Huis kopen: 7 zaken die je goed moet regelen

Een huis kopen is een groots moment in je leven. Maar als je jezelf niet goed voorbereidt en de verkeerde keuzes maakt, kan het hebben van een hypotheek ook tot grote problemen leiden. Het is daarom slim om je goed te verdiepen in de gevolgen van het kopen van een huis. We zetten zeven zaken voor je op een rij die je van tevoren goed geregeld en overwogen moet hebben.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
9 maart 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 maart 2018
- Leestijd: 3 minuten

Een huis kopen is een groots moment in je leven. Maar als je jezelf niet goed voorbereidt en de verkeerde keuzes maakt, kan het hebben van een hypotheek ook tot grote problemen leiden. Het is daarom slim om je goed te verdiepen in de gevolgen van het kopen van een huis. We zetten zeven zaken voor je op een rij die je van tevoren goed geregeld en overwogen moet hebben.

Huis kopen

1. Huis kopen met een verantwoorde hypotheek

Het is verleidelijk om meteen te kijken naar wat jij maximaal kunt lenen. Je wilt natuurlijk een huis dat groot genoeg is, het liefst een beetje ‘op de groei’. Bovendien koop je niet snel weer een nieuwe woning, zeker niet in de huidige markt. Reken jezelf niet rijk: de hypotheeklasten zijn niet de enige lasten die je voor een eigen huis moet betalen. En je wilt toch ook leuke dingen kunnen blijven doen? Een maximale hypotheek nemen is daarom niet altijd verstandig. 

2. Zorg voor een (vast) inkomen

Eigenlijk is het heel simpel: zonder inkomen, geen lening. Een inkomen is noodzakelijk om een hypotheek te kunnen krijgen, omdat de geldverstrekker daarmee de zekerheid heeft dat je de lening kunt terugbetalen. Met een vast contract heb je de meeste kans, met een tijdelijk contract is het moeilijker. Je moet dan bijvoorbeeld in ieder geval een intentieverklaring via je werkgever regelen. Voor freelancers en zzp’ers ligt het nog iets ingewikkelder. Maar ook dan is het niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen.

3. Los je leningen af

Als je nog schulden hebt, is het moeilijk of zelfs onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Niet alleen een ‘officiële’ lening of studieschuld werkt in je nadeel. Ook het hebben van een creditcard en zelfs rood kunnen staan op je betaalrekening kunnen een obstakel vormen voor het krijgen van een hypotheek en de hoogte daarvan. Zorg dus dat je je leningen hebt afgelost en rood staan op je betaalrekening stop zet.

4. Zorg voor een stevige buffer

Met een eigen huis krijg je niet alleen te maken met de rente en aflossing van je hypotheek, maar er komen meer kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van gas, water en elektriciteit. Om over alle gemeentelijke heffingen en belastingen nog maar niet te spreken. Houd dus wat spaargeld apart om deze rekeningen te kunnen betalen. Je kunt al een goede buffer opbouwen in vier stappen.

5. Regel de juiste verzekeringen

Het houdt niet op bij het regelen van de hypotheek. Denk ook na over wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt, werkloos raakt of komt te overlijden. Je kunt je hiervoor goed verzekeren. Overleg met je hypotheekadviseur welke verzekeringen jij nodig hebt. Verzeker ook je inboedel en opstal goed.

6. Huis kopen? Wees zeker van de plek

Besef wel dat een koophuis ook betekent dat je niet zomaar even kunt verhuizen. Je zit er wel een tijdje aan vast. Verdiep je eerst goed in je huidige wensen en jouw toekomstbeeld. En dan gaat het er niet alleen om of het huis voldoende kamers en een mooi zonnig balkon heeft, je moet ook weten of er plannen zijn om de omgeving te veranderen. Met de aanleg van een snelweg of een hogesnelheidslijn bijvoorbeeld. Als je vaak verhuist of er niet van houdt om lang op dezelfde plek te blijven, dan kun je beter (blijven) huren.

7. Wees op de hoogte van de juiste prijzen

Heb je een leuke wijk of specifiek woningtype op het oog? Bekijk dan eerst de prijzen van woningen in een gelijksoortige buurt en/of vergelijkbare huizen. Het gaat erom dat je weet welke prijs realistisch is voor je woning. Je kunt de waardes van omliggende huizen opvragen bij het kadaster. Zo heb je ook meteen een sterkere onderhandelpositie. 

Nu je goed op de hoogte bent van de gevolgen, kun je bepalen of je een huis wilt kopen. In ons gratis e-book 'eerste huis kopen' loodsen we je in vijf hoofdstukken door de stappen voor het vinden van jouw droomwoning. Je leest onder andere over:

  • hoe je een woning vindt;
  • hoe het bieden & onderhandelen in z'n werk gaat;
  • hoe je slim aan de slag gaat met je hypotheek.Kione Smits
Dit artikel is geschreven door Kione en wordt je aangeboden door Knab. Het platform waar je online al je financiële zaken kunt regelen; van hypotheek tot aan beleggingen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek