Huizenmarkt: de trends & cijfers van mei 2017

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 3 minuten

Ben jij op zoek naar een koopwoning, maar weet je niet zeker of dit de juiste periode is voor jou om een huis te kopen? Of ben jij eigenaar van een huis en wil je weten of het slim is om nu je huis te verkopen? Wij geven jou iedere maand een gedetailleerd overzicht van de laatste trends en cijfers op de woelige huizenmarkt.

Huizenmarkt Mei 2017

Huizenmarkt: de cijfers op een rij

Eerst kijken we nog even naar het eerste kwartaal van 2017. Hoe ontwikkelde de markt zich in die periode? (Bron: Het Kadaster)

  • De woningmarkt brak een record in de eerste drie maanden van dit jaar. Zo wisselden 55.911 woningen van eigenaar: dat is ruim 30% meer dan ooit tevoren in diezelfde periode.
  • Het aantal geregistreerde nieuwe hypotheken in het eerste kwartaal steeg ook, naar ruim 82.600: een toename van 30%. De hypotheekrente bleef nog altijd laag.
  • De huizenprijzen stegen maar liefst bijna 7% ten opzichte van de eerste 3 maanden van 2016. Dit zou zomaar eens een nieuw record kunnen worden: over heel 2017 wordt een prijsstijging van minstens 6,5% verwacht en ook nog eens 5% in 2018.
  • Huizen die te koop staan, worden steeds sneller verkocht. De gemiddelde looptijd is nu 77 dagen, 31 dagen minder dan vorig jaar. Snel bij zijn dus. In 2017 zullen naar verwachting 225.000 tot 235.000 woningen worden verkocht.

De woningmarktcijfers van mei 2017

En hoe staat het er nu voor op de Nederlandse woningmarkt? In mei zetten de stijgingen stug door. Opvallend is een aantal grote verschillen tussen regio’s, waar nu sprake is van een inhaalslag.

Verkochte woningen

In mei 2017 werden er zo’n 19.990 verkochte woningen geregistreerd bij het Kadaster. Ten opzichte van de vorige maand, april 2017, is dit een stijging van 19,7%. Vergeleken met het jaar ervoor hebben we wederom te maken met een toename, ditmaal van 24,4%. Maar vergeleken met maart van dit jaar, daalde het aantal verkochte woningen iets, in die maand werden er namelijk 21.648 woningen verkocht.

Afgesloten hypotheken en hypotheekrente

Ook het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei weer toe. Ditmaal met 28,1% vergeleken met dezelfde maand in het jaar ervoor, van 22.706 naar 29.089 afgesloten hypotheken in de maand mei. Ook ten opzichte van april 2017 steeg het aantal afgesloten hypotheken, met maar liefst 19,9%. De hypotheekrente vertoonde een lichte stijging. Is de bodem van de hypotheekrente al geweest? Voor de aankomende maanden wordt in elk geval verwacht dat het percentage laag blijft. Meer hierover lees je in onze serie over hypotheekrente ontwikkeling.

Verschillen per regio: vraagprijs

Opvallend is het enorme verschil in gemiddelde vraagprijs per regio. Wordt er in mei in Groningen gemiddeld zo’n € 215.000 gevraagd voor een koopwoning, in Utrecht ligt dat doorsnee niveau toch een stukje hoger. Daar staan de huizen te koop voor gemiddeld € 465.000 en ook in Noord-Holland liggen de prijzen een stuk hoger, rond de € 422.000. Ondanks dat de verschillen per regio groot zijn, is er wel één duidelijke trend: de huizenprijzen stegen in mei 2017 door het hele land.

Verschillen per regio: verkochte woningen

Ook het aantal verkochte woningen per regio verschilt nogal. Zo is de provincie Limburg duidelijk bezig met een inhaalslag en steeg het aantal verkochte woningen ten opzichte van mei 2016 met maar liefst 44,5%, de grootste stijging van Nederland. In Utrecht, waar de huizengekte al een tijdje bezig is, steeg het aantal verkochte woningen met 7,7%. Ook vergeleken met de vorige maand gaat het hard: in alle provincies werden in mei 2017 meer huizen verkocht dan in april 2017.

Profiteer jij ook van de groeiende markt?

Op de Nederlandse huizenmarkt gaat het dus hard. Daar zitten zowel voor- als nadelen aan. Zo kan het zijn dat je droomhuis aan je voorbijgaat, omdat iemand anders sneller was, of hoger kon bieden. Maar daartegenover staat, dat je als huiseigenaar eenvoudiger je huis kunt verkopen en minder kans hebt op een restschuld in deze aantrekkelijke markt. Het onverminderde woningaanbod brengt veel flexibiliteit met zich mee, en dat kan voordelig uitwerken.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Benieuwd wat jouw opties zijn op de huidige markt? Begin dan met het berekenen van je maximale hypotheek. Zo ontdek je hoeveel jij kunt lenen voor een woning. En houd onze blog goed in de gaten: volgende maand hebben we weer een gedetailleerde update over de Nederlandse huizenmarkt.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek