Hypotheek 2017? Wees er snel bij en profiteer van de huidige regels

  • Gepubliceerd: 24 oktober 2017
  • Laatst geüpdate: 28 december 2018
  • 2 minuten

Ben jij net begonnen met je huizenjacht? Of ben je al een tijdje bezig, maar heb je het perfecte stulpje nog niet gevonden? Dan kun je het best een beetje haast maken met je zoektocht. In 2018 gelden er namelijk strengere leennormen waardoor jij minder kunt lenen. In dit artikel vertellen we je wat er precies gaat veranderen en hoe jij je hypotheek 2017 nog op tijd, onder de huidige voorwaarden, kunt regelen.

Dit artikel gaat over 2017. Hier vind je alle informatie over de hypotheekregels in 2019.

GettyImages-802387494 (1)-569491-edited.jpg

Hypotheek 2017: wat verandert er volgend jaar?

Net als ieder jaar, veranderen ook in 2018 de regels rondom het afsluiten van een hypotheek. De belangrijkste wijziging heeft te maken met de loan to value, oftewel: de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van het huis dat je koopt. Op dit moment mag je 101% van de woningwaarde lenen. Die 1% extra kun je gebruiken voor het financieren van de bijkomende kosten, zoals het hypotheekadvies en de kosten voor de notaris. In 2018 mag je nog maar 100% lenen van de marktwaarde van de woning. De bijkomende kosten komen dan dus volledig voor je eigen rekening.

Rekenvoorbeeld
Stel, je koopt een appartement van € 200.000. Op dit moment is jouw maximale hypotheek dan € 202.000. Als de bijkomende kosten neerkomen op € 8.800, heb je € 6.800 aan eigen geld nodig. In 2018 kun je niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Je moet de volledige € 8.800 dan uit eigen zak betalen, bijvoorbeeld met spaargeld.

Minder lenen op basis van je inkomen

De tweede wijziging heeft te maken met de verhouding tussen je maximale hypotheek en je inkomen. Het Nibud heeft besloten om de woonquote, het deel van je inkomen dat je mag besteden aan je hypotheek, te verlagen. Dat betekent dat je in 2018 ook op basis van je inkomen minder kunt lenen. Met deze nieuwe regel hoopt het Nibud dat huizenkopers hun maandelijkse hypotheeklasten makkelijker kunnen dragen en minder snel in de problemen raken.

Dit jaar geen overgangsperiode

Van 2016 op 2017 werden de regels ook al aangescherpt. De loan to value daalde toen van 102% naar 101%. Vanwege grote drukte bij de geldverstrekkers werd er toen een overgangsperiode ingesteld. Hiermee kon je nog een tijdje volgens de regels van 2016 lenen. Dit jaar is deze overgangsperiode er niet. 

Bindende offerte in 2017

De nieuwe, strengere leennormen gelden voor iedereen die in 2018 een bindende hypotheekofferte ontvangt. Dus ook als je dit jaar nog je hypotheek aanvraagt, maar pas volgend jaar een definitief aanbod ontvangt van de geldverstrekker. Oei, dat is even slikken. Het kan namelijk flink schelen als het je nog lukt om je hypotheek rond te krijgen onder de voorwaarden van 2017. 

Op de valreep je hypotheek regelen

Wil jij je nog onder de huidige voorwaarden je hypotheek afsluiten? Begin dan ruim op tijd met het regelen van je hypotheek. Gemiddeld duurt het 4 tot 6 weken voordat een hypotheek rond is, maar het kan ook sneller. Als jij de benodigde documenten bijvoorbeeld correct en foutloos aanlevert, bespaart dat veel tijd. Met onze gratis checklist ‘Documenten voor je eerste woning’ bereid je je in ieder geval goed voor!


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek