Huis kopen: tips voor het doen van een passend bod

 • Gepubliceerd: 8 september 2017
 • Laatst geüpdate: 11 juni 2019
 • 2 minuten

Wil je een huis kopen? Dan is het natuurlijk fijn als je er een fatsoenlijke prijs voor betaald. Dan zul je hoogstwaarschijnlijk wel moeten onderhandelen met de verkopers, want die willen een goed bedrag krijgen voor hun stulpje. Wil jij een huis kopen? Lees dan deze tips hoe je afdingt op een huis.

huis kopen 

Huis kopen: twee voorbeeldsituaties

Ik heb twee vrienden die beide een kant van de woningmarkt representeren. De ene vriend zit met twee woningen in zijn maag. Hij heeft dubbele lasten omdat hij zijn oude appartement maar niet verkocht krijgt. Eerst was hij wat somber, maar nu het huis meer dan een jaar te koop staat en hij met de prijs is gezakt is hij ronduit pessimistisch.

Mijn andere vriend behoort tot de kleine groep die juist een nieuw huis zoekt en ook nog eens een hypotheek krijgt van de bank. Hij is erg optimistisch omdat hij weet dat de situatie omgedraaid is. Waar je voorheen als koper moest nadenken over een bod dat vaak boven de vraagprijs lag, kun je nu nadenken over een bod dat beneden de vraagprijs ligt.

Hoeveel kun je afdingen bij een huis kopen?

De vraag die mijn vriend zich stelt is hoeveel hij onder de vraagprijs kan gaan zitten zonder dat zijn bod niet meer serieus genomen wordt? Een eenduidig antwoord hierop is niet te geven omdat ieder huis en iedere verkoper zich in een andere situatie bevinden. Als je gebruik maakt van een aankoopmakelaar, dan helpt hij je met het doen van een passend bod.

Bij het bieden kun je een aantal richtlijnen hanteren:

 • Zoek uit hoelang het huis te koop staat. Als een huis al langere tijd te koop staat is de kans groot dat er wat van de vraagprijs af kan.
 • Probeer ook de vraag te beantwoorden of de verkoper de prijs al heeft laten zakken. Om dan direct met een bod te komen dat daar weer tien procent onder ligt is minder verstandig
 • Wil de verkoper snel van het huis af? Als dit het geval is zal hij bereid zijn te onderhandelen en kun je overwegen iets meer risico te nemen.
 • Hoeveel moet er aan het huis gebeuren? Als de eigenaar net grondig heeft verbouwd zal hij minder snel geneigd zijn te zakken met de prijs. Je kunt dan bijvoorbeeld een bod doen op een vergelijkbaar huis dat niet recent is opgeknapt.
 • Bedenk van tevoren wat je koopdoel is en bepaal wat jij een huis waard vindt. Mocht je hiervan afwijken dan weet je zeker dat daar een goede reden voor is.
 • Doe altijd een redelijk bod. Wie een openingsbod doet dat absurd laag is loopt het risico dat er geen tegenbod komt.
 • Er loopt nog altijd lucht uit de huizenmarkt maar niemand weet wanneer de bodem is bereikt. Desalniettemin geeft dit kopers ruimte om met een bod te komen dat tien tot twintig procent onder vraagprijs kan liggen, afhankelijk van de situatie.

De vriend die een huis wilde kopen is inmiddels geslaagd. Hij wist enkele tienduizenden euro’s onder de vraagprijs uit te komen vertelde hij met enige trots. Moet je net als hij nu nog een hypotheek vinden? Lees je dan snel in via ons gratis e-book 'Eerste hypotheek afsluiten'Simon de Wilde
Dit artikel is geschreven door Simon en wordt je aangeboden door Knab


Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek