Huis verkopen? Op de huidige woningmarkt is dat zo gepiept.

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 1 oktober 2017
  • 2 minuten

Je droomt van een andere woning. Maar als je gaat verhuizen, moet je wel uiteindelijk je oude huis verkopen. Gelukkig is dat met de lage hypotheekrente en overspannen huizenmarkt zo gepiept. Ben jij benieuwd hoe het er momenteel aan toe gaat op de markt? Je leest het in dit artikel.

Huis verkopen

Huis verkopen: vroeger & nu

Een aantal jaar geleden was het verkopen van je huis nog een pittige opgave. Met een recordaantal woningen op de markt, moesten verkopers alles uit de kast halen om potentiële kopers over de drempel te trekken. Inmiddels is het tij gekeerd. Woningen worden steeds sneller verkocht en verkoopprijzen stijgen. Je hoeft nu dus waarschijnlijk niet meer te zakken met de vraagprijs en ook de befaamde appeltaart kun je achterwege laten. 

Geen zorgen om de omloopsnelheid

Is het echt een goede tijd om je woning te verkopen? Misschien ben je nog een beetje sceptisch. Geen zorgen, de cijfers van NVM liegen er niet om: van alle woningen op de markt is 57% binnen drie maanden verkocht. Een woning staat gemiddeld 78 dagen te koop, een gewone tussen- of hoekwoning zelfs nog maar 53 dagen. Dat is bijna net zo snel als voor de crisis.

Stijgende huizenprijzen

Naast de omloopsnelheid, stijgen ook de huizenprijzen. Dat heeft te maken met het aanbod. Er worden simpelweg te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Het verschil tussen de gemiddelde vraagprijs en verkoopprijs is in Nederland nog maar 2,2%, zo blijkt uit dezelfde cijfers van NVM. Ook bieden boven de vraagprijs is tegenwoordig niet meer uniek. In populaire gebieden gaat meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs over de toonbank.

Steden met verkopersmarkt

De ene regio is de anderen niet. Volgens het NVM is er dan ook niet overal in Nederland sprake van een oververhitte huizenmarkt. Staat jouw ‘Te koop’-bord voor een huis in Amsterdam, Utrecht, Groningen stad of Zuid-Kennemerland? Dan bevind je je in een echte verkopersmarkt. Grote kans dat jouw woning binnen no time is verkocht. In het noorden of zuidoosten van Groningen en Noordoost-Brabant is dat anders. Daar heerst juist meer een kopersmarkt en heb je een langere adem nodig als je je huis wilt verkopen.

Profiteren van de gekte

In tegenstelling tot kopers, kan jij als verkoper dus optimaal profiteren van de gekte op de huizenmarkt. Iedereen wil jouw huis kopen en er zo snel mogelijk bij zijn. Dat geeft jou als verkoper een ontzettend sterke onderhandelingspositie. De kans is groot dat jij daardoor je huis verkoopt voor veel meer geld dan dat je aan hypotheekschuld hebt. Die winst, ofwel: overwaarde, heeft invloed op je de financiering van je volgende woning.

Financiering van je volgende woning

Ben jij ook van plan om je woning te koop te zetten? Of staat jouw woning momenteel te koop? Dan hebben we een handig e-Book je volgende woning kopen voor je. Hierin lees je:

  • Wat je kunt doen als je te maken krijgt met overwaarde;
  • Tips voor bij het bezichtigen van en bieden op je nieuwe woning;
  • Wat de mogelijkheden zijn voor een nieuwe hypotheek.

We helpen je op deze manier graag op weg, zodat je straks zonder zorgen je nieuwe woning kunt betrekken.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek