Hypotheek oversluiten: 6 vragen over je nieuwe hypotheek

Loopt jouw rentevaste periode bijna ten einde? Goed nieuws: misschien kun jij maandelijks een behoorlijk bedrag besparen op je hypotheeklasten. Hoe je dat doet? De beste aanbieding vinden op de markt. Doet je huidige geldverstrekker je het beste aanbod? Fijn! Maar is er een beter aanbod op de markt, dan is het slim om eens te kijken of je hypotheek oversluiten een optie is. Wij beantwoorden zes vragen over het oversluiten van je hypotheek.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
30 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Loopt jouw rentevaste periode bijna ten einde? Goed nieuws: misschien kun jij maandelijks een behoorlijk bedrag besparen op je hypotheeklasten. Hoe je dat doet? De beste aanbieding vinden op de markt. Doet je huidige geldverstrekker je het beste aanbod? Fijn! Maar is er een beter aanbod op de markt, dan is het slim om eens te kijken of je hypotheek oversluiten een optie is. Wij beantwoorden zes vragen over het oversluiten van je hypotheek.

Hypotheek oversluiten

1. Is er een verschil tussen je hypotheek oversluiten en overstappen?

Het klinkt misschien een beetje verwarrend, ‘oversluiten’ en ‘overstappen’, maar eigenlijk is er geen verschil. Beide begrippen betekenen het volgende: jij besluit om je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen of kiest voor een nieuwe hypotheekvorm bij je huidige verstrekker. Het kan zijn dat je dan een boeterente betaalt. Ook als je ervoor kiest om aan het einde van je rentevaste periode van geldverstrekker te wisselen, sluit je je hypotheek over. Je betaalt dan vaak geen boeterente, maar wel de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

2. Wat kost het om over te stappen van hypotheekaanbieder?

Of je nu wel of geen boeterente moet betalen: het afsluiten van een nieuwe hypotheek(vorm) kost geld. Je betaalt namelijk:

 • vanaf € 1.699 bij een partner van Knab
 • € 750 (Hypotheekakte bij de notaris)
 • € 350 (Woning opnieuw taxeren)
 • 1% van de totale hypotheekkosten voor eventuele Nationale Hypotheek Garantie

Oversluiten kan dus een hele investering zijn. Je kunt ook kiezen voor rentemiddeling. Je bespaart dan in totaal wel minder geld, maar je kunt de boete uitspreiden over de rest van je rentevaste periode. Let goed op: rentemiddeling is alleen een mogelijkheid als je bij je huidige geldverstrekker blijft. Wil je toch graag naar een andere aanbieder? Dan ga je alsnog oversluiten. 

3. Wanneer kan het slimmer zijn om bij je huidige bank te blijven?

Iedere situatie is anders. Daarom is het slim om jouw persoonlijke situatie goed onder de loep te laten nemen door een hypotheekadviseur die je helpt een keuze te maken. Er zijn bepaalde omstandigheden waarbij het waarschijnlijk niet handig is om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Bijvoorbeeld:

 • Als de waarde van je woning gedaald is.
 • Als je huidige inkomen lager is dan toen je je hypotheek afsloot.
 • Als je een negatieve BKR-registratie op je naam hebt staan.

Toch betekent het niet dat het automatisch geen zin heeft om een overstap te overwegen als één van deze situaties op jou van toepassing is. Twijfel je? Doe onze gratis oversluitcheck.

4. Welke documenten moet je verzamelen?

Heb je een goede aanbieding gevonden en is het voor jou gunstig om te wisselen van geldverstrekker? Dat is mooi, dan kun je aan de slag. Het is verstandig om alle belangrijke documenten die je nodig hebt alvast klaar te leggen, dat versnelt het overstapproces. Wat heb je nodig?

 • Bankafschrift
 • Verbouwingsspecificatie
 • Taxatierapport
 • Arbeidsovereenkomst (als deze minder dan 6 maanden geleden is ingegaan)
 • Bewijs van eigendom huidige woning
 • Werkgeversverklaring
 • Opgave boeterente, als hier sprake van is.

5. Moet je naar de notaris als je je hypotheek oversluit?

Bij het oversluiten van je hypotheek is weliswaar geen sprake van een nieuw huis, maar je krijgt wel een nieuwe hypotheek. Daarom is een bezoekje aan de notaris noodzakelijk. Op het kantoor van de notaris teken je de hypotheekakte. Deze kan alleen door een notaris worden opgesteld. Heb jij je krabbeltje gezet? Dan wordt je oude hypotheek verwijderd en je nieuwe hypotheek ingeschreven bij het Kadaster. Vanaf dan is je nieuwe lening afgelost en gaat je nieuwe lening officieel van kracht. Gefeliciteerd! 

6. Wat past het beste bij jou?

Ben jij na het lezen van dit artikel benieuwd of je hypotheek oversluiten voor jou een goede optie is? Snappen we. Om de juiste keuze te maken kun je beginnen met het downloaden van deze gratis checklist ‘Rentevaste periode loopt af: overstappen of niet?’. Daarin lees je:

 • of overstappen voor jou voordelig is;
 • waarom overstappen interessant kan zijn;
 • waarop je moet letten bij deze beslissing. Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Je rentevaste periode loopt af, en nu? Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek