Huis kopen: ouders bieden financiële hulp? | uitslag poll

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 3 minuten

Als jij jouw droomwoning net niet kan betalen, is het fijn als jouw ouders je financieel bij kunnen staan. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk. In een poll vroegen wij aan onze lezers of hun ouders hun financieel zouden ondersteunen bij het kopen van een huis. Ben jij benieuwd naar de uitslag? Lees dan gauw verder. 

Huis kopen: ouders springen bij

Ben je op huizenjacht? Dan zul je gemerkt hebben dat zo’n koopwoning een flinke smak geld kost. Je krijgt niet alleen te maken met de koopsom, maar ook met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het hypotheekadvies en de notaris. Wat als jouw inkomen (nog) niet toereikend is om zelf al deze kosten te financiëren? Je ouders zouden je dan op verschillende manieren te hulp kunnen schieten.

[Uitslag poll] Zouden jouw ouders je financieel ondersteunen bij het kopen van een huis?

Huis kopen hulp ouders

Belastingvrij schenken

Zo kunnen ze jou een schenking doen. 31% van onze lezers geeft aan dat ze op deze manier geld van hun ouders krijgen. Wist je dat je ouders je je in 2017 eenmalig een bedrag van € 100.000 belastingvrij mogen schenken? Je moet dit geld dan wel gebruiken voor de koop of het onderhoud van je woning, of om je eigenwoningschuld mee af te lossen. 

Geld lenen

16% van onze lezers kan geld lenen van zijn of haar ouders. Hoe werkt dat precies? Het is verplicht om deze lening te registreren bij de Belastingdienst. Ook moet je rente betalen aan je ouders. Je spreekt dan met elkaar een marktconform rentepercentage af. Door aan een ‘kasrondje’ te doen, kunnen je ouders de betaalde rente wel weer aan jou schenken. Let hierbij wel op de hoogte van de schenkingsvrijstelling.

Maak duidelijke afspraken
Je hoeft de lening bij je ouders niet vast te laten leggen door een notaris. Toch is het wel verstandig om duidelijke afspraken te maken en deze zwart-op-wit te zetten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw hypotheek straks de reden is voor een bezoekje van ‘het Familiediner’.

Ondersteunen op een andere manier

11% van de stemmers zegt dat de ouders ervoor kiezen om op een andere manier te helpen. Bijvoorbeeld door garant te staan. Dit betekent dat de bank beroep kan doen op jouw ouders, mocht jij de hypotheekschuld niet meer kunnen betalen. Toch komt deze constructie tegenwoordig bijna niet meer voor.

Huren van je ouders
Wat je wel regelmatig ziet, is dat ouders een huis kopen wat het kind vervolgens huurt. Je ouders mogen de hypotheekrente die ze betalen over de lening voor deze tweede woning niet fiscaal aftrekken. Bovendien moeten ze vermogenrendementsheffing betalen. Aan de andere kant hoeven de huurinkomsten niet opgegeven te worden voor de belasting in box 3.

Ben jij een ouder en wil je een huis kopen voor je kind? Lees dan het artikel met de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing neemt.

Doe je het zelf?

Maar de kans is natuurlijk ook heel groot dat jij de financiering van je woning helemaal voor eigen rekening neemt, net als de meeste van onze stemmers (42%). Koop je je eerste woning en kun je alsnog wat extra hulp gebruiken? Wie weet biedt een Starterslening uitkomst. Hiermee leen je het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de totale kosten van de woning. Niet iedere gemeente geeft Startersleningen uit, dus check hoe dat zit in jouw toekomstige woonplaats.

Hypotheek berekenen

Of je nou financieel ondersteund wordt of niet, je bent vast benieuwd wat jij straks kunt lenen voor jouw droomwoning. Met onze Hypotheek Checker bereken je binnen 10 minuten wat jouw maximale hypotheek is en krijg je een eerste inzicht in de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Kost je helemaal niets!Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Wat wordt de hypotheek voor je nieuwe huis?  Bereken gratis

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek