Huizenprijzen in Nederland: de verschillen

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 3 juni 2019
  • 2 minuten

Huizen zijn hier stukken goedkoper’’ het is iets wat je vaak hoort. Voor de zelfde prijs als waar je in het Gooi een rijtjeshuis van koopt, koop je in Harlingen een bungalow. Of een vila. Nu is dat laatste misschien wat overdreven, maar bij nader onderzoek blijken de huizenprijzen in Nederlandse regio’s erg van elkaar te verschillen. In Harlingen is de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter iets meer dan € 2.000. In het Noord-Hollandse Laren kost een meter in het kwadraat je € 5.491. En dat zijn nog niet eens de extremen in Nederland. Wat is voor jou de beste regio om te kopen?

HuizenprijzenHuizenprijzen: de duurste regio’s om te wonen

Het kan nog duurder dan in Laren. Het dorp Bosch en Duin in de gemeente Zeist spant de kroon met een vraagprijs van ruim € 6.229 per vierkante meter. Aan de duinenkant van Haarlem is woonruimte ook aan de prijs: Aerdenhout, Bentveld, Bloemendaal en Santpoort-Zuid staan allemaal in de top 10 van de duurste woonplaatsen in Nederland.

In een stad wonen is goedkoper dan in de bossen of de duinen. Amsterdam is nog altijd de duurste grote stad van Nederland met gemiddeld € 5.394 per vierkante meter. Haarlem bekleedt de tweede plaats, Urechts de derde en 's-Gravenhage –niet eens zo verrassend als je de stad kent– is nummer vier in de lijst van de duurste steden om een huis te kopen.

De voordeligste regio’s van Nederland

De goedkoopste woongebieden in het land vinden we in het noordoosten van Nederland: Drenthe en Groningen, met prijzen rond de € 1.500 per vierkante meter. Maar ook aan de andere kant van Nederland vinden we een aantal betaalbare plaatsen in de top 10: Zeeuws-Vlaanderen. Hoewel, als je dan toch zo dicht bij de grens gaat kijken, kan het erg lonen om een huis in België te kopen.

Wat heb ik aan die verschillende huizenprijzen?

Als je je afvraagt wat je met deze informatie moet, zit je hoogstwaarschijnlijk prima in je nieuwe woning. Maar als je momenteel huurt, graag een ruimere koopwoning bewoont of een sollicitatiegesprek op grote afstand van je huidige woonplaats hebt, is het interessant om te weten ‘waar het leven nog goed is’.

Maak een goede afweging

Vanzelfsprekend zijn de regio’s waar de huizenprijzen lager liggen, de gebieden met een lagere bevolkingsdichtheid. De concentratie van economische activiteit is er lager, waardoor het minder aantrekkelijk is om er te wonen. Maar dat wil niet zeggen dat het er minder mooi is dan in de dure bos- en duingebieden. De rust van het platteland en de verhoogde levenskwaliteit kunnen thuiswerkers, freelancers en zzp’ers net die extra inspiratie geven die ze nodig hebben. Die langere reistijd neem je dan voor lief.

Wat kan jij kopen?

Benieuwd wat je kunt kopen in de voordeliger gebieden van Nederland? Bereken dan alvast je maximale hypotheek in onze handige, gratis tool. Kun je direct een stuk gerichter zoeken. André Gussekloo
Dit artikel is geschreven door André. Knab is de financiële assistent die je helpt om altijd en overal alles uit je geld te halen.


Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek