Huizenmarkt: dit zijn de cijfers van augustus

  • Gepubliceerd: 21 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 3 minuten

Ben je van plan om binnenkort een huis te (ver)kopen? Dan is het fijn om je goed voor te kunnen bereiden. Iedere maand zet Knab Hypotheken daarom de cijfers en opvallende ontwikkelingen op de huizenmarkt voor je op een rij. Hoogste tijd om te kijken naar de maand augustus. Van aantal verkochte woningen tot afgesloten hypotheken: je vindt hier wat de laatste stand van zaken is.

Huizenmarkt

Huizenmarkt: Aantal verkochte woningen augustus

In augustus staat de teller van het aantal verkochte woningen op 20.780 (bron: Kadaster). Dat is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een stijging van 4%. En ook ten opzichte van afgelopen juli zien we een stijging van 4%. Hieronder hebben we deze aantallen even in een handig overzicht gezet.

Aantal verkochte woningen

Type woningen

Kijkend naar het type woning, is er bij de verkoop van vrijstaande woningen sprake van een stijging ten opzichte van een jaar geleden, namelijk 13,8%. Dit geldt echter niet voor appartementen. Vergeleken met vorig jaar zijn er hiervan 0,6% minder verkocht. Maar als we de cijfers met juli vergelijken, zien we juist weer in stijging die neerkomt op 7,4%. Ten opzichte van juli is er alleen een daling bij 2-onder-1-kapwoningen (-1,4%).

Verschillen per regio

Laten we ook even kijken of er verschillen zichtbaar zijn tussen de provincies, vergeleken met augustus 2016. In Flevoland is de grootste stijging te zien in het aantal verkochte woningen, namelijk 26,7%. Noord-Holland is de enige provincie waar het aantal verkopen is gedaald, met 3,8%.

Als je kijkt naar afgelopen augustus zie je in Utrecht een stijging van 12,1% ten opzichte van de maand ervoor. De grootste stijging van het land. Zeeland daarentegen laat een daling zien van 5,4%.

Gemiddelde koopsom

Ook de gemiddelde koopsom is in augustus weer gestegen, naar € 268.452 (bron: CBS en het Kadaster). Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder is dit 7,8% meer. En het is ook ruim een procent meer dan afgelopen juli.

Aantal afgesloten hypotheken in augustus

In augustus zijn er 29.172 hypotheken geregistreerd. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging van 7,6%. Kijkend naar afgelopen jaar is er een kleine stijging van 0,8% zichtbaar. Ook deze cijfers hebben we hieronder even overzichtelijk gemaakt.

Aantal hypotheken

Minder executieveilingen

Het Kadaster laat ook cijfers zien over het aantal executieveilingen. Dit vindt plaats als een huis gedwongen verkocht moet worden, omdat de woningeigenaar schulden heeft bij de geldverstrekker die hij niet kan terugbetalen. In augustus gebeurde dit 85 keer. Een stuk minder dan afgelopen jaar in dezelfde maand, toen waren het er namelijk 151.

Vertrouwen

Wat vinden Nederlanders zelf eigenlijk van de huidige woningmarkt? Hoewel het vertrouwen nog steeds hoog is, zien we dat het sentiment toch een stuk terugloopt. Nog maar 28% heeft vertrouwen in de toekomst.

Betaalbaarheid woningen
Veel mensen vinden dat de betaalbaarheid van huizen verslechterd is. Dit aantal nam in een jaar tijd toe van 9% naar 40%. Het krimpende woningaanbod speelt hierin ook een grote rol. Maar liefst 52% van de Nederlanders ziet dit als een probleem, waar dit vorig jaar nog 29% was. Dit heeft als gevolg dat steeds meer mensen geen kans maken op de woningmarkt. Gelukkig zorgt de lage hypotheekrente voor een positieve kijk op de kansen.

Concurrentie door investeerders

Voor beginnende kopers wordt het steeds lastiger een huis te vinden in het segment tot € 100.000, blijkt uit onderzoek van NVM en het Kadaster. 16% van de huizen in die categorie werd vorig jaar verkocht aan investeerders. Tien jaar geleden was dit nog maar 5%. Vooral in de grote steden is dit het geval, zoals Amsterdam (19%), Den Haag (15%) en Utrecht (9%). Meestal kopen investeerders deze woningen voor verhuur.

Maximale hypotheek

Wil jij ook binnenkort je slag slaan op de Nederlandse huizenmarkt? Bij Knab Hypotheken check je eenvoudig wat jouw maximale hypotheek is. Je ziet dan ook direct wat de maximale koopsom van het huis mag zijn. Handig!


Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek