversluiten naar een hypotheek met lagere rente. Daarmee kun je flink besparen op je maandlasten. Hoe dat precies werkt en of dat voor jou voordelig is, lees je in dit artikel.

hypotheek oversluiten.jpg

Hypotheek oversluiten, wat is dat eigenlijk?

Dat je door je hypotheek over te sluiten flink kunt besparen op je hypotheeklasten, is je inmiddels wel duidelijk. De grote vraag is alleen hoe dat eigenlijk in elkaar steekt. Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe afsluit.

Die nieuwe hypotheek heeft een lager rentepercentage, gunstigere voorwaarden en een nieuwe rentevaste periode. Je kan overstappen naar een andere hypotheekverstrekker, maar het is ook mogelijk om bij je huidige geldverstrekker te blijven. Je doet er dus goed aan om zoveel mogelijk aanbieders met elkaar te vergelijken voordat je je aan oversluiten waagt.

Het kostenplaatje

Het oversluiten van je hypotheek klinkt aantrekkelijk. Maar is dat onderaan de streep ook nog het geval? Als jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen, kleeft er namelijk een aardig prijskaartje aan vast. Jouw hypotheekverstrekker loopt een aantal jaar aan rente, en dus inkomsten, mis. Ter compensatie betaal je een zogenoemde boeterente. De hoogte van deze boete is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je resterende rentevaste periode, je huidige rente en de actuele rentestand.

Overige kosten

Met het betalen van de boeterente alleen ben je er nog niet. Er zijn nog meer kostenposten waarmee je te maken krijgt. Als je je hypotheek oversluit, betaal je opnieuw kosten voor de notaris en voor hypotheekadvies. 

Oversluiten, hoe ga je het betalen?

Misschien heb je het geld nog ergens in een oude sok of op een spaarrekening. Maar als dat niet het geval is, weet je waarschijnlijk niet hoe je dat bedrag in één keer moet betalen. Geen zorgen, de meeste oversluitkosten kan je aftrekken van de belasting. Is jouw huis ondertussen meer waard geworden? Dan kun je er ook voor kiezen om de oversluitkosten mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Je betaalt het dan verspreid over meerdere jaren af.

In dit geval beter niet oversluiten

Vroegtijdig oversluiten is niet altijd voordelig. Als jouw rentevaste periode bijna afloopt, maak je misschien onnodig veel kosten. Je kunt dan beter wachten: aan het eind van de periode krijg je een nieuw renteaanbod van de bank en kan je kosteloos overstappen naar een andere partij. Tenzij je natuurlijk denkt dat de rente tegen die tijd weer is opgelopen. Dan is het wel voordeliger om nu over te sluiten. Dit geldt ook als je van plan bent om binnen enkele jaren te verhuizen. Dan kun je ook beter wachten met oversluiten.

Rentemiddeling is ook een optie

Je kunt in plaats van oversluiten ook kiezen voor rentemiddeling. Dit kan alleen bij je eigen hypotheekverstrekker. Je nieuwe hypotheekrente is dan het gemiddelde van jouw huidige rente en de actuele rente. Ook bij rentemiddeling betaal je een boete, maar deze wordt verwerkt in je nieuwe hypotheekrente en betaal je dus gedurende je nieuwe rentevaste periode af. Zo kun je toch nog profiteren van de lage rentestanden van dat moment.

Houd er wel rekening mee dat als jij wilt verhuizen tijdens de nieuwe rentevaste periode, je alsnog het overgebleven deel van de boete moet betalen.

We helpen je graag

Check goed of de baten opwegen tegen de lasten. Als oversluiten jou genoeg voordeel oplevert, dan kan je de boete en andere kosten voor lief nemen. Je profiteert dan wel van lagere maandlasten, voor zolang je nieuwe rentevaste periode vaststaat. En laten we eerlijk zijn, daarmee kun je een hoop leuke dingen doen!

Wil je weten of jij kunt besparen op je hypotheeklasten door je hypotheek over te sluiten? Doe dan de gratis oversluitcheckArlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Kun jij geld besparen op je hypotheek?  Doe de oversluitcheck

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek