Huis kopen met eigen geld: 16% meer ingelegd in 2018 volgens onderzoeksresultaten

Je kunt er niet meer omheen. Koop je een huis, dan moet je tegenwoordig een goed gevulde spaarpot hebben. Je moet namelijk steeds meer eigen geld inleggen om de hypotheek af te sluiten en alle bijkomende kosten te betalen. Een huis kopen met eigen geld, hoe zit dat precies? Knab heeft de cijfers van circa 1.500 klanten erop nageslagen.
Gepubliceerd
28 mei 2018
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 mei 2018
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Je kunt er niet meer omheen. Koop je een huis, dan moet je tegenwoordig een goed gevulde spaarpot hebben. Je moet namelijk steeds meer eigen geld inleggen om de hypotheek af te sluiten en alle bijkomende kosten te betalen. Een huis kopen met eigen geld, hoe zit dat precies? Knab heeft de cijfers van circa 1.500 klanten erop nageslagen.

Huis kopen met eigen geld steeds belangrijker

Bij de aankoop van een woning krijg je te maken met allerlei kosten. Naast de koopsom betaal je bijvoorbeeld bijkomende kosten, voor onder meer de notaris of het hypotheekadvies. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 6% van de koopsom. Daarnaast kan je nog overwegen om eigen geld in te leggen om je hypotheeklasten te verlagen of de woning te verbouwen.

De tijd dat je al deze kosten volledig door de bank kon laten financieren, is voorbij. De nieuwe hypotheekregels van 2018 zorgen ervoor dat je niet meer dan de woningwaarde mag lenen. Je hebt dus flink wat eigen geld nodig en dat is terug te zien in de cijfers.

Meer dan een kwart meer eigen geld

Het bedrag dat wordt ingelegd bij de aankoop van een woning, is dit jaar behoorlijk toegenomen. Waar in het eerste kwartaal van 2017 nog gemiddeld € 44.247 aan eigen geld werd ingebracht, was dat afgelopen kwartaal € 51.321. Een stijging van maar liefst 16% in één jaar tijd.

Huis kopen met eigen geld neemt toe

Meer eigen geld bij volgende woning

Mensen die een volgend huis kopen tasten dieper in de buidel dan starters op de woningmarkt, zo blijkt uit het onderzoek. En niet zo’n beetje ook: het gemiddelde bedrag dat ze inleggen (€ 74.222) ligt aanzienlijk hoger dan het bedrag dat beginnende huizenkopers inleggen (€ 27.821). Het gaat om een verschil van € 46.401.

eigen geld naar aankoopfase

In het eerste kwartaal van 2017 was de gemiddelde eigen inleg van starters op de huizenmarkt nog € 24.389, dat is 5,9% minder dan dit jaar. Gevorderde huizenkopers legden gemiddeld € 74.266 aan eigen geld in. Dat is slechts 0,54% meer dan de eerste drie maanden van dit jaar.

Verplichte inleg overwaarde

Dat zogenaamde ‘doorstromers’ meer geld inleggen, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Een hypotheekadviseur van Knab vertelt: ‘’Verkoop jij jouw woning om een ander huis te kopen, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de overwaarde hoe dan ook moet gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis of een woningverbetering binnen hetzelfde kalenderjaar. Alleen dan heb je over dat deel recht op hypotheekrenteaftrek.’’

''Een kanttekening daarbij is dat het eigenwoningreserve pas definitief wordt bepaald op het moment van verkoop. Dus heb je eigen geld ingebracht bij het kopen van de woning, dan mag je dit later verrekenen’’, aldus de hypotheekadviseur. 

Eigen inleg naar aankoopbedrag

De prijs van de woning heeft invloed op de hoeveelheid eigen geld dat er wordt ingelegd. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het bedrag oploopt naarmate het huis duurder is. Best logisch: veel bijkomende kosten zijn immers gebaseerd op een percentage van de koopsom. Daarnaast hebben mensen die een duurder huis kopen in de regel meer te besteden. Het inleggen van meer eigen geld kent een hoop voordelen.

Ben jij van plan een woning te kopen? Check hieronder welk bedrag er gemiddeld wordt ingebracht bij een huis in jouw prijsklasse. Dan weet je hoeveel je ongeveer moet sparen om hem te bemachtigen.

Eigen inleg naar aankoopbedrag

Eigen inleg bij eerste en volgende woning

In onderstaande tabellen zien we het gemiddelde bedrag aan eigen geld bij het kopen van een eerste en volgende woning. Het grote verschil is, zoals hypotheekadviseur Erik Slijkoord eerder al zei, te verklaren door de overwaarde van een oude woning.

Eigen geld bij eerste woning

Eigen geld bij volgende woning

Let op: het overbruggingskrediet of de overwaarde van een woning kan zorgen voor een vertekend beeld van de eigen inleg van doorstromers.

Bereken het bedrag aan eigen geld

Hoe je het ook wendt of keert: sparen voor een koophuis is onvermijdelijk. Wil jij weten hoeveel je precies nodig hebt voor het huis dat je op het oog hebt? Maak dan een uitgebreide berekening met onze Hypotheek Checker. Kost je niets, alleen een paar minuten van je tijd!
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:
Wat wordt je hypotheek voor je nieuwe huis?  Bereken gratis

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek