Huis erven: lust of last?

Een huis erven kan heel fijn zijn, maar het is niet altijd in alle gevallen gunstig. Je kunt namelijk geconfronteerd worden met allerlei onverwachte kosten. Ja, het klinkt als een luxeprobleem, maar het huis kan in dat geval een blok aan je been zijn. Wat zijn je mogelijkheden als je een huis erft?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Een huis erven kan heel fijn zijn, maar het is niet altijd in alle gevallen gunstig. Je kunt namelijk geconfronteerd worden met allerlei onverwachte kosten. Ja, het klinkt als een luxeprobleem, maar het huis kan in dat geval een blok aan je been zijn. Wat zijn je mogelijkheden als je een huis erft?

Huis-erven-1-019199-edited.jpg

Een huis erven: check de waarde

De eerste vraag is natuurlijk wat je erft. Als dat een huis is met een hypotheekschuld, dan krijg je die schuld automatisch mee met het huis. Check dus voordat je een erfenis aanvaardt of het huis wel meer waard is dan de schuld. 

Alleen aanvaarden als het bedrag positief is

Je kunt ook altijd een erfenis beneficiair aanvaarden. Dat betekent dat je alleen ‘ja’ zegt als het bedrag dat je erft positief is. Beneficiair aanvaarden is ingewikkelder dan gewoon aanvaarden, maar het kan je voor onheil behoeden.

Wat moet je betalen bij een huis erven?

Over wat je erft, ben je erfbelasting verschuldigd. Afhankelijk van je relatie met de erflater is er een vrijstelling. De aangifte erfbelasting moet worden gedaan binnen acht maanden na het overlijden. De aanslag kan je vlak daarna verwachten. Als je alleen een huis erft en niet anders, is de kans groot dat je geen geld hebt om de belasting direct te betalen. Je kunt dan uitstel aanvragen. 

Als er nog een hypotheek op het huis zit, lopen ook de hypotheeklasten door. Daarnaast krijg je natuurlijk ook te maken met onderhoudskosten, of eventueel bijdragen voor de Vereniging van Eigenaren. Ook de gemeentelijke lasten lopen gewoon door. Al met al kunnen de kosten flink oplopen.

Wat kan je doen bij een huis erven?

Als erflater kan je zorgen dat de hypotheek wordt afgelost bij jouw overlijden. Dat doe je door een overlijdensdekking af te sluiten. Met het uitgekeerde bedrag wordt dan (een deel van) de hypotheek afgelost, waardoor de kans op verlies bij verkoop kleiner is. Zo worden je erfgenamen in ieder geval niet geconfronteerd met alle lasten. En als ze ook wat geld erven, kunnen ze daar de eerste tijd de uitgaven mee betalen.

Als ontvanger is het van belang om, voordat je de erfenis accepteert, duidelijk te hebben dat je een positief saldo erft. Als je twijfelt, is beneficiair aanvaarden het devies.

Meer weten? Neem even contact op met een hypotheekadviseur!Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Maak een afspraak

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek