Huizenmarkt: de cijfers van juni 2017 op een rij

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 3 minuten

Of je nu op zoekt bent naar een eerste woning of je binnenkort je huis verkoopt: je wilt weten of het een goed moment is om je slag te slaan op de huidige huizenmarkt. Daarom geven wij elke maand een uitgebreid overzicht van de cijfers: van woningverkopen tot hypotheekaanvragen. Met de nieuwe cijfers uit juni hebben we een goed beeld van wat er de eerste helft van 2017 allemaal is gebeurd. Lees dus gauw verder.

Huizenmarkt Mei 2017

Huizenmarkt in de eerste helft van het jaar

Voor de eerste helft van 2017 meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) een recordaantal hypotheekaanvragen, in totaal meer dan 185.000. Het beste resultaat ooit gemeten. In vergelijking met dezelfde periode afgelopen jaar komt dit neer op een stijging van 12%. Voor het beeld: tijdens het dieptepunt in de crisis in 2013 waren er 65.000 aanvragen. De mark bloeit dus volop. Alleen lijken startende kopers hiervan niet echt te kunnen profiteren.

Starters komen niet in beweging
Waar de huizenmarkt overal enorm opleeft, is dit bij starters niet het geval. Je bent starter op de huizenmarkt als je voor het eerst een hypotheekaanvraag doet, voor de koop van een allereerste huis. Beginnende kopers vormden in 2015 nog de helft van de hypotheekaanvragen in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). In het afgelopen half jaar is dit gedaald naar 38,8%. Buiten deze grote steden is dit zelfs nog 8% minder.

Aantal verkochte woningen: juni

Het Kadaster legde afgelopen juni 21.686 woningverkopen vast. Ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder is dit aantal met 21,4% gestegen. Dit betekent ook een stijging ten opzichte van mei 2017. Deze cijfers worden overigens vastgelegd op het moment van de overdracht bij de notaris. Op dat moment wordt de koper officieel eigenaar van de woning.

Verkochte woningen juniType woningen

Als we kijken naar het type woning dat wordt verkocht, zijn ook overal stijgingen zichtbaar. De verkoop van vrijstaande woningen is in juni het meeste gestegen ten opzichte van een jaar eerder: maar liefst 42,3%. Bij appartementen is deze stijging het kleinst, namelijk 12,7%. Vergeleken met mei zien we ook overal een stijging.

Verschillen per regio

In alle provincies is het aantal verkochte woningen gestegen. Maar als we kijken naar de verschillende regio’s, zien we interessante verschillen. Zo is de grootste stijging zichtbaar in Zeeland (36,1%) en de kleinste stijging in Noord-Holland (3,1%). In de meeste provincies is het aantal verkopen afgelopen juni ten opzichte mei 2017 gestegen. Behalve in Noord-Holland (-1,2%) en Flevoland (-0,9%).

Huizenprijzen

De koopsom van bestaande koophuizen was in de afgelopen maand 8% hoger dan in juni vorig jaar, namelijk € 264.362 (Bron: Kadaster). De woningprijzen zijn sinds maart 2002 niet zo veel gestegen. Al sinds vier jaar zitten de huizenprijzen in een stijgende lijn.

Gemiddelde huizenprijzen.pngAantal afgesloten hypotheken: juni

Afgelopen juni sloten 31.071 mensen een hypotheek af, een stijging van 6,8% vergeleken met de maand daarvoor. En als je kijkt naar dezelfde periode een jaar geleden, is dit een stijging van 20,4%.

Aantal hypotheken juniVerkochte appartementen zónder hypotheek

Tot slot kijken we nog even naar de koop van woningen zonder hypotheek, dus volledig betaald van eigen geld. Aan het begin van deze maand kwam het Kadaster namelijk met cijfers hierover naar buiten. Er is een stijging zichtbaar onder huizenkopers zonder hypotheek.

In 2016 komt dit neer op een aandeel van 17% van de woningaankopen, een bedrag van ongeveer 8,6 miljard euro. In 2016 was dit nog 11%. Een huis zonder hypotheek werd het vaakst gekocht door eigenaren van meerdere woningen. Ook de leeftijd speelde een rol. Bijna de helft van de kopers van 70 jaar en ouder sloot geen hypotheek af.

Jouw maximale hypotheek

Zo, dat waren weer een hoop cijfers. Maar het getal dat waarschijnlijk écht belangrijk is voor jou, is het bedrag dat jij maximaal kunt lenen voor een woning. Bereken daarom snel jouw maximale hypotheek en check direct welke maandlasten daarbij horen.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek