Huizenmarkt: feiten en cijfers van juli

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 3 minuten

Als jij op het punt staat een huis te (ver)kopen, wil je natuurlijk weten of het daar wel het juiste moment voor is. Want hoe hoog zijn de huizenprijzen? En hoe snel worden woningen verkocht? Daarom houden wij de ontwikkelingen op de huizenmarkt scherp voor je in de gaten en vertellen we je elke maand in begrijpelijke taal wat er speelt. Lees snel verder over de ontwikkelingen van de maand juli.

Huizenmarkt1

Huizenmarkt cijfers: verkochte woningen in juli

In juli wisselden er in totaal 19.979 woningen van eigenaar, volgens het Kadaster. Dat is 1,3% meer vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Als we kijken naar juni, zien we dat het aantal verkochte woningen wel is gedaald, namelijk met 7,8%. In die maand werden ruim 21.686 woningen verkocht.

Verkocht per type woning

De stijging in het aantal verkochte woningen geldt niet voor alle type woningen. Appartementen werden bijvoorbeeld 3,5% minder verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vrijstaande huizen waren dit jaar wel iets meer in trek dan vorig jaar. Er werden dit jaar 5,3% meer vrijstaande woningen verkocht. Vergeleken met vorige maand is de verkoop van alle woningtypen gedaald. Bij vrijstaande woningen was de daling het grootst, namelijk 14,1%.

Regionale verschillen

De Nederlandse woningmarkt zit dus in de lift. Maar tussen de verschillende regio’s zijn er grote verschillen te zien. In Flevoland is het aantal woningverkopen gestegen (20,4%) en in Noord-Holland werden er juist minder woningen verkocht (-8,5%). In vergelijking met juni is er in vrijwel alle provincies een daling van de verkochte huizen. Alleen in Flevoland steeg het aantal woningverkopen, met 2%.

Toename aankoop vakantiehuisjes

Ook de verkoop van vakantiehuisjes neemt toe. Uit cijfers van het NVM blijkt dat er in 2016 in totaal 3.750 recreatiewoningen werden verkocht: een toename van 20% vergeleken met 2015. En dat terwijl het aantal in 2015 ook al verdubbeld was. De reden voor deze toenemende vraag? Volgens het NVM is het de lage rente. Sparen levert bijna niets meer op en daarom besteden steeds meer mensen hun geld aan een tweede huis.

Huizenprijzen rijzen de pan uit

Hoe zit het dan met de huizenprijzen? Het gemiddelde huis was nog nooit zo duur als nu: € 258.000. Dat is 7,6% duurder dan juli 2016 en 2% duurder dan vorig hoogtepunt in 2008. Vooral in Amsterdam en omstreken lopen de prijzen sterk op. Noord-Holland is daardoor de eerste provincie waar de huizenprijzen uitkomen op het niveau van voor de crisis.

Oververhitting in grote steden

Er is echter allang niet meer alleen in Amsterdam sprake van een oververhitte huizenmarkt, meldt het CBS. In alle twaalf de provincies waren de woningen deze maand duurder dan een jaar eerder. Hoewel de hoofdstad met een prijsstijging van 21,6% nog steeds aan kop gaat, ervaren andere regio’s ook een opleving. Denk aan Almere (16,3%), de Zaanstreek (15,8%) en Leiden (15,3%). Zelfs in Zuidwest-Friesland zijn de huizenprijzen met 19% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl een stijging van de prijzen hier heel lang is uitgebleven.

Hogere aankoopprijs recreatiewoningen

Zoals we net zeiden worden vakantiewoningen meer aangekocht. Daardoor stijgt ook de gemiddelde aankoopprijs. Landelijk ligt deze nu al boven de € 140.000, 4% meer dan in 2015. Vooral in gebieden met een schaars aanbod aan vakantiehuizen lopen de prijzen sterk op. Op de waddeneilanden wordt gemiddeld al € 300.000 betaald voor een vakantiehuis. De NVM verwacht dat deze prijzen nog meer oplopen, mits de economische groei aanhoudt en de rente laag blijft.

Afgesloten hypotheken in juli

Het aantal hypotheekaanvragen daalt langzaam. In juli is er een daling van 6,8% ten opzichte van een maand eerder. Dat kan komen doordat er steeds meer huizen worden gekocht zonder hypotheek. Toch zijn er wel nog steeds meer hypotheken afgesloten dan een jaar eerder: van 27.813 naar 28.950. Er vonden deze maand wel maar 116 executieveilingen plaats, 40,8% minder vergeleken met vorig jaar. Dat is dan wel weer goed nieuws!

Vertrouwen woningmarkt

Het vertrouwen in de woningmarkt ligt opvallend hoog. Volgens de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt ruim 40% van de Nederlanders dat het een gunstig moment is om een woning te kopen. De belangrijkste reden hiervoor is de lage hypotheekrente. Men is wel wat minder optimistisch dan vorig jaar rond deze tijd. Dit komt door de verwachting dat de hypotheekrente aankomende maanden gaat stijgen, de stijgende huizenprijzen en het krappe aanbod van woningen.

Profiteren van de huizenmarkt

Terwijl starters het moeilijk hebben om een woning te bemachtigen, lijken doorstromers juist te profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Met de lage rente is het namelijk aantrekkelijk ‘door te stromen’ naar een andere woning. Daarnaast staan minder huizen onder water door de stijgende huizenprijzen. Wie nog meer volop profiteert van de gekte? Verkopers van bijvoorbeeld meubels, bedden en keukens. Zij hebben dit kwartaal een omzetgroei van maar liefst 8.2%. Kassa!

Cijfers en feiten op een rij

Zo, dat zijn alle feiten en cijfers op een rij. Wil jij weten wat jouw kansen zijn op de woningmarkt? Bereken dan jouw maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten. Kost je helemaal niets, alleen 10 minuten van je tijd.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek