Huis verbouwen inclusief fundering: kun je dat meefinancieren?

Al tijden droom je ervan om een oud huis te kopen en deze te transformeren in een droomhuis. Opeens kom je een buitenkansje tegen: een woning uit de jaren ‘30 die te koop staat voor een zacht prijsje. Dus je plant gauw een bezichtiging in. Tijdens de bezichtiging geeft de verkoper aan dat er problemen zijn met de fundering. Hmm, wat nu? Je huis verbouwen inclusief fundering: gaat het je een vermogen kosten of kun je het meefinancieren in je hypotheek?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
21 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 21 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Al tijden droom je ervan om een oud huis te kopen en deze te transformeren in een droomhuis. Opeens kom je een buitenkansje tegen: een woning uit de jaren ‘30 die te koop staat voor een zacht prijsje. Dus je plant gauw een bezichtiging in. Tijdens de bezichtiging geeft de verkoper aan dat er problemen zijn met de fundering. Hmm, wat nu? Je huis verbouwen inclusief fundering: gaat het je een vermogen kosten of kun je het meefinancieren in je hypotheek?

Huis verbouwen met funderingsproblemen

De fundering is de constructie waarop een huis is gebouwd. Het zorgt ervoor dat de woning verankerd is in de grond en draagt het complete gebouw. Dat is meteen ook de reden waarom dit in goede staat moet zijn. Toch komt het nog regelmatig voor dat een woonhuis funderingsproblemen heeft. Vooral in grote steden zoals Amsterdam of Rotterdam. Dan verzakt de fundering bijvoorbeeld. Of zorgt een daling van het grondwaterpeil voor paalrot.

Huis verbouwen

Een grote kostenpost

Het laten herstellen of vervangen van de fundering is een grote ingreep. De kosten kunnen daarom flink oplopen, soms tot wel duizenden euro’s. Het zou fijn zijn - en een hoop geld schelen - als je deze grote kostenpost mee kunt financieren in je hypotheek. Maar is dat ook het geval?

Verbouwing meefinancieren

Voor een antwoord op die vraag nemen we de algemene regels voor het meefinancieren van een verbouwing onder de loep. Of je een verbouwing (deels) mag meefinancieren, hangt ervan af in hoeverre de verbouwing zorgt voor een waardevermeerdering van het huis. Waarom? Tegenwoordig mag je nog maar 100% van de woningwaarde ná verbouwing lenen. Stijgt de woning niet met dezelfde waarde als het bedrag dat jij wilt investeren in de verbouwing? Dan zul je het deel van de verbouwingskosten dat niet zorgt voor een waardevermeerdering zelf moeten betalen.

Rekenvoorbeeld

Stel, je koopt een woning van € 200.000. Je verbouwt de woning voor € 30.000, maar de daadwerkelijke waardevermeerdering van de verbouwing is maar € 20.000. De waarde van de woning na verbouwing is dan € 220.000. Omdat je maar 100% van de woningwaarde mag lenen, is je maximale hypotheek € 220.000. Dat betekent dat je € 10.000 aan eigen geld in moet leggen om het resterende deel van de verbouwing te betalen. Plus de overige kosten koper natuurlijk. 

Waardevermeerdering door funderingsherstel

Als de fundering er slecht aan toe is, levert het huis bij verkoop een stuk minder op. Het herstellen of vervangen van een (slechte) fundering zorgt daarom voor een waardevermeerdering van het huis. De kosten kun je dus meefinancieren in je hypotheek.

De waarde van je woning voor en na verbouwing

Hoeveel kun je extra lenen voor het funderingsherstel? Om dat te bepalen, kijkt een taxateur naar de waarde van de woning voor en na de verbouwing. De waarde na verbouwing baseert hij mede op basis van jouw verbouwingsspecificatie. Hierop vermeld je precies wat je verbouwt en het budget dat daarbij hoort. De bank beslist uiteindelijk of je de volledige verbouwing kunt meefinancieren in je hypotheek. Bij een fundering is dat vaak wel het geval.

Zo werkt een bouwdepot

Bepaalt de bank dat je de fundering kunt meefinancieren? Dan wordt het bedrag dat je extra kunt lenen in een apart potje gestort: het bouwdepot. Dit is een rekening waaruit alle facturen voor de verbouwing worden betaald. Benieuwd hoe zo’n bouwdepot precies werkt bij een verbouwing? In het artikel ‘Hoe werkt een bouwdepot’ leggen we het uit aan de hand van voorbeelden. Super handig! 

Fonds duurzaam funderingsherstel

Is het voor jou niet mogelijk om de kosten voor het funderingsherstel mee te financieren in je hypotheek? Dan is er misschien toch nog hoop. De regering heeft namelijk in 2017 het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht, waaruit leningen worden verstrekt voor het herstel van funderingen. 

Alles over taxatie

Wil jij de kosten voor de fundering - of andere verbouwingskosten - meefinancieren in je hypotheek? Dan is het handig om meer te weten over de taxatie van een huis. In dit gratis e-book ‘Taxatie’ lees je onder meer:

  • hoe je een taxatie voor een woning regelt;
  • waarop de taxateur de woningwaarde baseert;
  • wat de voorwaarden zijn voor het taxatierapport.Arlette Cernëus
Arlette werkt sinds september 2016 bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek