Huis verbouwen? Zo zit dat met je hypotheek

  • Gepubliceerd: 6 november 2017
  • Laatst geüpdate: 2 mei 2019
  • 2 minuten

Ga jij binnenkort een woning kopen? Dan kan het zijn dat je iets wilt laten verbouwen. Of het nu een nieuwe keuken of een complete uitbouw is. De kosten voor een verbouwing komen bovenop de koopsom van de woning. Het zou dus fijn zijn als je deze verbouwing kunt meefinancieren in je hypotheek. Wil jij je huis verbouwen en meefinancieren in je hypotheek? Hier lees je hoe dat in de praktijk werkt.

Verbouwing meefinancieren

Huis verbouwen: wat kun je meefinancieren?

Of je (een deel van) de kosten van een verbouwing kunt meefinancieren in je hypotheek, hangt af van het type verbouwing. In de praktijk heb je twee verschillende kwaliteitsverbeterende verbouwingen, namelijk:

  1. Waardevaste verbouwingen
    Bij waardevaste verbouwingen kun je denken aan een uitbouw of een dakkapel. Dit zijn verbouwingen die zorgen voor meer ruimte. Ook zijn ze vaak 1:1 waardeverhogend. Daarom kun je dit soort verbouwingen volledig meefinancieren in je hypotheek.

  2. Smaakgevoelige verbouwingen
    Koop jij bijvoorbeeld een huis met een aftandse keuken, dan is de kans groot dat je die wilt verbouwen. Dit is een voorbeeld van een smaakgevoelige verbouwing. Dit soort verbouwingen zorgen doorgaans niet voor een 1:1 waardevermeerdering van het huis, waardoor je ze vaak niet volledig kunt meefinancieren in je hypotheek.

Taxatie

Een taxateur bepaalt in hoeverre de geplande verbouwing voor een waardevermeerdering van de woning zorgt. Dit doet hij of zij aan de hand van een door jou ingevulde verbouwingsspecificatie. Hierin geef je informatie over de verbouwing en de kosten die je van plan bent te maken. Op basis van de specificatie stelt de taxateur de waarde vast van het huis, zowel voor als na de verbouwing. De waarde van de woning na de verbouwing bepaalt uiteindelijk de hoogte van jouw maximale hypotheek. Je mag vanaf 2018 namelijk 100% van de waarde na de verbouwing lenen voor je hypotheek.

Energiebesparende maatregelen

Een uitzondering op de regel zijn verbouwingen waarmee je energiezuinige maatregelen treft. Of energiebesparende voorzieningen, zoals ze bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden genoemd. Als de verbouwing die je wilt doorvoeren energiebesparend is, kun je namelijk 106% van de waarde van de woning meefinancieren. Je kunt dan dus een hogere hypotheek aanvragen. Je bent wel verplicht om het extra bedrag volledig te besteden aan de geplande energiebesparende maatregelen.

Bouwdepot

Bij elke verbouwing krijg je te maken met een bouwdepot. Het geld dat nodig is voor de verbouwing wordt gereserveerd op een aparte rekening: het bouwdepot. Vanaf die rekening kun je alle facturen laten betalen. Je dient die facturen dus in bij de geldverstrekker, en de geldverstrekker zorgt er vervolgens voor dat de facturen worden betaald.

Einde bouwdepot

Op een gegeven moment loopt het bouwdepot af. Het bouwdepot heeft namelijk een maximale looptijd. Als je depot op dit moment nog niet leeg is, zal de geldverstrekker het resterende bedrag aflossen op je hypotheek.

Zo werkt een taxatie

Ben jij benieuwd hoe een taxatie precies werkt? En waarop een taxateur de waarde van jouw woning baseert? Download dan ons gratis e-book ‘Bepaal de woningwaarde met een taxatie’.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek