Huizenmarkt: dit zijn de cijfers van september

  • Gepubliceerd: 26 oktober 2017
  • Laatst geüpdate: 31 oktober 2017
  • 3 minuten

Huizen die razendsnel worden verkocht, prijzen die de pan uit rijzen en volgeplande bezichtigingen: het gaat goed op de Nederlandse huizenmarkt. Zo goed, dat je je misschien afvraagt of het wel het juiste moment is om een woning te kopen. Daarom houden wij je elke maand op de hoogte van de laatste cijfers en ontwikkelingen. Dit keer de maand september. Lees gauw verder!

Huizenmarkt-september-216097-edited.jpg

Huizenmarkt cijfers: een nieuw record voor huizenprijzen

De huizen in Nederland worden steeds duurder. De gemiddelde koopsom ligt op € 269.817: een stijging van bijna 10% ten opzichte van een jaar eerder. Er is al sprake van een stijgende trend sinds juni 2013. Op dit moment ligt het gemiddelde ruim € 8.000 hoger dan het vorige hoogtepunt in 2008.

In sommige steden zijn de huizenprijzen veel harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. Leiden gaat daarbij aan kop met een stijging van 18,8%. Daarna volgen Den Haag (18%), Almere (17,5%) en, hoe kan het ook anders, Amsterdam (17,1%). Ook het aantal woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, neemt toe. Waar dit een jaar eerder nog 1 op de 7 woningen was, is dit nu 1 op de 4 woningen.

Starters op de woningmarkt

Vooral beginnende kopers zijn de dupe van deze prijsstijgingen. Door de strengere leennormen moeten zij namelijk steeds meer eigen geld inbrengen en dat is niet altijd haalbaar. Daarnaast hebben starters concurrentie van het toenemende aantal particulieren dateen huis koopt om te verhuren. Toch blijkt uit onderzoek van het Kadaster dat het aantal koopstarters tot 35 jaar het afgelopen jaar is toegenomen met 5%. 

Aantal verkochte woningen

In tegenstelling tot de huizenprijzen, is het aantal verkochte woningen juist gedaald. Het Kadaster legde in september 2017 20.632 woningverkopen vast. Dat is 1,8% minder dan vorig jaar rond deze tijd. Ook vergeleken met augustus 2017 is het aantal verkochte woningen gedaald, met 0,7%.

grafiek.verkochtewoningen_okt.2017.png

Deze type woningen worden meer verkocht

Kijkend naar het type woning, zien we dat de verkoop van appartementen het meest is gedaald, namelijk 7,5%. Ook tussen- en hoekwoningen werden minder gekocht in september. Toch is er niet bij alle woningtypes een daling geregistreerd. De verkoop van vrijstaande woningen (5,1%) en 2-onder-1-kapwoningen (5,2%) is juist gestegen. 

Regionale verschillen in verkochte woningen

Laten we ook even kijken naar de verschillen per regio. In de meeste provincies werden er minder woningen verkocht. In Utrecht werden er in september 449 huizen verkocht, terwijl dit er in augustus nog 509 waren. In Drenthe, Friesland, Groningen en Limburg steeg het aantal woningverkopen wel. Drenthe maakte de grootste groei door, met 15,8% meer verkochte woningen.

Afgesloten hypotheken in september

Er werden in september weer meer hypotheken afgesloten dan een jaar eerder. Het waren er afgelopen september 29.126, om precies te zijn. Net zoals bij de huizenprijzen en het aantal woningverkopen, zijn er bij het aantal hypotheekaanvragen regionale verschillen te zien. De meeste hypotheken werden in september afgesloten in Zuid-Holland, de minste in Zeeland.

grafiek.verkochtehypotheken_okt.2017.png

Naar verwachting zal de vraag naar hypotheken de aankomende maand toenemen. Dit heeft vooral te maken met de strengere leennormen die gelden vanaf 2018. Bijna de helft van de geldverstrekkers heeft daarom de hypotheekcriteria versoepeld.

Bereken je hypotheek

Ziezo. Dat waren de cijfers en ontwikkelingen van september. Wil jij binnenkort een huis kopen? Begin dan met het berekenen van je hypotheek. In 10 minuten weet je wat je maximaal kunt besteden aan een woning en welke geldverstrekker de laagste rente en beste voorwaarden biedt voor jou. En dat is helemaal gratis!Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Wat wordt de hypotheek voor je nieuwe huis?  Bereken gratis

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek