Huis kopen met belastingvrije schenking: wat veranderde er in 2015?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 8 maart 2018
  • 4 minuten

Je loopt al een tijdje rond met het idee je eerste woning te kopen. En je ouders bieden aan jou financieel te ondersteunen bij het kopen van je eerste woning. Zij willen jou een deel van het benodigde bedrag cadeau geven. Chill! Je rekent je meteen rijk. Volgens jou heb je dan een lagere hypotheek nodig en dus worden je maandlasten lager. Maar dan begin je te aarzelen, want hoe zit het eigenlijk met de regels? We blikken even terug hoe het in 2015 zat en wat wel en niet kon.

Belastingvrije schenking

Belastingvrije schenking

Onder een schenking wordt verstaan het cadeau krijgen van een geld bedrag of goederen. Willen je ouders jou geld uitlenen en vragen zij daar geen rente over of geen zakelijke rente? Dan stelt de Belastingdienst de rente op 6% en beschouwt dit als een schenking. Ook als je een huis koopt voor minder dan de marktwaarde, wordt dit verschil tussen jouw prijs en de marktwaarde als schenking gezien. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over uitleggen.

Je mag van je (pleeg)ouders jaarlijks een bedrag cadeau krijgen waar je geen belasting over hoeft te betalen. In 2015 was dit € 5.277. Eenmalig mocht je een beroep doen op de verruimde vrijstelling: dit was € 25.322 in 2015. 

Vrijstelling voor woning

Als je kunt aantonen dat je de eenmalig verhoogde schenking gebruikt om een eigen woning te kopen of te verbouwen, mocht je dit bedrag in 2015 nog verder verhogen naar € 52.752 belastingvrij. 

Opsplitsen

Je mocht dit bedrag van € 52.752 wat je eenmalig belastingvrij kon ontvangen, opsplitsen in een vrij deel van maximaal € 25.322 en een deel dat je moest gebruiken voor je woning van maximaal € 27.430. Deze bedragen mocht je op twee verschillende momenten ontvangen. Dit moest wel in hetzelfde jaar gebruikt worden. Maar er waren ook uitzonderingen, bekijk daarom de onderstaande voorbeelden. 

Voorbeeld 1: je ouders gaven jou in februari 2015 eerst € 20.000 (beroep op vrijstelling eigen woning) wat je gebruikt om een woning te kopen. Na je verhuizing in september van datzelfde jaar krijg je nog eens € 10.000 (beroep op verruimde vrijstelling vrije deel) om een nieuwe eettafel en stoelen van te kopen.

Voorbeeld 2: Hadden je ouders jou al eerder je eenmalig verhoogde vrije deel geschonken, bijvoorbeeld toen je voor 1 januari 2010 een wereldreis hebt gemaakt? Dan mocht je in 2015 voor het kopen van een woning nog maar € 27.430 belastingvrij ontvangen (beroep op vrijstelling eigen woning).

Wat veranderDE er in 2015?

In oktober 2013 zijn de regels rondom belastingvrij schenken tijdelijk verruimd. Ongeacht jouw leeftijd mocht je door je ouders of door iemand anders eenmalig tot € 100.000 belastingvrij geschonken krijgen voor de koop of verbouwing van een huis. Deze regel was van kracht tot en met 31 december 2014.

Vanaf 2015 werd deze tijdelijk verruimde vrijstelling op de belastingvrije schenking voor een woning weer teruggeschroefd. Het was niet zo dat je in 2015 helemaal geen belastingvrije schenking meer mocht ontvangen voor het kopen of verbouwen van een woning. Wat wel veranderde, was het bedrag wat je eenmalig belastingvrij mocht ontvangen: vanaf 2015 mocht je minder geld belastingvrij ontvangen dan het jaar daarvoor nog het geval was.

Ook werden de regels, die tijdelijk verruimd waren, weer aangescherpt. Een van de gevolgen was dat je de eenmalig verhoogde belastingrvije schenking alleen maar mocht krijgen van je (pleeg)ouders. Je suikeroom  of iemand anders kon je dus niet meer helpen met een groot bedrag voor je huis. 

Wat kon je doen per 1 januari 2015?

Vanaf 1 januari 2015 kon je nog wel eenmalig een schenking ontvangen tot € 52.752 waarover je geen belasting hoeft te betalen. In datzelfde jaar werden de hypotheeknormen aangescherpt, wat betekende dat je met hetzelfde inkomen een lagere hypotheek kon krijgen dan in 2014, namelijk 103% van de woningwaarde in plaats van 104%. Hierdoor werd het voor nog meer mensen interessant om eigen geld in te brengen als ze een woning kochten, bijvoorbeeld met spaargeld of een schenking.

Belastingvrije schenking in 2017

Zo, dit was hoe het zat in 2015. Benieuwd wat de actuele regels zijn rondom een huis kopen met een schenking? Lees meer over de regels en voorwaarden in onze gratis checklist.
Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Een huis kopen met een schenking? Zo werkt dat  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek