Huis verkocht, en nu?

Gefeliciteerd, je huis is verkocht! Op de huidige woningmarkt ging dat misschien wel sneller dan je had verwacht. In gedachte zie je jezelf al helemaal zitten op de bank in je nieuwe woning. Maar voordat het zover is, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen om de koop definitief te maken. Wat dat precies is? Je leest het in dit artikel ‘huis verkocht, en nu?’
Gepubliceerd
12 oktober 2018
Laatst geüpdatet
19 maart 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 12 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 19 maart 2020
- Leestijd: 3 minuten

Gefeliciteerd, je huis is verkocht! Op de huidige woningmarkt ging dat misschien wel sneller dan je had verwacht. In gedachte zie je jezelf al helemaal zitten op de bank in je nieuwe woning. Maar voordat het zover is, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen om de koop definitief te maken. Wat dat precies is? Je leest het in dit artikel ‘huis verkocht, en nu?’

Huis verkocht, en nu?-794632-edited

Huis verkocht en nu tekenen maar!

Als de koper en jij het eens zijn over de koopsom van de woning, tekenen jullie het voorlopig koopcontract. Een feestelijk moment, maar voor champagne is het nog iets te vroeg: de koper heeft volgens de wet namelijk drie dagen bedenktijd. Gedurende deze periode kan hij of zij het koopcontract zonder opgave van redenen ontbinden.

De kans is groot dat de koper daarnaast nog ontbindende voorwaarden heeft opgenomen in het contract, zoals voorbehoud van financiering. Daarmee kan hij of zij nog onder de koop uit als het bijvoorbeeld niet lukt om de hypotheek rond te krijgen. De ontbindende voorwaarden zijn langer geldig dan de bedenktijd. In de koopovereenkomst staat per voorwaarde vastgelegd wanneer ze komen te vervallen. Hier kun je overigens wel over onderhandelen!

Ontbindende voorwaarden voor de verkoper

Wist je dat je als verkoper ook ontbindende voorwaarden kunt opnemen in het voorlopig koopcontract, bijvoorbeeld als je een restschuld hebt en je niet zeker weet of je deze kunt meefinancieren in jouw hypotheek? Dan kun je dus nog zonder gedoe van de verkoop af. Handig!

De oplevering van de woning

Is de hypotheek van de koper rond? Wat een feest! Vlak voor de overdracht inspecteert de koper het huis nog een laatste keer. Zo kan hij of zij controleren of de woning volgens afspraak is opgeleverd. Dat betekent echter niet dat jij als verkoper achterover kunt leunen tijdens de inspectieronde. Jij hebt namelijk mededelingsplicht, dus je bent verplicht om alle gebreken die bij jou bekend zijn te melden aan de koper. Wel zo eerlijk.

Passeren bij de notaris

Als alles helemaal in orde is, is het tijd voor de overdracht. Op het kantoor van de notaris tekenen jullie de leveringsakte. Dit is het moment waarop de woning officieel van eigenaar wisselt en jij de sleutels aan de kopers kunt overhandigen. Als de kopende partij het huis koopt met een hypotheek zal daarna de hypotheekakte worden getekend. Vanaf dat moment is de koop officieel!

Uitbetaling van de koopsom

Als jij je huis verkoopt, wil je het liefst zo snel mogelijk de koopsom ontvangen. Hoe werkt dat? De koper of de geldverstrekker maakt de koopsom eerst over op de rekening van het notariskantoor. De notaris stelt vast of alles goed is gegaan en zet het geld vervolgens door. In de praktijk wordt het geld vaak betaald aan de bank, zodat de hypotheek kan worden afbetaald. Bij een appartement wordt van de koopsom ook eerst de openstaande servicekosten van de VvE betaald. Alles wat overblijft, is voor jou. Het kan dus een paar dagen duren totdat je het geld uiteindelijk op je rekening hebt staan.

Gebreken na de verkoop

Ondanks de onderzoeks- en mededelingsplicht kan het voorkomen dat de koper op een later moment verborgen gebreken constateert. Erg vervelend, natuurlijk. In principe ben je na verkoop niet meer verantwoordelijk voor eventuele gebreken, tenzij:
- het een gebrek is dat jij duidelijk hebt verzwegen;
- het een heel ernstig gebrek is, zoals een rotte fundering.

Stelt de koper jou aansprakelijk? Maak dan allereerst een inschatting of dit daadwerkelijk het geval is. Check ook even de koopovereenkomst of er geen clausules zijn opgenomen, zoals het ouderdomsclausule of een asbestclausule. Dit kan jouw aansprakelijkheid beperken. Blijkt uiteindelijk dat je niet aan je mededelingsplicht hebt voldaan? Dan is het meer dan logisch om hier samen met de koper uit te komen.

Je volgende woning

Als jouw huis verkocht is, ga je waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe woning. In grote lijnen werkt het aankoopproces hetzelfde als bij je eerste woning. Daarna is het tijd om je hypotheek te regelen. Ga je een huis huren? Dan kan je zoektocht naar een vrije sector of sociale huurwoning beginnen. 

Twijfel je nog? Hier lees je de voor- en nadelen van een huis huren en kopen. 

Jouw mogelijkheden in een e-book

Houd er rekening mee dat een aantal zaken er anders aan toe gaan als je je volgende woning koopt. Zo krijg je misschien te maken met overwaarde of een restschuld. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden voor de hypotheek van je volgende woning? Download dan ons gratis e-book ‘Volgend huis kopen’ met alle informatie die je nodig hebt.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek