Hypotheek berekenen: waarom verschilt dit per hypotheekaanbieder?

  • Gepubliceerd: 19 oktober 2017
  • Laatst geüpdate: 27 mei 2019
  • 2 minuten

https://www.knab.nl/hypotheken/hypotheekrente-vergelijken Joepie! Je hebt je droomhuis gevonden. Gefeliciteerd! Nu nog een hypotheek afsluiten om ervoor te zorgen dat jij jouw paleisje kunt betalen. Maar… Welke hypotheekaanbieder past het beste bij jou? Voor iedere situatie is er weer een andere hypotheek. Er is veel keuze op de hypotheekmarkt, aanbieders hanteren namelijk verschillende rentes en voorwaarden. Waarom? Dat leggen we je uit.

Hypotheek-berekenen

Hypotheek berekenen: renteverschil

Als jij een hypotheek afsluit, moet je deze lening natuurlijk ook gaan terugbetalen aan de geldverstrekker. Over het geleende bedrag moet je hypotheekrente betalen. Hypotheekaanbieders mogen zelf beslissen hoe hoog de rente is die ze jou vragen te betalen. Bij het vaststellen van de hoogte van deze hypotheekrente, houden ze rekening met een aantal belangrijke factoren.

Eigen kosten van de bank
Om jouw hypotheek te financieren, gebruikt de bank het spaargeld van klanten. Als dit niet genoeg is om de kosten te dekken, moet de bank daarnaast geld lenen op de kapitaalmarkt. En daar moet ook de bank gewoon rente over betalen. Daarnaast betaalt de bank geld voor het bij hen gestalde spaargeld (spaarrente) en, zoals bij ieder bedrijf, kosten voor bijvoorbeeld personeel, administratie en automatisering. Al deze lasten moeten gedekt worden en zijn daarom factoren die banken door kunnen rekenen in de hypotheekrente die ze vragen.

De waarde van de woning
Een riskante lening is duurder dan een minder riskante lening, omdat het risico groter is dat de lening niet terugbetaald wordt. Dat geldt ook voor een hypotheek. Leen jij een hoger bedrag dan de waarde van je huis? Dan loopt de bank een groter risico dat jij de lasten niet kunt dragen en zal de hypotheekrente hoger liggen. Maar sluit je bijvoorbeeld een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie, dan heeft de bank garantie dat het geld veilig terugkomt en zal de rente lager liggen.

De rentevaste periode
Je kunt er bij het afsluiten van je hypotheek voor kiezen om je rentepercentage vast te zetten voor een bepaalde periode. Dan betaal je gedurende die periode altijd hetzelfde bedrag aan rente, ongeacht of deze stijgt of daalt. Kies je voor een lange rentevaste periode, dan valt jouw hypotheekrente automatisch hoger uit. Je hebt dan immers de garantie dat je in die tijd altijd hetzelfde bedrag aan rente betaalt. Bij een korte rentevaste periode betaal je dus een lager rentetarief, omdat je meer risico loopt.

Hypotheekvoorwaarden verschillen per aanbieder

De banken bieden dus verschillende rentetarieven aan, die ze zelf vaststellen. Naast de verschillende hypotheekrentes hanteert iedere bank ook andere (zelfgekozen) voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek. En die willen nog weleens flink uit elkaar liggen. Het loont dus om een goede vergelijking te maken tussen de geldverstrekkers, zodat jij kunt profiteren van de beste voorwaarden. Iedere situatie is anders, en daar past een op maat gemaakte hypotheek bij.

Zo ligt bijvoorbeeld de rente bij Aegon over het algemeen wat hoger dan bij Argenta, en dat brengt voor- en nadelen met zich mee. Want veel aanbieders die een hogere rente hanteren, hebben betere voorwaarden dan de aanbieders met lagere rentes. Zo kun je bij aanbieders met hogere hypotheekrentes vaak kiezen uit een ruime hoeveelheid rentevaste periodes, bieden ze meer verschillende soorten hypotheken aan, hebben ze een langere offertegeldigheid of doen ze het heel goed op het gebied van renteopslag. Staar je dus niet blind op een lage hypotheekrente.

En jij?

Ben jij ook op zoek naar een hypotheek die bij jou past? Bij Knab Hypotheken helpen we je met onze handige tools op weg. Zo kun je met onze rentevergelijker de voorwaarden en hypotheekrentes van bijna 30 hypotheekaanbieders met elkaar vergelijken. Want met al die mogelijkheden, is het fijn om de hypotheek te vinden die écht voor jou gemaakt is.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek